Tupeu de director corupt. A dat în judecată Petrom pentru că l-a concediat după ce a fost prins de DNA luând şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost manager zonal din Petrom SA, judecat în prezent pentru luare de mită, pretinde că a fost concediat abuziv. El a fost prins de procurorii DNA în timp de lua o mită de 45.000 de lei pentru a vinde sub preţ o clădire din proprietatea companiei la care era angajat.

În urmă cu exact un an, pe 27 mai 2014, Nicolae Gavrilescu, manager sector în cadrul diviziei teritoriale Moldova Sud a OMV Petrom, a fost prins în flagrant, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Galaţi, în timp ce primea o mită de 45.000 de lei de la o persoana interesată să cumpere sub preţul real un imobil aparţinând companiei menţionate.

O clădire s-a ieftinit cu 30.000 de euro peste noapte

Totul a pornit de la dorinţa unui om de afaceri din Galaţi (care este denunţător în dosar) de a cumpăra o serie de active ale Petrom aflate în localitatea Slobozia Conachi şi pe care compania le scosese la vânzare. În octombrie 2013, potenţialul cumpărător l-a contactat pe directorul Nicolae Gavrilescu, cu care s-a întâlnit de mai multe ori, pentru discuţii şi negocieri. Întâlnirile s-au consumat, după câte spun anchetatorii în rechizitoriu, în două restaurante din Galaţi, consumaţia fiind plătită de fiecare dată de către omul de afaceri.

În cursul discuţiilor, Nicolae Gavrilescu i-a cerut potenţialului cumpărător o sumă de bani, ca mită, pentru a-i vinde clădirile respective sub preţul real, respectiv cu 20.000 de euro, faţă de 50.000 de euro, suma stabilit prin expertiza imobiliară. Şpaga a fost fixată la 10.000 de euro, iar plata ei urma să se facă în numerar, într-un restaurant din zona centrală a Galaţiului.

Surpriză, însă! Omul de afaceri a decis să-l denunţe la DNA pe directorul corupt, aşa că, pe 27 mai 2014, directorul Nicolae Gavrilescu a fost prins de procurori în flagrant, în timp ce primea de la denunţător un plic gros în care se afla suma de 45.000 de lei, adică echivalentul a 10.000 de euro.

În „afacere” intrase, între timp, şi Ana Petre, expert în piaţa imobiliară şi responsabil cu înstrăinarea activelor secundare în cadrul companiei Petrom, care este, de asemenea, inculpată în dosarul de corupţie. Aceasta urma să-i convingă (în schimbul a o parte din mită) pe managerii Petrom că valoarea de piaţă a imobilului scăzuse  peste noapte de la 50.000 la 20.000 de euro şi că acesta ar trebuie să fie preţul de vânzare.

După flagrant, Nicolae Gavrilescu şi Ana Petre au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, însă solicitarea procurorilor de prelungire a mandatelor a fost respinsă de judecători, care au dispus controlul judiciar pentru ambii inculpaţi, situaţie în care se află şi în prezent.

Supărat c-a fost concediat

Cercetarea penală a fost foarte scurtă (aproape atipică pentru justiţia românească), iar după numai două luni, în iulie 2014, dosarul a fost trimis în judecată. Mai mult decât atât, la scurt timp, conducerea Petrom SA a decis să-i concedieze pe cei doi angajaţi implicaţi în faptele de corupţie. După care a urmat o nouă surpriză.

Nicolae Gavrilescu a decis să se adreseze instanţelor de judecată, în 27 iulie 2014, reclamând că a fost concediat în mod abuziv. În întâmpinarea depusă la instanţă el cere ca Petrom SA să fie obligată să-l reîncadreze şi să-i plătească şi despăgubiri materiale.

Dosarul se află pe rolul Tribunalului Galaţi, însă judecătorii au decis, zilele trecute, să suspende cauza până la finalizarea dosarului penal în care Gavrilescu este judecat, alături de Ana Petre, pentru luare de mită. Cauza penală are următorul termen în luna iunie.

CITEŞTE ŞI:

Culisele unei ţepe turceşti cu apartamente-fantomă: cum au ajuns mafioţi patronii turci ai uneia dintre cele mai mari afaceri din România

„Afacerea cu bărbaţi” a unei eleve din Galaţi. Proxenetă la doar 14 ani: „Hai, fată, că poţi să faci bani, nu fi proastă!”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite