Un fost viceprimar acuză autorităţile din Galaţi că investesc milioane de euro în Apaterm în timp ce tot anunţă falimentul acestei societăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Ciumacenco spune că în acest an autorităţile locale au alocat 38 de milioane de lei (8,5 milioane de euro) pentru modernizarea punctelor termice, dau 250.000 de lei pentru cumpărarea de ţevi de oţel sau 23.000 de lei pentru deratizare. Fostul viceprimar cere autorităţilor să le spună sincer oamenilor dacă vor mai avea căldură la iarnă.

Una dintre cele mai bizare investiţii, desfăşurată anul acesta, se referă la cheltuirea a 38 de milioane de lei pentru modernizarea a 19 puncte termice. Ceea ce reprezinta o medie de două milioane de lei pentru fiecare unitate.

"Pe lângă faptul că este cel putin bizar sa modernizezi ceva falimentar, este ciudat si preţul extrem de mare pe care Apaterm este dispusa sa-l achite. De exemplu, în 2011, timpul mandatului meu de viceprimar, pentru modernizarea a 10 puncte termice s-au cheltuit doar şapte milioane de lei. Adică o medie de 700.000 de lei pentru fiecare unitate, de trei ori mai putin decât s-a alocat acum!", ne explică fostul viceprimar.

Şirul investiţiilor ciudate nu se opreşte aici. De exemplu, în timp ce la jumătatea lui iunie primarul Stan anunţă iminenta falimentului, la sfârşitul aceleiaşi luni Apaterm organiza o licitaţie pentru achiziţia de ţeava de otel în valoare de 250.000 de lei. Un alt contract bizar se referă la alocarea a 23.000 de lei pentru "dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare", toate în cămine de vizitare ori în puncte termice, doar la solicitarea achizitorului. "Semn că se doreşte ca, în cazul falimentului, compania să fie nu doar fără bani, ci şi fără şobolani!", spune ironic Nicuşor Ciumacenco.

Pe lângă întrebările legate de bani, Nicuşor Ciumacenco cere actualei administraţii a oraşului să le spună oamenilor care va fi soarta termoficării Galaţiului. 

"În mai puţin de trei luni pot fi întrunite condiţiile de livrare a agentului termic (trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius) iar cea mai bună soluţie, în opinia primarului Marius Stan, este debranşarea generală. Cu ce se vor încălzi locatarii celor 63.000 de apartamente şi case racordate la sistemul centralizat? Ce se va întâmpla cu elevii şi profesorii din şcoli şi licee, cu bolnavii şi personalul medical din spitale, cu angajaţii din instituţiile racordate la sistemul centralizat? Pentru a nu ajunge la o adevărata criza umanitară, avem nevoie de soluţii urgente", a mai spus Ciumacenco. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite