Cascada care „dă în clocot” în dimineţile geroase. Cum se vede fenomenul straniu al celei mai spectaculoase căderi de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În dimineţile geroase de iarnă, primele raze de soare dezvăluie un fenomen rar la Cascada Clocota din Geoagiu Băi. Izvoarele termale care produc una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă se învăluie de aburii care ies de sub gheaţă, ca şi cum apele ar da în clocot. Un fotograf din Hunedoara a surprins în imagini inedite priveliştea spectaculoasă.

Un fenomen rar se petrece în dimineţile geroase la Cascada Clocota din Geoagiu Băi. Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara a surprins în imagini atmosfera stranie din jurul cascadei, învăluită în aburii izvorului de ape termale, deşi este acoperită cu sloiuri de gheaţă. Lucian Ignat a fotografiat cascada la primele ore ale dimineţii, la primele raze de soare, ştiind că doar atunci poate surprinde în imagini fenomenul spectaculos.

„Cascada este acoperită de gheaţă şi în acelaşi timp sub aceasta curge apa termală, de aceea se produc aburii, iar razele soarelui creează acest fenomen rar. El se petrece după nopţile geroase şi pentru o scurtă perioadă de timp, dimineaţa”, a relatat Lucian Ignat.

Cascada Clocota se află în apropierea centrului staţiunii Geoagiu Băi şi este considerată una dintre cele mai spectaculoase din România. Cascada înregistrează o diferenţă de nivel de aproape 20 de metri pe firul apei. Căderea de apă a spălat rădăcinile unor copaci situaţi în partea de sus a platoului care s-au prăbuşit şi au fost înglobaţi parţial sau total în depunerile recente de travertin ale cascadei,  creând falduri verticale succesive pe întreaga înălţime a căderii. Peste acestea, s-au dezvoltat muşchi şi plante atârnătoare, care dau cascadei un aspect deosebit. Apa Clocotei colectează toate izvoarele termominerale din zonă iar datorită temperaturii, aici cresc plante specifice apelor termale şi vieţuiesc animale din specia salamandrelor, care nu se mai găsesc în alte părţi, informează Centrul de informare turistică din staţiunea. Cele 16 izvoare de ape termale ce se revarsă în râul Clocota fac ca apa acestuia, renumită pentru puritatea ei, să nu îngheţe.


FOTO: Lucian Ignat.

image


Foto: Lucian Ignat

image

Spa-ul din Dacia

Cascada Clocota nu este singura atracţie turistică a Staţiunii Geoagiu Băi. Locul este renumit pentru apele termale şi datorită ruinelor complexului termal care datează din vremea dacilor şi a romanilor. În vechea aşezare au funcţionat în urmă cu două milenii „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“, potrivit denumirii latine, iar arheologii au descoperit aici rămăşiţele unei aşezări prospere în Antichitate. În anul 1935, la săparea bazinului mic din actualul ştrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe zeii Esculap (Aesculap) şi Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieţii intense din acele timpuri. A fost atestat şi un templu dedicat Nymphaelor, iar din anii 1980 datează alte descoperiri valoroase: depuneri de altare, statui, monede şi obiecte din metal preţios (printre care se numără 11 plăcuţe votive din aur, care au fost aduse de antici ofrande zeilor ce patronau apele binefăcătoare.
FOTO: Lucian Ignat.

image

Vă recomandăm şi:

Bella, vulpea care se crede câine şi îi păzeşte pe turişti în Retezat. Imagini inedite din zona Lacului Bucura

Turiştii care ajung în zona Lacului Bucura din Masivul Retezat au toate şansele să întâlnească o vulpe mai puţin obişnuită. De peste doi ani, Bella îi întâmpină pe călătorii care îşi aşază tabăra pe malul lacului şi le arată prietenia în speranţa că va fi recompensată cu mâncare.

Locurile de vis unde animalele sălbatice umblă prin curţile localnicilor. Cum arată iarna în Ţinutul Momârlanilor

Locuitorii satelor de momârlani din vecinătatea  Petrilei trăiesc printre animalele sălbatice. În aşezările de munte, înconjurate de peisaje impresionante, odată cu venirea iernii, cerbii, caprele negre, urşii şi lupii se apropie fără teamă de casele oamenilor.

FOTO Fenomen spectaculos în Retezat. Peisajele impresionante de la asfinţit văzute pe muntele acoperit de nori

Masivul Retezat oferă peisaje impresionante celor care se aventurează pe traseele sale. Un fotograf a fost martorul unui fenomen spectaculos: la apus, marea de nori  luminată de ultimele raze a acoperit crestele înalte ale muntelui, revărsându-se apoi asupra împrejurimilor, până la orizont.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite