Cele mai scumpe oraşe din România: cât de scump este traiul decent în Deva
0Deva este cel mai scump oraş din judeţul Hunedoara, în ce priveşte preţul de vânzare şi de închiriere al apartamentelor. Totuşi, oferă o serie de avantaje celor care vor să se stabilească aici, care fac din reşedinţa de judeţ un loc potrivit pentru un trai decent şi pentru afaceri.
Hunedoara este unul dintre cele mai urbanizate judeţe din ţară, având în componenţă şapte municipii şi şapte oraşe. Cele mai multe dintre comunităţile lor au avut de suferit, în ultimii ani, ca urmare a declinului din industria grea. O urmare a fost faptul că localităţi miniere ca Petroşani sau Brad, ori cele care s-au dezvoltat datorită industriei metalurgice, cum sunt Hunedoara şi Călan, şi-au pierdut din atractivitate.
Mai puţin afectată de declinul industrial, Deva a rămas mai atractivă pe piaţa imobiliară, dovada fiind diferenţa de preţuri dintre reşedinţa de judeţ şi restul oraşelor hunedorene. Deva este cel mai scump oraş din judeţul Hunedoara, la capitolul imobiliare.
Preţul unui apartament cu două camere scos la vânzare într-o zonă centrală sau apropiată de centrul municipiului porneşte de la 35.000 de euro. Iar chiriile pentru apartamente în zone similare sunt, în general, de la 150 de euro pe lună. Cea mai scumpă zonă a Devei este cartierul Zăvoi, unde oferta de pe piaţa imobiliară include vile ale căror preţuri se cifrează în jurul a 100.000 de euro. În Hunedoara, municipiul aflat la 16 kilometri de reşedinţa de judeţ, ofertele de pe piaţa imobiliară sunt mai avantajoase în ce priveşte costurile apartamentelor şi ale chiriilor.
Avantaje geografice şi administrative
Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare din Deva, reşedinţa de judeţ are un ascendent faţă de municipiul vecin, prin statutul ei administrativ şi prin poziţionarea geografică. Este mai apropiată de cele trei şosele din reţeaua de drumuri europene (E68, E79 şi E673) care tranzitează judeţul, este tranzitată şi de magistrala de cale ferată Arad – Bucureşti, iar la aproximativ şase kilometri de municipiu se află nodul rutier al autostrăzii A1. De asemenea, municipiul Deva stă mai bine decât Hunedoara pe plan comercial. Totuşi, diferenţa de preţuri la servicii şi utilităţi nu este mare între cele două localităţi.
În Deva, preţul unei curse de taxi este între 1,5 lei şi 2 lei pe kilometru, apropiat de cel al biletelor de transport în comun. Preţul apei potabile este de 4,1 lei pe metru cub, iar al gigacaloriei este de 178 de lei, un cost mic datorat apropierii Devei de Termocentrala de la Mintia. Faţă de anii trecuţi, preţurile tuturor utilităţilor au crescut în municipiul Deva.
Vă recomandăm şi:
Lucrările de construcţie la noul centru comercial din municipiul Deva, care ar putea aduce aproape 300 de noi locuri de muncă, au avansat, iar în ultimele săptămâni a crescut şi numărul localnicilor care s-au interesat la primărie de investiţie a crescut. Doecamdată, nu sunt publicate ofertele de servicii în cadrul viitorului mall.
Filmările aeriene realizate pe cele trei tronsoane nefinalizate din autostrada Deva – Lugoj prezintă un şantier întins zeci de kilometri, presărat cu câteva porţiuni de asfalt. Gradul de filanizare al proiectului de infrastructură este mai mic de 25 la sută.
O asociaţie civică din Deva a publicat rezultatele unui sondaj realizat în ultimele săptămâni în municipiu, pe tema priorităţilor pe care ar trebui să şi le asume autorităţile locale. Cei mai mulţi dintre devenii intervievaţi au declarat că vor locuri de muncă şi un oraş mai curat.