Povestea austriacului târât trei ani prin instanţe: Georg Hocevar a fost achitat în dosarul mocăniţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La capătul unui proces început în anul 2010, omul de afaceri austriac Georg Hocevar, stabilit în judeţul Hunedoara, nu a mai avut puterea să se bucure pentru sentinţa prin care a fost achitat de acuzaţiile care l-au măcinat în ultimii ani.

Georg Hocevar a fost judecat pentru exportul ilegal al unor locomotive susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, bunuri pe care le-a achiziţionat între anii 2003 şi 2005, înainte de a fi tăiate şi transformate în fier vechi. Austriacul le-a recondiţionat şi le-a trimis în Occident unde au ajuns să fie folosite pentru plimbarea turiştilor în parcuri de distracţii.

Anul trecut, Judecătoria Deva l-a condamnat pe austriac la un an şi 11 luni de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 150.000 de euro.

Astăzi, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa la recursul declarat de Hocevar, dar şi de alţi doi funcţionari ai Direcţiei de Cultură Hunedoara, condamnaţi pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar.

„Instanţa a admis recursul şi i-a achitat pe inculpaţi. S-a stabilit că nu sunt întrunite toate elementele constituitive ale infracţiunilor de care au fost acuzaţi. Decizia magistraţilor este definitivă”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

Locomotivele nu aveau valoarea estimată
Ancheta în dosarul mocăniţelor a început în anul 2009, fiind coordonată de poliţişti specializaţi în Patrimoniu din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Pentru meritele sale, unul dintre anchetatori a fost desemnat „Poliţistul anului”.

„Locomotivele, care au circulat în judeţ pe tronsoane de cale ferată îngustă, au fost achiziţionate şi apoi exportate ilegal de o societate comercială din comuna Crişcior (Hunedoara). Administratorul societăţii, un cetăţean străin (n.r. Georg Hocevar), a obţinut de la Direcţiile Judeţene de Cultură Hunedoara şi Cluj certificate de export ilegale, deşi bunurile în cauză nu au fost expertizate în prealabil pentru a se stabili dacă fac parte din patrimoniul cultural naţional. Două dintre locomotivele exportate fac parte dintr-o serie unicat de şapte locomotive, fabricate special pentru România în anul 1908, în Austria”, au stabilit poliţiştii. Însă expertizele efectuate în timpul procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia nu au confirmat acest fapt.

I-a reclamat pe poliţişti că au folosit un craniu pentru a-l speria
Între timp, Georg Hocevar şi-a dat în judecată anchetatorii, atât poliţişti cât şi procurori, susţinând că a aceştia au făcut abuzuri în timpul cercetărilor. Austriacul, care deţine un atelier de construcţii şi reparaţii feroviare în zona municipiului Brad, a spus că a pierdut contracte de mai multe milioane de euro, din cauza şicanelor poliţiştilor. L-a deranjat şi modul în care a fost anchetat.

„Încăperea în care am fost interogat era insalubră, inacceptabilă, iar lucrătorii de poliţie au adus în această cameră de coşmar un craniu, pentru a mă înfricoşa. La întrebarea mea şi a avocatei mele, am aflat că ţeasta de om fusese găsită în comuna Blăjeni-Strâmba. Dacă astfel de interogare este considerată în concordanţă cu standardele europene şi cu drepturile omului, mă tem că în această ţară sunt agreeate, chiar şi la două decenii după moartea lui Ceauşescu, aceleaşi metode de dictatură, metode securiste”, reclama Hocevar, în urmă cu doi ani. Sesizările sale au fost respinse de magistraţi.

După anii de procese şi anchete, sentinţa primită astăzi de Georg Hocevar nu i-a adus „eliberarea”. Omul de afaceri a rămas la fel de mâhnit şi a declarat că nu se poate bucura încă de ea. „E ca şi cum ai aduce un om în starea de a fi aproape mort şi apoi vrei să îl învii”, spune austriacul. E supărat pe poliţişti şi pe procurori, dar nu suficient încât să plece din ţara unde trăieşte de aproape 15 ani. În zona Brad, Hocevar administrează singurul traseu de cale ferată îngustă care mai funcţionează în judeţul Hunedoara şi e mândru că s-a implicat în restaurarea lui. Tot aici şi-a întâlnit soţia.

Vă recomandăm şi:

Povestea austriacului Georg Hocevar, ajuns în Ţara Moţilor: a iubit România, dar urăşte autorităţile statului român

VIDEO Povestea mocăniţei de la Hunedoara: va deveni traseul acesteia noua atracţie turistică a zonei?

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite