Cele mai bizare asasinate ale voievozilor medievali. Monarhul ucis mişeleşte în timp ce se desfăta cu amantele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Dracul.
Vlad Dracul.

O mulţime de voievozi medievali ai românilor au sfârşit, după numai câţiva ani de domnie, în urma unor comploturi puse la cale de cei pe care îi considerau loiali. Unii dintre aceştia au rămas în istorie mai cunoscuţi pentru modul în care au sfârşit.

Ştefăniţă vodă a murit otrăvit de soţie, Vlad Dracul a murit decapitat, împreună cu un fiu al său, Iliaş I a fost orbit înainte de moarte, iar Ştefan rareş a fost măcelărit în timp ce se desfăta cu amantele. Iată povestea celor mai bizare asasinate ale voievozilor medievali.

Ştefăniţă Vodă, otrăvit de soţie
Ştefăniţă Vodă (1506 – 1527) a fost domn al Moldovei între 1517 şi 1527. Nepot al lui Ştefan cel Mare, Ştefăniţă a urcat pe tron la vârsta de 11 ani, relatau cronicarii vremii, care îl descriau ca „mânios şi prea lesne vărsător de sânge”. În timpul domniei ar fi comandat moartea mai multor boieri, acuzaţi pe nedrept de trădare, şi ar fi stricat relaţiile cu regele Poloniei, supărat că acesta nu i-a dat fiica de soţie. A vrut să ia apoi de soţie pe fiica mai mică a voievodului Munteniei, Neagoe Basarab, însă acesta a căsătorit-o cu un alt pretendent. Ştefăniţă Vodă a condus o incursiune în Ţara Românească, prădând mai multe ţinuturi. A luat de soţie pe o altă fiică a voievodului muntean, însă la scurt timp, soţia sa l-a otrăvit şi s-a întors în Ţara Românească.

Vlad Dracul, decapitat împreună cu fiul său
Vlad Dracul (1397 - 1447), urmaş al lui Mircea cel Bătrân şi tatăl lui Vlad Ţepeş, a murit decapitat, împreună cu un fiu al său, „la satul Bălteni”, după cum scriu izvoarele istorice. Ioan de Hunedoara, marele voievod transilvan, a hotărât moartea acestuia, la scurt timp după bătălia pierdută în 1444 de armatele creştine la Varna, împotriva otomanilor. Ioan de Hunedoara a reuşit să scape cu viaţă din măcelul de la Varna, dar a ajuns prizonier al voievodului Vlad Dracul. Eliberat la presiunea regelui Ungariei, Ioan de Hunedoara nu a trecut peste „ruşinea” de a fi prizonierul voievodului muntean, susţin unii istorici, şi s-a îndreptat împotriva, ucigându-l în 1447, în urma unei incursiuni a armatelor sale în Muntenia. Vlad Dracul a fost decapitat, iar fiul său, Mircea, a avut o soartă şi mai cruntă. A murit îngropat de viu. „Ceilalţi doi fii, Vlad şi Radu, găsiră scăpare la turci”, informa Camil Mureşanu, în volumul Ioan de Hunedoara.

Iliaş I, orbit de fratele vitreg înainte de moarte
Iliaş I a domnit în Moldova între anii 1432 şi 1443. În cea mai mare parte a anilor petrecuţi la conducerea ţării, a împărţit puterea cu fratele său Ştefan al doilea. Cei doi erau fraţi numai de tată, iar înainte de a se ascocia la tron, Iliaş a dat ordin ca mama fratelui său vitreg să fie ucisă prin înecare. Sfârşitul voievodului moldovean a fost tragic. Cronicile vremii dezvăluiau că fraţii vitregi au intrat în conflict, iar în urma unei bătălii, Iliaş I a fost capturat şi i-au fost scoşi ochii. A fost alungat apoi în Polonia, unde a murit la scurt timp. Roman al doilea, un fiu al lui Iliaş I urma să se răzbune pe duşmanul tatălui său, omorându-l în 1447 şi preluând, pentru scurt timp, tronul ţării.

Bogdan al doilea, ucis de fratele său în timpul unei petreceri
Bogdan al doilea (1409 - 1451) a fost tatăl voievodului Ştefan cel Mare. A fost în relaţii foarte bune cu Iancu de Hunedoara, care l-a susţinut la luarea tronului, însă a domnit doar doi ani, fiind ucis de fratele său. „Bogdan căzu victima unui atac produs pe neaşteptate. Într-o noapte de octombrie 1451, pe când domnul se afla la un ospăţ în satul Râuseni, apăru deodată o ceată de călăreţi, în frunte cu un frate al său, Petru, căruia i se mai zicea şi Aron. Neavând putinţa unei împotriviri, Bogdan fu prins şi decapitat”, scria istoricul Constantin Giurescu.

Ştefan Rareş, ucis în timp ce petrecea cu amantele
Ştefan Rareş (1531 - 1552) a fost fiu al voievodului Petru Rareş şi a apucat să domnească doi ani pe tronul Moldovei. Cronicarii vremii l-au acuzat că îşi ducea viaţa în desfrâu. „Nu se răbda de femei cu bărbaţi, nu rămâneau fete fecioare neruşinate, nici giupânesele boierilor nebatjocorite”. Boierii l-au omorât din această pricină, afirmau unii dintre cărturari. Uciderea lui Ştefan Vodă a fost relatată de Gheorghe Şincai. „Ştefan şi-a adus dascăli şi două curve de la turci, ca pururea să fie lângă dânsul, de care amăgindu-se zi de zi sporea în obiceiuri turceşti. După ce a ucis o sumă de boieri, îşi puse în gând să omoare tot Divanul. Boierii, simţind, i-au luat-o înainte şi pe când era tiranul la râul Prutului, unde mersese să se dezmierde cu curvele, numai cu 17 păzitori, şi ţinându-şi cort lângă râu, dormea noaptea cu curvele, au dat peste el şi au început a-l săgeta”, scria Şincai. „A fost tăiat în chip vrednic de milă, sub cort, vai ca pe un miel ... Altceva n-a spus nimic, decât aceste cuvinte: <<o, săracă dreptate, pe tine te plâng şi de tine suspin, căci tu ai pierit şi ai murit înainte de mine>>. Şi zăcea pe pământ acoperit de sânge", scria cronicarul Azarie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum l-au batjocorit turcii pe Vlad Ţepeş, „tiranul care a ordonat să i se facă o grădină imensă de trupuri în ţepe“

Cum arătau, de fapt, marii voievozi: uriaşul Mihai Viteazul, fiorosul Vlad Ţepeş, blondul Ştefan cel Mare şi frumosul Ioan de Hunedoara

Matia Corvin, regele maghiar care l-a ţinut prizonier pe Ţepeş. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fiul lui Ioan de Hunedoara: cine l-a otrăvit

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite