Afacerile cu „suveniruri sfinţite” de lângă Prislop sunt stricate de drumari: şoseaua va fi lărgită, iar târgul va fi strămutat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul de suveniruri înfiinţat în apropierea Mănăstirii Prislop va fi relocat. În zonă au loc lucrări de restaurare şi lărgire a şoselei. Talciocul a stârnit în ultimii ani numeroase nemulţumiri, în special legate de mizeria din jurul lui şi de numărul mare de comercianţi care şi-au desfăşurat activitatea în ilegalitate.

Ultimii şapte kilometri ai drumului judeţean spre Mănăstirea Prislop se află în şantier, iar lucrările de restaurare şi lărgire a carosabilului vor duce la îndepărtarea, din zonă, a comercianţilor de suveniruri, icoane şi tablouri cu Arsenie Boca. De suferit vor avea şi numeroasele mănăstiri şi schituri care şi-au trimis reprezentanţii să vândă, în preajma mănăstirii din Ţara Haţegului, obiecte sfinţite.

„În momentul în care vom începe lucrările la extinderea carosabilului, în zona în care comercianţii îşi desfăşoară activitatea, vom fi nevoiţi să îi mutăm cu totul de acolo, dacă nu se vor mutea ei singuri. Din păcate nu ţine de noi foarte mult, modul în care ei îşi vor desfăşua activitatea pe viitor şi ţine mai degrabă de o atitudine a noastră: pe de o parte de proprietarii terenurillor, de a nu mai închiria atât de aproape de drum sau de a-i lăsa să se aglomereze atât de mult, pe de altă parte a celor care viitează Mănăstirea Prislop - dacă nu am mai cumpăra de la ei, nu ar mai avea de ce să îşi desfăşoare activitatea acolo”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Potrivit acestuia, închiderea traficului rutier pe ultimii kilometri ai şoselei spre Mănăstirea Prislop nu va mai avea loc, aşa cum anunţa în urmă cu o lună Consiliul Judeţean Hunedoara. „Constructorul a renunţat la închiderea drumului judeţeanspre Mănăstirea Prislop, dar atunci când se va turna asfaltul, vor fi impuse unele restricţii, fără însă a se impune oprirea totală a circulaţiei pe tronsonul aflat în lucru”, a declarat Adrian David.

Proiectul de restaurare a şoselei spre Prislop a demarat în toamna anului 2015, iar valoarea investiţiei depăşeşte opt milioane de lei. Şapte kilometri ai drumului judeţean vor fi modernizaţi. Lucrările de modernizare au fost atribuite unei asocieri de firme. La finalul investiţiei, prevăzut pentru anul 2017, traficul între Silvaşul de Jos şi Mânăstirea Prislop se va desfăşura pe o şosea cu o lăţime minimă de şase metri. Pe o porţiune de un kilometru, între km 10,4 şi km 11,4, drumul va avea o bandă suplimentară destinată traficului greu, astfel încât lăţimea drumului va fi de nouă metri. Pentru evitarea blocajelor în trafic, în localitatea Silvaşu de Jos au fost proiectate două porţiuni de drum cu circulaţie în sens unic.

În perioada verii, zeci de mii de pelerini ajung săptămânal la mănăstirea unde a fost înmormântat marele duhovnic Arsenie Boca.


Vă recomandăm şi:

Maicile de la Prislop, în ipostaze inedite. Ce fac călugăriţele la plecarea pelerinilor de la mormântul lui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop atrage zilnic mii de pelerini care vin din toate zonele ţării pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca. La orele serii, după plecarea ultimilor vizitatori, călugăriţele de la Prislop îşi continuă munca, având grijă ca a doua zi aşezământul să îi primească pe credincioşi la fel de îngrijit.

Chinezii au vrut să copieze Mănăstirea Prislop, în Beijing. Un fost baron local le-a dat ideea, inspirat de Arsenie Boca

Mihail Rudeanu susţine că oficialităţile din China au fost de acord cu propunerea sa de a construi replica mănăstirii Prislop, în Beijing, însă pentru că statul român nu a finanţat iniţiativa lui, fostul şef al Consiliului Judeţean Hunedoara, din vremea guvernării Năstase, s-a mulţumit să ducă în Parcul Lumii din Beijing o troiţă de trei metri.

Cinci locuri de vis din Hunedoara care au transformat judeţul într-o destinaţie de top. Recordurile Castelului Corvinilor şi ale Mănăstirii Prislop

Peste 10.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara de la începutul anului 2016. Administratorii monumentului istoric estimează că în acest an la castel vor ajunge peste 330.000 de turişti, mai mulţi în anul precedent. Hunedoara oferă turiştilor mai multe atracţii turistice de top. Cinci monumente istorice au făcut din judeţul Hunedoara una dintre principalele zone cu atracţii turistice din România.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite