FOTO Cum arată cel mai poluat loc din Hunedoara. Proiectul de ecologizare a ruinelor combinatului întârzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de reabilitare a celor 20 de de hectare din vechea platformă industrială a Hunedoarei, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, nu a demarat până, deşi au trecut mai bine de trei ani de la data în care a fost iniţiat. În prezent, zona care urmează să intre în ecologizare este considerată una dintre cele mai poluate ale Hunedoarei.

Administraţia locală a început în 2010 demersurile pentru ecologizarea a 20 de hectare din vechea platformă industrială a municipiului Hunedoara. Valoarea proiectului „Reabilitarea sitului industrial şi pregătirea lui pentru alte activităţi” a fost estimată la peste 60 de milioane de lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind reprezentată de contribuţia Uniunii Europene.

În luna mai a anului trecut, administraţia locală din Hunedoara a semnat contractul de finanţare a proiectului care urma să schimbe faţa zonei ocupate în trecut de o parte a combinatului Hunedoarei, ruinată în ultimii zece ani. Terenurile incluse în proiect au fost printre cele mai poluate locuri ale combinatului. Aici a funcţionat cocseria, unde ajungeau cele mai mari cantităţi de substanţe chimice nocive rezultate din procesul de ardere al cărbunelui. Cele mai multe dintre construcţii au fost demolate, însă sub dărâmături, solul şi galeriile au rămas contaminate.

Licitaţii întârziate de contestaţii
În mai 2013, Primăria Hunedoara a scos la licitaţie contractul de execuţie al lucrărilor de reabilitare a sitului industrial din Hunedoara, care prevedeau ecologizarea şi decontaminarea celor 20 de hectare de terenuri (valoare estimată la 28,5 milioane de lei, fără TVA) şi construirea unui centru de afaceri (aproximativ 19 miliaone de lei, fără TVA).

Licitaţia a fost câştigată de asocierea formată din S.C. PROSERV S.A. – lider de asociere, S.C. RECOM SID S.A., S.C. MICRO MEGA S.A. şi S.C. ECOMASTER SERVICII ECOLOGICE S.R.L., dar a fost contestată de ceilalţi participanţi la licitaţie. La sfârşitul lunii noiembrie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a hotărât obligarea Primăriei Hunedoara să reia procedura de atribuire de la etapa de evaluare a ofertelor, astfel că demararea lucrărilor a fost întârziată.

Hunedoara. Ruinele din zona combinatului care va fi ecologizată

Terenurile care urmează să fie ecologizate oferă peisajul sinistru al unei întinderi acoperite cu dărâmături, peste care doar buruienile au mai crescut. Localnicii săraci cutreieră zona în căutare de fier vechi şi pentru a aduna cărămizi dintre ruine. Doar scheletele unor clădiri devastate au mai rămas în picioare, la fel şi zidurile fostei cocserii şi o veche şcoală de ucenici, fost sediu administrativ al combinatului, considerat monument istoric de arhitectură industrială.

În viitor, înfăţişarea zonei se va schimba radical, susţin autorităţile. Terenurile vor fi parcelate, iar unul dintre planurile administraţiei locale este ca locurile fostelor secţii siderurgice să devină atractive din punct de vedere turistic.

Cele 20 de hectare incluse în proiect fac parte din vechea platformă industrială Siderurgica, întinsă pe 138 de hectare. Restul terenurilor acesteia sunt administrate de Ecosid. Ele se află în aceeaşi stare dezolantă, dar nu au fost vor fi ecologizate.


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Peisajul postapocaliptic al Hunedoarei: ce a rămas din combinatul devastat pentru fier vechi    A trecut un deceniu de la începerea primelor acţiuni de distrugere a clădirilor care au făcut parte din vechea platformă industrială a Hunedoarei. Construcţiile ridicate în trecut pe mai bine de 100 de hectare au fost demolate, iar peisajul industrial a devenit unul post-apocaliptic. Totuşi, ruinele continuă să asigure supravieţuirea a sute de oameni care le scormonesc în căutare de fier vechi.

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara     În anii în care vechile uzine de fier ale Hunedoarei se transformau în combinat siderurgic, zeci de oamenii îşi găseau sfârşitul brutal în cele mai teribile accidente de muncă din istoria colosului industrial.

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii     În 1942, celebrul Willy Pragher fotografia de pe meterezele castelului uzinele de fier ale Hunedoarei. Din aceeaşi locaţie, în prezent, cei care privesc spre platforma industrială mai pot vedea doar un turn de răcire ajuns ruină şi, în plan îndepărtat, ruina vechii şcoli de ucenici din combinatul siderurgic al Hunedoarei.

Simbolul „Târgului de fier” se dărâmă sub ochii hunedorenilor. Cum poate fi salvat Furnalul din Govăjdia     Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.

FOTO Hunedoara anilor 1880 în imagini rare. Cum se mândreau austro-ungarii cu Uzinele de fier şi minele din Hunedoara    Angajaţii Castelului Corvinilor au făcut o descoperire impresionantă. Recent, în tmpul unui inventar realizat în arhivele muzeului, au dat peste un album de fotografii vechi, de la sfârşitul XIX, în care sunt prezentate Uzinele de fier ale Hunedoarei şi minele din împrejurimi. Albumul a fost publicat la Expoziţia Universală din 1889 de la Paris, ca o imagine a celor mai importante realizări industriale ale Imperiului Austro-Ungar.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite