Castelul Corvinilor, pe coperta „Lonely Planet”. Imaginea cetăţii reprezintă ghidul turistic al României şi Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Imaginea Castelului Corvinilor a fost aleasă pe coperta ghidului turistic „Lonely Planet” pentru România şi Bulgaria. Lonely Planet este cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume, iar alegerea ei va creşte popularitatea monumentului, susţin cei de la castel.

Cea mai mare editură de ghiduri din lume, „Lonely Planet” a ales imaginea Castelului Corvinilor pentru a ilustra ghidul turistic al României şi Bulgariei.

„Apariţia Castelului Corvinilor pe coperta ghidului turistic pentru România şi Bulgaria este o publicitate gratuită pentru noi, în străinătate, şi va aduce turişti din toate colţurile lumii. Ne mândrim cu acest lucru”, a afirmat Costin Tinca, directorul Muzeului Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Pe site-ul "Lonely Planet", un ghid turistic costă 10,49 lire.

Castelul Corvinilor din Hunedoara este în prezent unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din România. Anul trecut au trecut pragul cetăţii medievale peste 300.000 de turişti.

Istoria fascinantă a Castelului Corvionilor

Povestea construirii castelului din Hunedoara a început în anul 1440, când Ioan (Iancu) de Hunedoara a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-un castel impunător, cu o arhitectură care să dea imaginea unei fortăreţe indestructibile în faţa atacurilor armate. În anii care au urmat, în jurul vechii cetăţi a Hunedoarei au fost ridicate ziduri de calcar dolomitic, flancate de turnuri circulare şi rectangulare.

corvinilor

Deşi istoricii susţin că Iancu de Hunedoara nu a locuit decât o mică perioadă în castel, voievodul care şi-a petrecut aproape toată viaţa în campaniile militare a vrut să îi dea acestuia un aspect care să îi semene personalităţii sale: a fost un fort de necucerit. Lucrările de arhitectură au fost continuate, după moartea voievodului de familia sa şi apoi, de-a lungul istoriei, de mai mulţi nobili care l-au avut în stăpânire. Arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în secolul al XIX-lea.

Însă la 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de restaurare, întinsă pe aproape 40 de ani.


Vă recomandăm şi:

„Dracula cel adevărat a trăit şi a păcătuit în aceste locuri”. Cum a apărut legenda castelului bântuit din Hunedoara

Castelul Corvinilor din Hunedoara stârneşte fascinaţia străinilor din întreaga lume, datorită arhitecturii lui impresionante şi a legendelor întunecate despre el. În ultimii ani, a fost vizitat şi cercetat de căutători de fantome şi nu au fost puţini cei ce au susţinut că au simţit prezenţa unor spirite, care bântuie ungherele monumentului medieval.

VIDEO Secretele horror ale Castelului Corvinilor. Poveştile reale din spatele fiecărei camere care bagă frica în turişti

Castelul Corvinilor, cel mai important monument istoric al Hunedoarei, este „vânat” de turişti din întreaga lume, pasionaţi de locuri care ascund legende întunecate.

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Ioan de Hunedoara a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria poporului român. A fost numit „atletul lui Hristos”, de Papa Calixt al III-lea, pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, iar adversarul său cel mai de temut, Mehmed al doilea Cuceritorul, a spus, la moartea voievodului, că „lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite