FOTO Cum a prins culoare o mină veche de 130 de ani, închisă definitiv. Soarta clădirilor istorice salvate de la demolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închisă de doi ani şi jumătate, mina Petrila se transformă treptat într-un „muzeu viu”, după ce câteva dintre clădirile sale istorice au fost salvate de la demolare.

GALERIE FOTO

Au trecut doi ani şi jumătate de la închiderea minei Petrila, un centru industrial vechi de 130 de ani în jurul căruia s-a clădit oraşul din Valea Jiului, cu peste 22.000 de locuitori. În urma fostei exploatări de cărbune sunt zeci de hectare pustii sau ocupate de clădiri vechi, pregătite de demolare, de utilaje dezafectate. De partea cealaltă a râului Jiul de est, care desparte oraşul de zona industrială, trăieşte o comunitate care a rămas resemnată faţă de soarta mineritului.

Totuşi, în ultimii ani, mai multe dintre fostele clădiri miniere au prins, unele pentru prima dată în existenţa lor, culoare. Cinci dintre ele au fost propuse pe lista monumentelor istorice de patrimoniu, fiind astfel salvate de la demolare, altele au fost zugrăvite în nuanţe vii, au fost împodobite cu mesaje umoristice semnate de artistul Ion Barbu sau cu grafitti, iar, din când în când, spaţii vechi în care munceau minerii ori folosite în trecut ca depozite au devenit scene de teatru, de jazz ori de spectacole artistice pentru copii şi tineri. Locul minei istorice a devenit platou de filmare pentru unul dintre cele mai premiate filme româneşti din ultimii ani „Planeta Petrila”. Documentarul în care protagonişti sunt artistul Ion Barbu şi minerul Cătălin Cenuşă redă realist ultima parte a istoriei minei oraşului şi primul capitol din transformarea acesteia într-un centru cultural.
Foto: Rolland Szedlacsek

image
image
image

Ziua Minelor Deschise

De 1 mai, fanfara a cântat din nou pe aleile prăfuite ale fostei exploatări miniere, după în toamna anului 2015, în acordurile ei funebre, era scos ultimul vagonet de cărbune din Mina Petrila. De această dată, muzica a deschis „Ziua minelor deschise” în Petrila, un festival care a adunat în curtea minei zeci de artişti şi aproape 1.000 de turişti şi localnici. „Ziua Minelor Deschise a însemnat peste 12 ore de acţiuni culturale şi sportive desfăşurate pe strada Minei şi pe platoul de la intrarea în Mina Petrila. Expoziţii, teatru, sport, film sau picnic sunt doar câteva din acţiunile derulate întreaga zi la Petrila”, spune Daniel Bolog, participant la festival. Planurile pentru fosta mină sunt însă mult mai mari. O asociaţie înfiinţată de arhitecţi şi artişti plănuieşte să transforme clădirile fostei mine într-un „muzeu viu”, atractiv pentru turişti.

image
image

În afara Petrilei, şi alte două oraşe miniere din Valea Jiului mizează pe cultură şi turism pentru dezvoltarea zonei. În Lupeni, Palatul Cultural lăsat în ruină în ultimele decenii a fost renovat pe fonduri de la Uniunea Europeană şi a redeschis, iar în ultimul an aici au avut loc peste 200 de evenimente, la multe dintre spectacole sala noului palat fiind arhiplină, susţine primarul Lucian Resmeriţă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi Petroşani, la Teatrul I.D. Sârbu, devenit una dintre atracţiile municipiului.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Nicolae Ceauşescu înconjurat de minerii furioşi. Povestea fotografiei rare, ascunsă timp de 12 ani după Greva din Lupeni '77

Uricani, oraşul-muzeu din Valea Jiului încremenit acum jumătate de secol: a rămas fără minerii pentru care a fost construit. Soarta ultimilor ortaci

Soarta blocurilor „fantomă” ridicate în comunism pe muntele de fier. Banii UE ar putea salva cartierul foştilor mineri

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite