Familia unui deputat PNL „s-a lipit“ de Castelul Corvinilor. Un hotel de lux va fi ridicat de rudele parlamentarei Carmen Hărău pe ruinele combinatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia deputatei Carmen Hărău va construi un hotel de lux în vecinătatea Castelului Corvinilor. Investiţia, aflată în faza de proiectare, a stârnit dezbateri aprinse în rândul hunedorenilor, unii nefiind mulţumiţi că noul hotel va fi amplasat aproape de monumentul istoric, într-o fostă zonă industrială.

Castelul Corvinilor din Hunedoara a devenit în ultimii ani unul dintre principalele obiective turistice pentru străinii care ajung Transilvania. Popularitatea monumentului istoric a făcut ca anul trecut Primăria Hunedoara să obţină venituri de aproape un milion de euro numai din taxele de vizitare. Castelul medieval este înconjurat, în mare parte, de fostele construcţii industriale ale platformei siderurgice din Hunedoara, dar datorită afluxului de turişti, soarta zonei s-ar putea schimba radical în următorii ani.

Primii investitori care au simţit potenţialul economic al acestor locuri au fost familia deputatei Carmen Hărău, care a anunţat construirea unui hotel de lux în vecinătatea Castelului Corvinilor. Parlamentara PNL din Hunedoara este una dintre cele mai bogate femei de afaceri din România. Numai bijuteriile şi colecţia de tablouri şi de obiecte de artă trecute de Carmen Hărău în declaraţia de avere din 2014 însumează 310.000 de euro. La aceastea se adaugă patru imobile şi patru terenuri, dar şi alte active.

Hotelul încinge spiritele
Lucian Hărău, soţul parlamentarei, este cel care va construi hotelul, prin firma sa Micro Mega. „Sper că până la sfârşitul acestui an vom avea toate avizele necesare pentru a putea demara investiţia. O dată ce vom obţine aceste documente solicitate prin lege vom începe construcţia hotelului, în regie proprie”, a declarat Lucian Hărău, director al unei firme de construcţii. Hotelul va avea circa 30 de camere, demisol, parter şi două etaje, cu vedere spre Castelul Corvinilor.

hotel hunedoara

Aflat în faza de proiectare, imobilul de lux a stârnit deja dezbateri în rândul hunedorenilor. Motivul principal este învecinarea viitoarei constucţii de Castelul Corvinilor.

„Va fi o clădire prea modernă pentru zona castelului, care dorim să îşi păstreze o atmosferă medievală”, a susţinut Călin Bobora, unul dintre hunedorenii care au participat la dezbaterea publică a Planului Urbanistic Zonal, pentru viitoarea investiţie. „Cu banii pe care îi investeai într-un astfel de hotel, din sticlă şi oţel, construiai un han care imita o construcţie medievală”, a spus un alt hunedorean. Arhitectul Alexandru Rugescu susţine că din punctul de vedere al specialiştilor noul hotel nu va afecta imaginea zonei Castelului Corvinilor, chiar dacă va fi construit în apropierea lui. „Va fi una dintre cele mai frumoase clădiri din Hunedoara, un municipiu rămas mult în urmă în ce priveşte construcţiile de arhitectură contemporană”, a susţinut arhitectul, la dezbaterea publică.

image

Industria de lângă castel
În trecut, terenul din împrejurimile castelului, achiziţionat de soţii Hărău, era ocupat de gara mocăniţei şi de o staţie de funiculare. „În planul urbanistic zonal care datează din 1998, zona respectivă era trecută ca zonă industrială, dar acum nu mai poate fi vorba de aşa ceva”, informa Lucian Bilei, reprezentantul Serviciului de urbanism din cadrul Primăriei Hunedoara. În apropierea terenului se afla Aglomeratorul combinatului şi o cocserie, zona fiind considerată printre cele mai poluate din Hunedoara. Acum locul viitorului hotel de lux este acoperit de ruine şi gunoaie, iar cei care ajung aici încă mai pot vedea căutători de fier vechi săpând cu târnăcoapele printre dărâmături. Pentru a fi construit, zona va trebui ecologizată, iar cele câteva ruine industriale din beton armat vor trebui eliminate.

De asemenea, dărâmăturile vor fi excavate până la o adâncime de trei metri, iar sub acestea se va face şi o descărcare arheologică.

„Nu ştiu în ce măsură investiţia în acest hotel va fi profitabilă, dar este bine venită pentru oraş şi sperăm că va atrage după ea şi alte investiţii”, spune Lucian Hărău. Până la finalul acestui an, împrejurimile Castelului Corvinilor îşi vor schimba aspectul. 20 de hectare de terenuri din vecinătatea monumentului se află în proces de ecologizare. Vor fi parcelate şi apoi vor face parte dintr-un viitor parc de afaceri. Proiectul de ecologizare al zonei, care presupune construirea unei clădiri de birouri cu trei etaje, este finanţat prin fonduri de la Uniunea Europeană şi de la bugetul local al municipiului Hunedoara şi are o valoare de circa zece milioane de euro. Şi la acest proiect participă firmele familiei Hărău.

Zona castelului îşi schimbă aspectul
În jurul Castelului Corvinilor, primele construcţii industriale au apărut la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, o dată cu înfiinţarea Uzinelor de fier ale Hunedoarei. În anii 1950, sub regimul comunist, împrejurimile monumentului istoric au fost transformate aproape în întregime într-o zonă siderurgică, în care gradul de poluare era ridicat. Castelul din Hunedoara a fost înconjurat în acest timp de funiculare care transportau minereu spre combinat din Teliuc şi Ghelari, de linii ferate înguste pe care erau aduse materialele de construcţii din exploatările de talc şi dolomită din Ţinutul Pădurenilor, secţii uzinale şi siderurgice, furnale şi coşuri de fum. În următorii ani, întreaga zonă a centrului vechi din jurul castelului va fi restaurată.

image

„Lucrăm la elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului care priveşte reabilitarea unei suprafeţe de şase hectare din Centrul vechi al Hunedoarei. Proiectul va avea ca scop modernizarea reţelei stradale din jurul Castelului Corvinilor, reamenajarea parcului din Centrul vechi şi transformarea lui într-unul cu tematică istorică, în care vrem să redăm atmosfera anilor 1900. De asememenea, prin viitorul proiect intenţionăm să reabilităm cele patru poduri din Centrul vechi şi să amenajăm o zonă de promenadă pe malul râului Cerna”, a afirmat recent primarul Hunedoarei, Viorel Arion. Castelul Corvinilor, principala atracţie turistică, este vizitat anual de circa 300.000 de oameni.


Vă recomandăm şi:

Legendele necruţătoarei Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin al Ungariei

Elisabeta Szilagyi a ajuncat un rol important în cucerirea tronului Ungariei de către fiul ei Matia Corvin şi a contribuit la ascensiunea nobiliară a lui Ioan de Hunedoara. Totuşi, mai multe legende o înfăţişează într-o lumină nefavorabilă.

Ioan de Hunedoara înfruntătorul de păgâni şi Matia Corvin, regele cu mândria neînfrânată. Cum îi descria Nicolae Iorga pe cei doi eroi ai Hunedoarei

Nicolae Iorga a lăsat posterităţii unele dintre cele mai memorabile descrieri ale lui Ioan de Hunedoara şi ale lui Matia Corvin. Istoricul i-a prezentat pe voievodul Ioan de Hunedoara şi pe fiul său ajuns pe tronul Ungariei într-o carte publicată în 1906, cu titlul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”, în care a relatat despre Hunedoara şi eroii ei.

Secretele Castelului Corvinilor. Zece lucruri mai puţin cunoscute despre monumentul fascinant al Hunedoarei

Castelul Corvinilor din Hunedoara are o istorie de peste şase secole, iar în prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente din România. Turiştii din toate colţurile lumii i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea şi de legendele care circulă pe seama lui, însă multe dintre secretele fortăreţei au rămas necunoscute publicului larg.

Matia Corvin, regele maghiar care l-a ţinut prizonier pe Ţepeş. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fiul lui Ioan de Hunedoara: cine l-a otrăvit

Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, a devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani şi a condus ţara timp de peste trei decenii, între 1458 şi 1490. A fost una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei şi a Europei, deşi cercetătorii români nu l-au privit, în general, cu aceeaşi fascinaţie şi simpatie cu care este privit tatăl său.

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Ioan de Hunedoara a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria poporului român. A fost numit „atletul lui Hristos”, de Papa Calixt al III-lea, pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, iar adversarul său cel mai de temut, Mehmed al doilea Cuceritorul, a spus, la moartea voievodului, că „lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite