Un proiect finanţat de Elena Udrea stă să fie înghiţit de ape în Galaţi. S-a ales praful de o investiţie de 800.000 de euro
0
Portul de ambarcaţiuni şi agrement din Galaţi a fost inaugurat în 2009, chiar de către Elena Udrea, după o investiţie de 800.000 de euro. În 2012, atunci când gerul năprasnic a făcut ca Dunărea să îngheţe, portul a fost grav avariat. Autorităţile locale spun că nu au fonduri pentru a-l repara şi caută un parteneriat public-privat.
Portul de ambarcaţiuni de agrement, o investiţie aprobată şi realizată din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus în 2009 de Elena Udrea, stă să fie înghiţit de ape. Elena Udrea a declarat la momentul inaugurării că proiectul ei urmărea creşterea turismului în zonă. Un an sau doi, gălăţenii au putut admira câteva „bărcuţe” scumpe ancorate în acest port, dar nu au simţit deloc o explozie de vizitatori străini în zonă.
Grav avariat în 2012 de podul de gheaţă format pe Dunăre, portul a ajuns acum o ruină. Din cei aproape 30 de stâlpi de susţinere, doar câţiva mai sunt în picioare, restul sunt îndoiţi, rupţi sau sub ape. La un an de la îngheţul din 2012, administratorul acestui port de agrement a avut ideea de a-l muta într-un loc mai sigur, ferit de furia sloiurilor pe timp de iarnă.
"Pot să vă spun că locul unde se intenţiona să fie mutat necesita o investiţie destul de mare, ceea ce la ora actuală nu ne-o permitem. Şi investiţia în ceea ce priveşte infrastructura, şi mutarea lui şi reparaţia lui, toate la un loc însemnau bani mulţi", ne-a declarat directorul Gospodărire Urbană SA Galaţi, Eduard Grosu.

Din cauza condiţiilor nesigure nimeni nu a închiriat spaţii pentru a-şi ţine barca în acest port. Autorităţile declară că nu au fonduri pentru a-l repară. Primăria spune că este în discuţii cu un partener privat pentru preluarea şi repararea lui.
„Suntem în discuţii cu un investitor interesat să reactiveze portul de ambarcaţiuni, în parteneriat public-privat. Anul acesta, vom realiza un studiu de fezabilitate pentru acest obiectiv, procedură obligatorie pentru o investiţie în obiectiv, indiferent că aceasta se va realiza cu bani de la buget sau de către un investitor privat", se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

Faptul că posesorii de bărci au stat departe de Galaţi şi au preferat să şi le ancoreze în alte părţi a făcut ca încasările la buget să fie reduse. Primăria ar fi trebuit încaseze de la proprietarii de ambarcaţiuni mari 652 de lei lunar, cei care deţin ambarcaţiuni mijlocii, cu o lungime de nouă metri şi o lăţime de 2,2 metri, ar fi trebuit să plătească 458 de lei pe lună, în timp ce proprietarii de ambarcaţiuni mici ar fi trebuit să achite 298 de lei pe lună. Conform proiectului, pontonul are 200 de metri lungime şi o capacitate de 80 standuri de acostare. Portul a costat 800.000 de euro (în 2009). 5% din bani au venit de la Primăria Galaţi, iar restul de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.