Cetatea Devei trece la programul de iarnă. Porţile monumentului medieval vor fi închise mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de vizitare a Cetăţii Deva se modifică începând de duminică, 1 octombrie 2017, a informat Primăria Deva. Turiştii vor putea explora monumentul medieval doar până la ora 20.00.

În perioada 1 octombrie 2017 – 30 aprilie 2018, Cetatea Devei poate fi vizitată zilnic, între orele 8.00-20.00.  După acelaşi program va funcţiona şi telecabina care facilitează accesul la monument.

Ultimele curse ale telecabinei vor avea loc la orele 19.30 (urcare) şi 19.50 (coborâre), a informat Primăria Deva. Accesul în Cetatea Deva se poate face şi pe jos, pe la Poarta 1. Ultima intrare pe Poarta 1 va avea loc la ora 19.30. Poarta 1 se va închide la ora 20.00.

Preţul biletelor pentru călătoria cu telecabina va rămâne acelaşi: adulţi dus-întors – 10 lei; adulţi dus sau întors – 6 lei; copii, elevi, studenţi, pensionari dus-întors – 5 lei; copii, elevi, studenţi, pensionari dus sau întors – 3 lei. Veteranii de război, persoanele cu dizabilităţi şi copiii instituţionalizaţi au acces gratuit.

Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

O explozie izbucnită în vara anului 1849 la depozitul de muniţie al fortăreţei a dus la distrugerea, aproape în totalitate, a cetăţii.


Vă recomandăm şi:

Controversele Cetăţii Devei. Istoricul Adrian Rusu: „restaurarea incintelor intră în categoria gafelor arhitectonice”

Proiectul de restaurare a incintelor exterioare ale Cetăţii Devei a stârnit controverse. Istoricul Adrian Rusu susţine că rezultatul lucrărilor derulate pe parcursul a trei ani, finalizate zilele trecute, a ştirbit din autenticitatea monumentului istoric. Arhitecţii îi contrazic opinia, susţinând că toate lucrările au primit avizele Comisiei Monumentelor Istorice şi au fost supravegheate de specialişti.

Cel mai mare secret al Cetăţii Devei: cine a aruncat-o în aer. Povestea de dragoste din spatele dezastrului din secolul al XIX-lea

Unul dintre marile mistere din istoria Devei este legat de distrugerea definitivă a cetăţii Devei, în 13 august 1849, la câteva luni după ce garnizoana ei fusese nevoită să se predea armatelor revoluţionare din Transilvania. O legendă de dragoste neîmplinită face parte din explicaţiile dezastrului.

Transilvania din urmă cu două secole: „Rar am văzut un român fără un ciomag ca lumea în mână şi fără cuţite la brâu”

Una dintre cele mai detaliate descrieri ale comunităţilor din Transilvania, de la începutul secolului XIX, a fost realizată de topograful austriac Joseph Adalbert Krickel. Călătorul din Viena a ajuns în zona Hunedoarei în anul 1828 şi-a arătat uimit de frumuseţile şi bogăţia naturală a acesteia, dar sărăcia localnicilor l-a înduioşat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite