Clădirea istorică din curtea castelului intră în reparaţii, pe fonduri externe. Va fi transformată într-o casă a breslelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul de reabilitare a Casei Breslelor, o clădire istorică din curtea exterioară a Castelului Corvinilor, va fi semnat în următoarele zile. O firmă din Alba Iulia a câştigat licitaţia publică pentru proiectul finanţat prin programul Granturilor SEE (Spaţiul Economic European).

Până la finalul acestui an, firma din Alba Iulia care a obţinut contractul privind reabilitarea clădirii istorice „Casa Breslelor” din incinta Castelului Corvinilor va trebui să se apuce de lucru, potrivit contractului ce urmează să fie semnat între societatea comercială şi administraţia locală din Hunedoara.

Reparaţiile necesare au fost estimate la 1,8 milioane de lei, în urmă cu o lună, când primăria a depus proiectul în sistemul de achiziţii publice (SEAP).

„Clădirea reabilitată va adăposti muzeul Casa Breslelor din incinta Castelului Corvinilor, urmând a fi locaţia unde se vor derula activităţile ca urmare a implementării proiectului. Terenul pe care se află în prezent clădirea ce urmează a fi restaurată şi modificată funcţional face parte din incinta Curţii Husarilor şi dispune de următoarele utilităţi: alimentare cu energie electrică, alimentare cu apă, canalizare şi reţea de gaze naturale.

Terenul aparţine domeniului public şi se află în intravilan. Valoarea estimată totală fără TVA este de 1.824.233,80 lei. Pe amplasamentul studiat se află în prezent şi construcţia ce urmează a fi modernizată în vederea amenajării unor spaţii expoziţionale, birouri pentru digitizarea materialelor cu valoare istorică, arheologică etc, pentru a îmbunătăţi calitatea prezentării informaţiei istorice pentru turiştii ce vizitează Castelul Corvinilor”, se arăta în caietul de sarcini al proiuectului scos la licitaţii.

Clădirea din secolul al XVI-lea va deveni un loc al atelierelor medievale. 12 meşteri romi vor fi angajaţi în viitoarea casă a breslelor şi vor lucra ca ţesători, cojocari, tăbăcari şi cizmari. Obiectele realizate de aceştia vor fi oferite turiştilor, care vor avea ocazia, de asemenea, să vadă cum se lucra în trecut la confecţionarea lor. Proiectul este finanţat prin programul Granturilor SEE (Spaţiul Economic European), în care o parte a fondurilor este acordată de guvernele statelor Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

Casa Breslelor va deveni funcţională în luna aprilie a anului viitor, potrivit estimărilor administraţiei locale.


Vă recomandăm şi:

Povestea paradoxalului Gabriel Bethlen, principele ardelean care a visat unirea Moldovei şi Munteniei sub numele Dacia

Gabriel Bethlen (1580 - 1629) a condus Transilvania timp de 16 ani, într-una dintre perioadele cele mai tulburi dar şi înfloritoare din istoria ei şi a rămas unul dintre marile personalităţi din istoria românilor. Principele transilvănean a încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, pe care, potrivit istoricilor, ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia.

Legendele necruţătoarei Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin al Ungariei

Elisabeta Szilagyi a ajuncat un rol important în cucerirea tronului Ungariei de către fiul ei Matia Corvin şi a contribuit la ascensiunea nobiliară a lui Ioan de Hunedoara. Totuşi, mai multe legende o înfăţişează într-o lumină nefavorabilă.

Ioan de Hunedoara înfruntătorul de păgâni şi Matia Corvin, regele cu mândria neînfrânată. Cum îi descria Nicolae Iorga pe cei doi eroi ai Hunedoarei

Nicolae Iorga a lăsat posterităţii unele dintre cele mai memorabile descrieri ale lui Ioan de Hunedoara şi ale lui Matia Corvin. Istoricul i-a prezentat pe voievodul Ioan de Hunedoara şi pe fiul său ajuns pe tronul Ungariei într-o carte publicată în 1906, cu titlul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”, în care a relatat despre Hunedoara şi eroii ei.

Secretele Castelului Corvinilor. Zece lucruri mai puţin cunoscute despre monumentul fascinant al Hunedoarei

Castelul Corvinilor din Hunedoara are o istorie de peste şase secole, iar în prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente din România. Turiştii din toate colţurile lumii i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea şi de legendele care circulă pe seama lui, însă multe dintre secretele fortăreţei au rămas necunoscute publicului larg.

Matia Corvin, regele maghiar care l-a ţinut prizonier pe Ţepeş. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fiul lui Ioan de Hunedoara: cine l-a otrăvit

Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, a devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani şi a condus ţara timp de peste trei decenii, între 1458 şi 1490. A fost una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei şi a Europei, deşi cercetătorii români nu l-au privit, în general, cu aceeaşi fascinaţie şi simpatie cu care este privit tatăl său.

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Ioan de Hunedoara a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria poporului român. A fost numit „atletul lui Hristos”, de Papa Calixt al III-lea, pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, iar adversarul său cel mai de temut, Mehmed al doilea Cuceritorul, a spus, la moartea voievodului, că „lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite