Cum a fost „privatizat” Lacul Cinciş. De la Casa Albă construită pentru Ceauşescu la zona exclusivistă a afaceriştilor bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Malurile unuia dintre cele mai frumoase lacuri de acumulare din vestul ţării au fost „confiscate” de privaţi. Pe marginea Lacului Cinciş din vecinătatea Hunedoarei, oamenii de afaceri din zonă şi-au ridicat zeci de vile şi pensiuni şi-au amenajat pontoane şi piscine, spre nemulţumirea turiştilor nostalgici după anii în care nu existau astfel de construcţii în zonă.

Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, în vecinătatea Hunedoarei, pentru a fi folosit ca sursă de alimentare cu apă a municipiului şi a combinatului siderurgic din Hunedoara. La construcţia barajului, vetrele a cinci sate de la poalele Munţilor Poiana Ruscă au fost inundate pentru a face loc unuia dintre cele mai întinse lacuri artificiale.

În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul al cărui luciu de apă se întindea pe 260 de hectare,  a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara. Autorităţile comuniste au permis însă construirea doar a câtorva clădiri în apropiere de apă. Cea mai celebră dintre ele „Casa Albă”, este un complex de agrement al fostului combinat din Hunedoara, care cuprindea o vilă construită special pentru nomenclatura comunistă şi pentru a fi folosită, la nevoie, de Nicolae Ceauşescu.

Un alt camping cu cabane de lemn aparţinea ICSH-ului (Întreprinderea de Construcţii din Hunedoara), al doilea mare angajator din Hunedoara anilor de comunism. În afara celor două zone de agrement, înainte de 1989 pe malul Lacului Cinciş a mai fost construit un motel.

image

Până în anii trecuţi, cei care ajungeau pe malurile Lacului Cinciş aveau posibilităţi aproape nelimitate de campare. În fiecare sfârşit de săptămână, pe o distanţă de aproape zece kilometri, între vechiul motel şi izvoarele lacului de acumulare, sute de oameni îşi instalau nestingheriţi corturile pe malul apei. Excursiile cu cortul şi focurile de tabără erau un fel de brand al Lacului Cinciş, însă începând din anii 1990 şi mai ales în ultimii ani situaţia lacului s-a schimbat.

image
image
image
image

„Deseori, găseam cu greu locuri bune de campare lângă apă, din cauza numărului mare al celor care îşi aşezau corturile aici. Acum însă nu mai găsim deloc, pentru că terenurile sunt private”, spune Marcel Ionaşc, un turist din Hunedoara.

Vile răsărite pe malul apei
Malul sudic al lacului, pe care se află şoseaua, a fost ocupat treptat de vile şi pensiuni, construite pe terenuri retrocedate în anii 1990, de clădiri în construcţie sau abandonate, unele scoase la vânzare, de parcele împrejmuite cu garduri pe care au fost montate pancarte care avertizează că accesul este interzis. Fostele locuri de campare întinse au fost parcelate de oameni de afaceri care şi-au ridicat vile colorate, ale căror piscine au fost săpate la câţiva metri de apa Cincişului. Unele case de vacanţă au ponton, unde sunt legate bărci cu motor şi şalupe, deşi, oficial, aceste ambarcaţiuni sunt interzise pe lac.

image

„Construcţiile sunt legale”, afirmă Raisa Bozdog, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, instituţie care administrează lacul Cinciş. Mulţi dintre turişti sunt însă deranjaţi de amploarea lor, iar unii au făcut reclamaţii atât la Garda de Mediu Hunedoara, cât şi la Serviciul de Gospodărire a Apelor Hunedoara, în care au sesizat faptul că proprietarii de pe lac deversează deşeuri şi dejecţii în lac. Deseori, turiştii pot vedea mii de peturi şi gunoaie plutind pe suprafeţe întinse de apă. Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Hunedoara, proprietarii din zonă s-au constituit într-o asociaţie cu scopul de a rezolva aceste probleme. În ciuda mulţimii vilelor care îl împânzesc şi a clădirilor private aflate în construcţie, lacul rămâne o destinaţie turistică atractivă a judeţului Huendoara.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Satul cu două lacuri de acumulare întinse pe sute de hectare. Oamenii trăiesc lângă ruinele minelor de fier, dar se mândresc cu apele care le-au inundat ţinutul

Oamenii din Teliuc au abandonat de peste un deceniu minele de fier în jurul cărora s-a dezvoltat aşezarea în ultimele secole, dar se pot mândri cu două lacuri artificiale: Lacul Cinciş, amenajat cu eforturi uriaşe în anii 1960 şi lacul artificial crescut în doar câţiva ani în mijlocul comunei, în groapa imensă a fostei cariere miniere.

VIDEO Dezastru ecologic pe Lacul Cinciş. Apa hunedorenilor a ajuns „tomberon” pentru localnici şi turişti, iar covoare imense de gunoaie sufocă natura

Tone de gunoaie şi pet-uri acoperă suprafeţe mari, în mai multe locuri de la izvoarele Lacului Cinciş, una dintre cele mai populare zone de agrement a Hunedoarei. Poluarea a fost semnalată de numeroase ori de turişti, însă apele şi malurile lacului au rămas murdare.

FOTO Satele din Valea Cernei înainte de a fi inundate de apele Lacului Cinciş

De jumătate de secol, cinci sate din apropierea Hunedoarei au dispărut, înghiţite de apele lacului artificial Cinciş, creat pentru a satisface nevoia de apă a municipiului şi a combinatului siderurgic. O serie de fotografii, realizate de Vámszer Géza înainte de inundarea zonei, prezintă locurile pitoreşti înainte de a dispărea sub apele lacului de acumulare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite