Curtea Supremă a oprit definitiv retrocedarea satului arădean Nadăş. Motivul: actele pretinsei moşteniri erau falsificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soluţie definitivă în celebrul dosar în care satul arădean Nadăş a fost retrocedat, cu tot cu păşuni, fâneţe şi pădure, unor pretinşi moştenitori ai grofului Josif Grosz. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a oprit astăzi retrocedarea. Toate actele au fost anulate de instanţă.

Totul începe în 2006, atunci când Judecătoria Ineu stabilea că familia Colţeu este proprietara unei suprafeţe de peste 8700 de ha de teren. Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad au depus recurs, iar Tribunalul Arad a decis că Viorica şi Mihai Colţeu nu au dreptul să solicite drept de proprietate. Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad le-a dat dreptate soţilor, arată Digi24.ro.

Astfel, în 2009, familia Colţeu a reuşit să întabuleze suprafaţa dobândită. Iar doi ani mai târziu, aceştia au cerut punerea în aplicare a unei sentinţe de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru susţinerea celor care locuiau în gospodăria ce urma să fie evacuată. De altfel, în acest proces au fost decizii contradictorii ale instanţelor arădene, iar în cele din urmă cazul a ajuns pe masa Judecătoriei Făgăraş.

Investigaţia DNA

Între timp, a început şi o investigaţie a DNA, care a dorit să afle cum a fost posibil ca familia Colţeu să intre în posesia a peste 8.700 de hectare de teren. O expertiză a arătat că actele cu care a fost cerută retrocedarea erau false. Familia Colţeu, cea care a dobândit terenurile, ar fi folosit un act ce completa testamentul iniţial, lăsat de o vecină pe care aceştia o îngrijeau. Şi semnătura de pe document ar fi fost falsificată.

Documentul prevede că femeia a lăsat moştenire toate proprietăţile, dar şi drepturile viitoare asupra proprietăţilor care au fost revendicate, după ce ar fi fost confiscate de regimul comunist. Totuşi, femeia nu se mai afla în proprietatea terenurilor încă din 1939, când proprietăţile au fost cumpărate de către societatea forestieră de la Nadăş.

Ce s-a întâmplat astăzi

Practic, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis,astăzi, anularea certificatului de moştenitor care a stat la baza procesului de retrocedare. Asta după ce procurorul DNA a constatat că notarul Adrian Vlai a comis fals material în documentele întocmite, dar infracţiunea era prescrisă. În schimb, anchetatorii au solicitat instanţei anularea certificatului de moştenitor care a fost emis în urma falsului. Curtea de Apel Timişoara a admis solicitarea, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat-o prin decizia de astăzi, exlică site-ul bănăţean pressalert.ro.

Cum certificatul de moştenitor al familiei Colţeu nu mai există, Romsilva trebuie doar să ceară instanţei să constate că retrocedarea s-a făcut în baza unui act care nu mai există, iar pădurea să reintre în posesia statului, iar sătenii din Nadăş să redevină proprietari. Notarul Vlai este cercetat într-un dosar disjuns de către DNA pentru abuz în serviciu alături de membrii familiei Colţeu, urmând ca să fie trimişi în judecată după ce statul va spune cu ce sumă se constituie parte civilă.


 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite