România, campioană europeană la sudură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, ţara în care nu mai este la modă meseria de sudor a reuşit o performanţă remarcabilă. A câştigat competiţia europeană destinată acestei clase de specialişti industriali. În Marea Britanie, la Cambridge, trei tineri din Galaţi au reuşit să devanseze atât ţara gazdă cât şi alte cinci echipe din ţări cu tradiţie în această meserie.

La competiţia europeană din acest an România a fost desemnată câştigătoare! Trei tinei gălăţeni sunt cei care au reuşit această performanţă. Îndemânarea şi rapiditatea celor trei băieţi au făcut ca trofeul să ajungă în ţara noastră.

image

Au terminat proba cu o oră mai devreme decât timpul pervăzut în concurs şi au reuşit să sudeze perfect un ansamblu complex de ţevi în cele mai dificile unghiuri. “A fost greu dar ne-am antrenat intens timp de două săptămâni şi s-a simţit. Deja am ştiut ce avem de făcut şi nu am întâmpinat greutăţi. A fost obositor dar am reuşit să ne descurcăm”, ne-au declarat tinerii. 

Ştefan Nichifor a descoperit acest domeniu când era foarte mic, în familie. “Meseria asta mi-a plăcut pentru că îl vedeam pe taică-miu cum suda, mi-a plăcut şi asta am ales să fac. El nu este sudor dar vedeam pe acasă ce face şi mi-a plăcut, ne-a declarat tânărul. Are 21 şi ani şi a sudat prima dată acum trei ani în atelierul liceului tehnologic pe care l-a urmat. Acum lucrează de un an pe Şantierul Naval Damen din Galaţi şi are şansa de aproape un an de zile să înveţe meserie datorită angajatorului. 

image

Ca el sunt şi ceilalţi doi colegi, Marius Neagu şi Adrian Gheorghiţă, alături de care a scris istorie la competiţia din Marea Britanie.

image

Meseria este una dată uitării la noi în ţară acolo unde după 1990 s-a pierdut ca specializare din liceele industriale, după cum au observat şi cei cu peste 30 de ani vechime în domeniu. Îmi amintesc că făceam multă practică în şcoala profesională. Mai puţină teorie şi mai multă practică. Se punea accent pe meserie, aşa era pe vremea noastră. Erau clase de sudori, adică am fost 30 de fete de clasă numai sudoriţe. Acum nu ştiu dacă mai există şcoli profesionale de sudori, chiar nu ştiu, dar tinerii au şansa să înveţe meserie, în cadrul întreprinderii, cu condiţii foarte bune de lucru. Mai bune decât cele de pe vremea noastră.“ 

La competiţia europeană de sudură au participat echipe din şase ţări europene plus o echipă invitată special din China. Locurile doi şi trei au fost ocupate de Germania şi Marea Britanie. Potrivit coordonatului de grup şi inginerului sudor, Mihaiel Nanu “WeldCup este o competiţie care se adresează în rândul tinerilor, pentru a promova meseria de sudor în rândul tinerilor şi pentru a atrage tinerii către această meserie, care este din ce în ce mai căutate, atât la noi, cât şi în străinătate.” 

image

Salariile atractive sunt principalul motiv pentru care interesul tinerilor a crescut în ultimii ani. Dacă în ţară un salariu de începător este cuprins între 1500 şi 2000 de lei, în străinătate salariile ajung la câteva mii de euro. Este prima participare pentru România în cadrul competiţiei WeldCup aflată la a doua ediţie. Premiile pentru câştigători au constat, pe lângă medalii şi diplome, în echipamente performante de protecţie şi sudură.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite