Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii au fost alungaţi din preajma Mănăstirii Prislop, după ce măicuţele din lăcaşul de cult în cimitirul căruia a fost înmormântat părintele Arsenie Boca s-au supărat pe cei care au vândut mici şi bere în zilele de post.

Zeci de comercianţi care îşi instalaseră, unii de ani buni, tonetele, chioşcurile şi tarabele în imediata apropiere a Mănăstirii Prislop au fost alungaţi din locurile pe care le închiriaseră în zonă. Oamenii au fost nevoiţi să plece din faţa mănăstirii unde este înmormântat părintele Arsenie Boca, după ce măicuţele s-au plâns autorităţilor.

Măicuţele de la Mănăstirea Prislop au sesizat faptul că la unele tarabe, oamenii au vândut mici şi chiar bere şi nu este potrivit să facă acest lucru în preajma mănăstirii. De asemenea, ne-au reclamat faptul că unii dintre cei care făceau comerţ cu mici, virşli, grătare, bere au făcut-o de exemplu în Vinerea Mare şi în zilele de post. Un alt motiv a fost că accesul în zonă este îngreunat din cauza celor care au tarabele pe marginea drumului şi încurcă traficul rutier”, a relatat primarul oraşului Haţeg, Marcel Goia.

Primăria a răspuns solicitărilor măicuţelor, astfel că oamenii nu au mai fost lăsaţi să îşi vândă mărfurile în preajma mănăstirii, indeiferent de ce comercializau. Unii s-au opus măsurilor luate de autorităţile locale, astfel că pentru evacuarea lor a fost necesară prezenţa jandarmilor.

image

Foto

Manăstirea Prislop

Măicuţele, supărate pe comercianţi
La câteva zile după ce a fost evacuat din faţa parcării mănăstirii părintelui Arsenie Boca, unde vindea langoşi şi gogoşi, Eugen Para şi-a instalat mini rulota în faţa casei sale din Silvaşu de Sus, la patru kilometri de mănăstire. Prin faţa plăcintăriei trec zilnic câteva sute de maşini şi autocare cu care pelerinii se îndreaptă spre lăcaşul de cult. Dar vremurile în care oamenii stăteau la coadă la gogoşi par să fi apus pentru că şoferii îşi găsesc cu greu loc de parcare pe marginea străduţei care străbate satul şi trece prin faţa tonetei.

„Încercăm să o luăm de la început cu vânzarea langoşilor, deşi nu ne-a fost deloc uşor să plecăm din apropierea mănăstirii. A trebuit să o facem după ce măicuţele s-au plâns de cei care vindeau mici şi grătare în zonă. Acesta ar fi fost motivul pentru care toţi comercianţii au trebuit să plece, inclusiv noi, care vindeam langoşi. Pe de altă parte, ni s-a spus că încurcăm traficul şi că putem închiria o parcelă mai sus, cam la un kilometru de mănăstire. Dar nu am acceptat şi m-am mutat aici”, a povestit Eugen.

image

Hunedoreanul spune că l-a cunoscut pe părintele Arsenie Boca, fost stareţ al mănăstirii, în anii 1970. „Noi, cei din sat, îi spuneam popa Arsenie, dar îl iubeam şi ştiam că are acel dar de a vedea în sufletele oamenilor”, îşi aminteşte bărbatul. Eugen se minunează căt de populară a ajuns mănăstirea datorită părintelui înmormântat aici.

image

„Acum 15 ani, la mănăstire ajungeau într-un an cam câte maşini vin acum într-o zi. Era o altfel de atmosferă, nu aglomeraţia de azi”, a adăugat acesta.

Exilaţi din jurul mănăstirii
Taraba cu mici şi virşli unde lucrează Dorina a fost strămutată din faţa Mănăstirii Prislop la circa trei kilometri de lăcaşul de cult, pe pajiştea de la ieşirea din Silvaşu de Sus. În ziua sărbătorii Schimbarea la faţă, coloanele de maşini parcate pe marginea drumului spre Prislop s-au întins din apropierea tarabei Dorinei, până la mănăstire.

Puţini dintre cei aproape 10.000 de pelerini s-au oprit din drumul lor pentru a gusta din specialităţile pregătite de femeie. „Nu înţeleg ce au avut măicuţele cu noi de au cerut să fim alungaţi. Că oamenii veneau să mănânce mici sau virşli în preajma mănăstirii era treaba lor, nu îi obliga nimeni, chiar dacă era zi de post. În plus, au fost nevoiţi să se mute şi cei care vindeau flori, iconiţe şi suveniruri”, a spus Dorina. Femeia e completată de un client, un preot venit tocmai din judeţul Argeş, cu un grup de pelerini, cu autocarul.

image

„În mănăstire se vând icoane şi tot felul de suveniruri, în schimb în faţa ei oamenii nu mai sunt lăsaţi să le comercializeze. Ar trebui să fie lăsaţi, pentru că şi aşa mănăstirea prosperă destul de mult de pe urma celor care ajung aici”, a spus preotul.

image

Datorită numărului tot mai mare de credincioşi care ajung la Mănăstirea Prislop şi regulile de vizitare ale lăcaşului de cult au devenit mai stricte. Nu mai este permisă fotografierea şi filmarea în incinta mănăstirii, iar cei care ajung în pantaloni scurţi şi femeile pe care măicuţele le consideră îmbrăcate inadecvat (cu umerii goi, în pantaloni sau cu fustă scurtă) nu mai sunt lăsaţi să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca. Pe de altă parte, potrivit primarului Haţegului, Marcel Goia, administraţia locală a dat avizul ca în curtea Mănăstirii Prislop să fie ridicată o nouă biserică.

image

Prislop, cel mai iubit loc din Ţara Haţegului
Mănăstirea Prislop se află la aproximativ 10 kilometri de oraşul Haţeg şi la 20 de kilometri de municipiul Hunedoara. Este un loc de pelerinaj foarte popular datorităî faptului că aici se află mormântul părintelui Arsenie Boca, unul dintre cele mai iubite personalităţi ale ortodoxiei. Oamenii vin şi se roagă la mormântul părintelui, unul dintre martirii închisorilor din comunism, mulţi având credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.


Vă recomandăm şi:

FOTO Mănăstirea Prislop, între liniştea locului de veci al părintelui Arsenie Boca şi invazia pelerinilor

Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de credincioşi din toate zonele ţării. În ultimii ani, numărul pelerinilor şi al turiştilor care vin la mormântul părintelui Arsenie Boca a crescut exponenţial, iar fenomenul a schimbat perspectiva din care este privit lăcaşul religios, a cărei imagine pare mult schimbată faţă de vremurile în care nu era atât de cunoscut.

Părintele Arsenie Boca a schimbat soarta satelor apropiate Mănăstirii Prislop     

Două sate hunedorene, Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos, aflate în vecinătatea Mănăstirii Prislop, au renăscut economic în ultimii ani datorită popularităţii locului unde este înmormântat părintele Arsenie Boca.

FOTO VIDEO Mănăstirea Prislop în sărbătoare: au răbdat ploaia pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca       

În ciuda ploii şi a vremii posomorâte, mii de pelerini au venit în această dimineaţă la Prislop, pentru a sărbători 103 ani de la naşterea duhovnicului Arsenie Boca. Locul de veci al fostului stareţ al mănăstirii a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din întreaga ţară.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze             

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

FOTO Tainele casei de pe munte a părintelui Arsenie Boca        

Veche de mai bine de un secol, o căsuţă din lemn şi chirpici ascunsă pe vârful unui munte e considerată de localnicii din împrejurimile Bradului un colţ de Rai. Aici s-ar fi născut în 1910 părintele Arsenie Boca, cel supranumit „sfântul Ardealului“.

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului   

  Mănăstirea Prislop se confundă cu numele părintelui Arsenie Boca, una dintre cele mai iubite figuri ale ortodoxiei româneşti. În anii 1950, părintele a fost stareţ al Mănăstirii Prislop, într-o vreme în care calvarul persecuţiilor din regimul comunist începea să se răsfrângă asupra lui. Un reportaj plin de mistic şi profunzime în cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite