„Minuni” de tip Caracal într-o comună din Galaţi: uliţă cu două reţele de apă şi tone de motorină consumate fără să existe maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Barcea a murit la scurt timp după ce procurorii l-au trimis în judecată pentru că a luat decizii ilegale demne de cascadorii râsului: a cumpărat şi a dat în consum şase tone de motorină, deşi Primăria n-avea maşină şi a construit două reţele de apă pe aceeaşi uliţă. Parte interesantă este că moştenitorii lui chemaţi să dea socoteală pentru o paguba de 400.000 de lei produsă Primăriei.

Magistraţii Judecătoriei Galaţi sunt aproape de a da verdictul final în ceea ce priveşte dosarul în care Relu Popescu, fostul primar al comunei Barcea, este acuzat că a măsluit mai multe licitaţii publice şi a aprobat cheltuieli absurde, ilegale.

Faptele au fost descoperite în anul 2012 de către Curtea de Conturi, care a sesizat procurorii, iar în urma anchetei aceştia au decis să-l trimită în judecată pe primar. La numai câteva luni de la demararea cercetării penale, Relu Popescu a decedat din cauza unei boli cronice de care suferea, aşa că procurorii au decis să-i cheme în garanţie pe moştenitorii acestuia, în vederea recuperării prejudiciului estimat la circa 400.000 de lei.

Cum a reuşit primarul Popescu să facă praf legea

Chiar dacă o veche vorbă românească spune că despre morţi trebuie să vorbim numai de bine, în cazul lui Relul Popescu acest principiu este destul de dificil de respectat. Nu de alta, dar faptele puse în sarcina lui sunt destul de grave, iar pe alocuri frizează absurdul.

Curtea de Conturi a descoperit numeroase nereguli în actele comunei gălăţene Barcea. În sarcina primarului Popescu s-a reţinut, printre altele, faptul că a cumpărat de la o firmă de distribuţie a produselor petroliere, în mai multe tranşe, cantitatea de  6,1 tone de motorină, pe care apoi a şi dat-o în consum, deşi instituţia nu are nicio maşină în dotare!

Mai mult, nu au fost întocmite nici măcar deconturi de deplasare sau alte acte de acest gen, de unde se poate trage concluzia că fie motorina nu a ajuns niciodată la primărie, fie s-a evaporat.

Însă povestea cu motorina este doar o mică parte dintre fărădelegile petrecute la Barcea. Primarul de Barcea a mai reuşit şi să producă un prejudiciu estimat de Curtea Conturi la 50.000 de lei din „aranjarea" unei licitaţii.

Edilul a „spart” contractul pentru proiectarea reţelei de canalizare din comună în patru  contracte mai mici, iar fiecare dintre acestea au fost încredinţate aceleaşi firme, în aceeaşi zi, de către aceeaşi comisie.

 „Contractele au fost încheiate în aceeaşi zi în care s-a emis H.C.L. nr. 29/31.10.2008, prin care pentru realizarea acestui proiect s-a alocat suma de 50.000 lei, iar cu toate că entitatea a achitat integral tariful contractelor, serviciile contractate au fost prestate defectuos sau nu au fost prestate integral. Prin contract prestatorul se obligă să predea clientului proiectul elaborat, pe suport hârtie sau în format electronic, până la data termenului limită de depunere a proiectului, proiect care nu a fost întocmit şi predat entităţii. Ca urmare a celor arătate mai sus, în momentul în care sesiunea de depunere a proiectelor pentru finanţare prin Măsura 3.2.2. s-a închis, entitatea nu avea proiect depus". Raportul Curţii de Conturi

De altfel, documentaţia avea să fie făcută, pe alţi bani, în 2014, când s-a demarat în sfârşit proiectul de realizare a canalizării la Barcea, investiţie care a fost gata în urmă cu circa trei luni.

Uliţa cu două ţevi de apă

Bulibăşeala a fost atât de mare la Barcea, încât, la un moment dat, s-a ajuns ca, în cadul unui proiect care a costat 400.000 de lei, doi constructori diferiţi să monteze conducte de apă potabilă pe aceeaşi stradă, care a beneficiat deci de reţea dublă, în vreme ce o stradă alăturată nu avea deloc.

Alte 75.000 de lei au fost plătite pentru o serie de lucrări publice care au fost efectuate de o societate care nu îndeplinea condiţiile de elibilitate cerute de lege. De asemenea, în cazul a altor două proiecte locale de mai mică anvergură (în valoare totală de 116.000 lei) a fost folosită aceeaşi metodă a împărţirii contactelor în tranşe, pentru a ocoli licitaţia.

S-a mai constatat şi că primarul a plătit 81.000 de lei unei firme pentru realizarea Planului Urbanistic General al comunei, lucrare care a fost făcută apoi de o altă societate, care nu a participat la licitaţie. Nici cu plăţile din acest contract lucrurile nu-s deloc clare.

Alături de primar, angajaţii Primăriei

Relu Popescu a fost trimis în judecată în 2013pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi instigare la fals intelectual, iar procesul penal a continuat şi faţă de contabila şefă de la Primăria Barcea, Carmen Jâtcă, consilierul primarului pe probleme de achiziţii publice, Silviu Vrânceanu, şi dirigintele de şantier Octavian Cărare.

Fostul edil era acuzat şi că a aprobat referate, deşi nu erau documente justificative şi nu aveau la bază acte financiar-contabile, dar mai ales nu reflectau realitatea, semnând astfel mai multe ordine de plată fără bază legală, a căror valoare este de 400.000 de lei.

„Fostul primar, contabila şefă şi consilierul fostului primar nu au recunoscut faptele sau au dat vina unii pe alţii. Singurul care a recunoscut a fost dirigintele de şantier”, a declarat Ionel Gâlcă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Moştenitorii vor răspunde cu averea

Magistraţii gălăţeni au decis, la terminarea cercetării judecătoreşti, să admită solicitarea procurorilor ca moştenitorii lui Relu Popescu să suporte pagubele din averea personală.

Potrivit legii, magistraţii pot atrage răspunderea civilă a administratorului unei entităţi juridice şi dincolo de fondul de garanţie constituit ca efect al normelor juridice în vigoare. Averea personală poate fi folosită la acoperirea pagubelor în situaţia în care administratorul (fie el primar, director sau o altă funcţie similară) a acţionat cu intenţie la producerea prejudiciului.

Averea fostului edil a fost moştenită de fiul acestuia, nu şi de soţie, de care Relu Popescu divorţase cu puţin timp înainte de a muri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite