Satul unde şi morţii fac evaziune fiscală. Tarzan a primit pedepsă cu executare, dar Napoleon şi Cezar nu vor ajunge după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei romi din clanul Stănescu, originari din comuna gălăţeană Iveşti, sunt judecaţi pentru o înşelăciune de peste un milion de euro, după ce s-a descoperit că au făcut afaceri ani de zile pe numele bunicului lor, chiar dacă acesta murise din 2004.

Romii din comuna gălăţeană Iveşti au reuşit să şocheze autorităţile de-a lungul anilor prin amploarea evaziunii fiscale pe care o generează. Unul dintre cazuri îi are ca protagonişti pe Octavian, Nelu şi Costache Stănescu, din Lieşti.

Aceaştia au înfiinţat, în anul 1999, o firmă (Dominant SRL Lieşti) avându-l ca unic aasociat pe bunicului lor de 90 de ani, Ion Stănescu, în numele căruia au făcut numeroase tranzacţii comerciale (mărfuri angro, în special fier vechi). Chiar dacă bătrânul a murit în 2004, acest lucru nu a fost o piedică pentru cei trei nepoţi, care au continuat să se folosească de firmă şi de numele Ion Stănescu pentru a încheia contracte, a emite facturi şi alte documente.

Ba chiar aveau şi trei ştampile cu numele unor firme inexistente, dar de care se foloseau pentru a falsifica facturile de achiziţie a fierului vechi provenit de fapt din furturi. Toată povestea a ieşit la lumină în 2011, atunci când la Parchet s-au adunat mai multe plângeri penale pentru înşelăciune. Cu acel prilej s-a descoperit că fraţii Stănescu făceau afaceri în numele unui mort şi că produseseră un prejudiciu de peste un milion de euro.

Clanul Stănescu, ai cărui membri au sute de firme pe raza localităţilor Iveşti, Lieşti, Tecuci şi Galaţi, s-a specializat în evaziune fiscală din comerţul cu fier vechi, dar şi pe zeci de ţepe date altor firme. Pe numele membrilor grupului sunt sute de dosare penale, în diverse stadii.

Peste 80% dintre firmele patronate de romi au fost prinse făcând evaziune fiscală, paguba produsă bugetului de stat, dar şi unor alte firme private, ridicându-se la zeci de milioane de euro doar în ultimii  ani. Partea foarte dificilă este, pentru oamenii legii, să le dea de capăt acestor afaceri încâlcite.

120 de dosare penale pentru evaziune, înşelăciune şi spălare de bani

Comunitatea de romi din judeţul Galaţi are peste 3.000 de membri cu numele de Stănescu, fiind o reală muncă de detectiv identificarea fiecăruia dintre ei, mai ales că substituirea de persoană este o modă în amintitele comunităţi.

Astfel, există 14 persoane cu numele Stănescu Istrate, dintre care cel puţin trei sunt dovediţi ca făptuitori în diverse cauze penale. De fapt, nu mai puţin de 47 de membri ai imensului clan Stănescu sunt inculpaţi în 120 de dosare penale pentru evaziune, înşelăciune, spălare de bani, dosarele fiind fie pe rolul instanţelor de judecată (unele sunt deja finalizate cu condamnări), fie în faza urmăririi penale.

image

Palatele ţigăneşti nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare FOTO Adevărul

Cele mai multe dintre afacerile clanului sunt cu fier vechi, iar obiceiul lor este să nu plătească statului nimic. Printre inculpaţi îi mai regăsim, printre alţii, pe Tarzan, Napoleon, Franţ, Caizer, Mihai, Cezar, Viorel, Gheorghe, Mureş, Mihalache, Bibi, Moise, Ferma, Sterian, Ion, Duca. Pe toţi îi cheamă Stănescu, însă nu toţi sunt rude.

Tarzan Stănescu a primit recent 5 ani de închisoare cu executare şi a fost obligat să restituie sute de mii de lei către ANAF în contul prejudiciului creat. Mai norocoşi au fost Napoleon şi Cezar Stănescu, ambii condamnaţi la câte 3 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării. 

Cezar Stănescu, în a cărui dosar instanţa s-a pronunţat definitiv pe 16 martie, a fost obligat să restituie aproape 250.000 de lei. Din banii câştigaţi, romii evazionişti şi-au ridicat adevărate palate în localităţile gălăţene Iveşti şi Lieşti. Casele au sute de metri pătraţi fiecare, însă nu au canalizare sau apă curentă. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite