Una dintre clădirile istorice ale Galaţiului rămâne în patrimoniul autorităţilor locale. Ce au invocat moştenitorii fostului proprietar pentru a strămuta procesul
0Imobilul de pe strada Domnească, nr. 61, din Galaţi va rămâne în proprietatea Consiliului Judeţean Galaţi şi administrarea Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Târgu Mureş. Instituţia de cultură pregăteşte anual 700 de elevi prin Şcoală de Arte, care funcţionează în această clădire.
Lupta în justiţie a început în 2012, când moştenitorii familiei Popovici au acţionat în judecată Centrul Cultural ”Dunărea de Jos”, Primăria şi Consiliul Judeţean Galaţi, solicitând retrocedarea imobilului unde funcţionează Centrul Cultural, situat pe strada Domnească, nr. 61, din Galaţi, şi 1.300 de metri pătraţi de teren adiacent.
Familia Popovici este menţionată în decretul de naţionalizare dat de autorităţile comuniste , iar bătălia juridică s-a dus pe articolul 24 din legea 10/2001, în baza căruia aceştia şi-au întemeiat cererea de revendicare.
”Noi a trebuit să demonstrăm că este vorba de o prezumţie relativă de proprietate şi că, de fapt, noi suntem proprietarii. Pentru a dovedi acest lucru, am studiat mai multe dosare din Arhivele Naţionale de la Galaţi şi Bucureşti, astfel încât să vedem tot istoricul acestui teren şi al imobilului. Documentarea de care vă vorbesc, din 1920 până în prezent, a fost destul de greoaie pentru că nu toate actele se păstrează”, a declarat Gabriela Dimofte, avocatul care a reprezentat cele trei instituţii amintite în procesul cu moştenitorii familiei Popovici.
Instanţa de judecată a trebuit astfel să aleagă care dintre cele două titluri de proprietate are întâietate, iar după o dispută ce s-a întins pe mai mulţi ani, Curtea de Apel Târgu Mureş a dat câştig de cauză autorităţilor gălăţene, lăsând imobilul şi terenul aferent în proprietatea Consiliului Judeţean Galaţi şi administrarea Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”.
Autorităţile gălăţene aveau o ordonanţă de adjudecare a clădirii şi terenului aferent din 1934, când în imobil funcţiona liceul de fete ”Mihail Kogălniceanu”. Ulterior, în clădire au funcţionat alte instituţii de învăţământ şi apoi Centrul Cultural ”Dunărea de Jos”.
Investiţiile, blocate în timpul procesului
De cealaltă parte, moştenitorii fostului proprietar au argumentat în justiţie că ei sunt adevăraţii proprietari ai imobilului, lucru susţinut şi de decretul 92, dat de comunişti în 1950. De altfel, justiţia le-a dat retrocedat acestora un imobil învecinat, situat pe strada Domnească, nr.67, din Galaţi.
Deznodământul procesului nu părea să fie favorabil Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”, mai ales după ce Tribunalul Târgu Mureş dăduse iniţial câştig de cauză familiei Popovici. Asta după ce moşnitorii fostului proprietar reuşiseră într-o primă fază să şi strămute procesul de la Galaţi pe motiv că ar exista suspiciuni că judecata nu s-ar fi desfăşurat imparţial.
Avocatul Gabriela Dimofte (stânga) şi managerul Centrului Cultural FOTO Valentin Trufaşu
Pe 7 iunie 2017, justiţia a tranşat definitiv disputa juridică. ”Este o luptă pe care Centrul Cultural a dus-o timp de cinci ani, timp de 38 de termene de judecată, şi nu a fost deloc uşoară. Proiectul privind realizarea unei săli de spectacole în cadrul Centrului Cultural nu a putut fi dus la capăt din cauza acestui proces, nu am putut accesa nici fonduri europene, nici alte fonduri de la Consiliul Judeţean. Nu s-au mai făcut nici reparaţii capitale, ci doar reparaţiile necesare la sălile de balet, la faţade. Acum putem realiza această sală de spectacole şi putem accesa şi fonduri” , a declarat Florina Zaharia, managerul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”.
Cheltuielile de judecată efectuate de autorităţile gălăţene cu plata onorariului de avocat, expertize, contraexpertize şi deplasări, în sumă de 20.000 de lei, vor fi suportate acum de moştenitorii familiei Popovici.