Descinderi la traficanţii de comori. Au fost ridicate zeci de artefacte preţioase şi 3 kilograme de mercur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: IPJ Hunedoara.
FOTO: IPJ Hunedoara.

Poliţiştii au efectuat opt percheziţii la domiciliile unor persoane din judeţul Hunedoara suspectate de spălare de bani şi trafic cu substanţe toxice. Au ridicat trei kilograme de mercur şi mai multe artefacte.

Poliţiştii au efectuat, sâmbătă, opt percheziţii domiciliare, la locuinţele a patru hunedoreni cercetaţi într-un dosar penal privind traficul de obiecte de patrimoniu, spălare de bani şi trafic de substanţe toxice.

Unul dintre cei vizaţi de anchetă este un tânăr de 30 de ani, din Hunedoara, deţinător legal al unor detectoare de metale, de la care poliţiştii au recuperat o parte din obiectele pe care acesta le deţinea ilegal, în urma unor activităţi de braconaj arheologic în zone protejate din judeţul Hunedoara şi din alte localităţi din ţară.

„Se pare că bărbatul efectua detecţii şi săpături neautorizare în scopul localizării şi ulterior al sustragerii şi valorificării pe piaţa neagră a tezaurelor arheologice, constând în monede antice, brăţări, obiecte de podoabă şi alte antichităţi din perioada romană şi epoca bronzului, sustrase din situri arheologice aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional. Cu ocazia activităţilor desfăşurate în cauză, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii Operaţiuni Speciale Alba-Iulia, poliţiştii hunedoreni au reuşit să recupereze de la bărbat mai multe obiecte susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional mobil (vechimea şi perioada din care provin obiectele urmează să fie stabilite ulterior cu ocazia expertizării acestora). Tot cu ocazia derulării unor activităţi, poliţiştii au reuşit şi recuperarea a trei kilograme de mercur”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Tupeul cehilor care au răvăşit cetăţile dacice: intrau cu motoarele în situri şi se filmau săpând după comori

FOTO Cetăţile dacice în anii '70. Dezastrul care pândea faimoasele vestigii antice, prevăzut de un reputat istoric

Apropiaţii tânărului, suspectaţi  

Alături de bărbatul de 30 de ani, în activităţile infracţionale s-au mai implicat şi alte persoane din anturajul său, au arătat reprezentanţii IPJ Hunedoara.


Foto: IPJ Hunedoara.

„În dimineaţa zilei de 20 februarie 2021, a fost organizată o acţiune de amploare la care au participat peste 30 de poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Hunedoara, ai Secţiei de Poliţie Rurală Hunedoara, ai Serviciului Investigaţii Criminale, ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice şi ai Poliţiei Municipiului Brad. Poliţiştii au efectuat 8 percheziţii domiciliare, pe raza mai mult localităţi din judeţul Hunedoara, la locuinţele a 4 persoane, printre care şi cele ale bărbatului de 30 de ani. Cu ocazia percheziţiilor efectuate, la locuinţa unui bărbat din comuna Vălişoara au fost ridicate mai multe obiecte obţinute în urma unor săpături şi detecţii ilegale în situri arheologice (monede, vârf de săgeată, inele metalice, verigă, susceptibile a face parte din Patrimoniul Naţional Cultural, motiv pentru care vor fi expertizate), precum şi un pistol cu bile de cauciuc, a cărui autorizaţie de deţinere era expirată, şi 72 petarde emiţătoare de sunet, obiecte care, de asemenea, au fost ridicate pentru cercetări”, a informat Bogdan Niţu.

artefacte descoperite de politisti foto ipj hunedoara


Foto: IPJ Hunedoara.


De la locuinţele bărbatului de 30 de ani, situate în localităţile Deva şi Vălişoara, au fost ridicate alte obiecte susceptibil a face parte din patrimoniul cultural naţional (monede din perioada romană şi medievală, artefacte din perioada medievală, artefacte ce pot data din perioada epocii bronzului, respectiv vârfuri de săgeţi, inele şi brăţări; mai multe ustensile de prelucrare a obiectelor metalice, de topire/prelucrare, matriţe, creuzete, ustensile pentru încălzit metalul, matriţe pentru turnat lingouri, ciocănel, cleşti, nicovală, speciale pentru aceste activităţi; fragmente ceramice, susceptibile a face parte din Patrimoniul Naţional Cultural mobil, lingouri de metal topit, susceptibil a proveni din topirea artefactelor/monedelor etc.) obţinute ilegal în urma săpăturilor/detecţiilor efectuate, care au fost ridicate de către poliţişti, a informat reprezentantul IPJ Hundoara.

artefacte descoperite de politisti foto ipj hunedoara


Foto: IPJ Hunedoara.

De asemenea, au fost ridicate şi două detectoare pentru metale deţinute legal şi folosite la detecţii ilegale, precum şi 5.280 de ţigarete de diferite mărci, toate netimbrate, care au fost, de asemenea, ridicate pentru cercetări.

„În sarcina bărbatului de 30 de ani s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi trafic de produse cu substanţe toxice (mercur), acesta fiind reţinut pentru o perioadă de 24 ore şi depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Poliţiei Municipiului Deva. Acesta urmează să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în vederea luării măsurilor legale, cercetările continuând pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a acestuia şi, după caz, şi a altor persoane care au mai participat la comiterea acestor fapte, în vederea luării măsurilor legale care se impun, precum şi a recuperării altor obiecte şi bunuri provenite din comiterea de infracţiuni”, a adăugat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

artefacte descoperite de politisti foto ipj hunedoara

Vă recomandăm să citiţi şi:

Descoperirile uimitoare din cetatea dacilor Sarmizegetusa Regia: comori de aur, obiecte stranii şi mii de kosoni

Kosoni din aur proveniţi din tezaurele de comori sustrase din Sarmizegetusa Regia au fost repatriaţi din Belgia

Ce făceau dacii cu banii şi de ce nu îi foloseau niciodată pentru comerţ? Secretele monedelor Koson din aur, descoperite în Sarmizegetusa Regia

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite