26 de autobuze electrice vor circula pe străzile Devei. Investiţia este finanţată de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuz electric. FOTO: wired.com.
Autobuz electric. FOTO: wired.com.

Primăria Deva a scos la licitaţie publică achiziţia a 26 de autobuze electrice, cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Primăria Deva a scos la licitaţie publică achiziţia a 26 de autobuze electrice şi lucrările de amenajare a 33 de staţii de încărcare a vehiculelor. Investiţia, finanţată de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Modernizarea sistemului de transport public local prin achiziţionarea de vehicule ecologice” a fost estimată la 36,8 milioane de lei.

„Se vor achiziţiona 26 autobuze electrice (din care 4 autobuze electrice cu dimensiunea de maxim 10 metri şi 22 autobuze electrice cu dimensiunea de maxim 7 metri) şi 33 de staţii de încărcare autobuze electrice (7 staţii de încărcare rapidă, din care 3 pentru autobuze de 10 m şi 4 pentru autobuze de 7 m; 26 staţii încărcare lentă, din care 4 pentru autobuzele de 10 m şi 22 pentru autobuzele de 7 m)”, se arată în documentele publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

În municipiul Deva şi în satele aparţinătoare se doreşte dezvoltarea unei reţele de transport public local nepoluant, obiectiv care să conducă la reducerea emisiilor de carbon, informa Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, în iulie 2019, la semnarea contractului de finanţare cu Primăria Deva. Contractul se va derula pe 10 luni şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional – POR (98 la sută), contribuţia de la bugetul local al municipiului fiind de 2 la sută din valoarea investiţiei.

„Autobuzele electrice vor fi de tip solo (nearticulate), cu planşeu jos (podea coborâtă), fără a avea trepte pe suprafaţa destinată pasagerilor în picioare, facilităţi pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă (rampă-kneeling), fără etaj, caroserie CE, destinate transportului urban de călători conform Directivei cadru 2007/46/CE de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor şi remorcilor acestora, precum şi a sistemelor, componentelor şi unităţilor tehnice separate destinate vehiculelor respective, Directivei 2009/33/CE privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în caietul de sarcini al achiziţiei.

După implementarea proiectelor se vor reduce emisiile de CO2 cu peste 15 procente, până în anul 2022. În cadrul proiectului ce urmează a fi implementat, se doreşte achiziţionarea de autobuze ecologice (electrice şi hibride), construirea a 125 de staţii de autobus şi modernizarea şi adaptarea traseelor în lungime de 45,3 kilometri. Un alt obiectiv al proiectului este creşterea utilizării transportului în comun de la 13%, faţă de cât este în prezent, la 67,7 la sută, arată documentele investiţiei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a fost distrusă definitiv calea ferată Deva - Brad, mega-proiectul realizat în cinci decenii VIDEO

Franz Joseph, în vizită la Uzinele de Fier din Hunedoara. Surpriza uriaşă pe care i-au făcut-o localnicii

Locul tainic de pe ţărmul Lacului Cinciş. Panorama barajului construit în timp record în anii ´60 VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite