Ritual misterios la începerea lucrărilor la o super-navă de un miliard de dolari, construită în România, pentru Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată primul segment din chila navei ASRV în docul uscat al Damen Galaţi FOTO Costel Crângan
Aşa arată primul segment din chila navei ASRV în docul uscat al Damen Galaţi FOTO Costel Crângan

Ambarcaţiunea a fost comandată de Australia pentru a fi folosită la cercetare antarctică. Constructorii de nave români au îndeplinit, zilele trecute, ceremonialul special al punerii chilei, prilej cu care la baza acesteia a fost încastrată, potrivit unui misterios ritual marinăresc, o monedă olandeză din argint veche de la 1642, anul descoperirii Tasmaniei.

Moment special, la sfârşitul săptămânii trecute, la Şantierul Naval „Damen” din Galaţi. Constructorii de vapoare au îndeplinit ceremonialul special al punerii chilei (cu o simbolistică similară cu piatra de temelie a unei clădiri) pentru o navă de excepţie care a fost comandată de statul australian pentru divizia specială de cercetări antarctice şi care va costa, complet echipată, circa un miliard de dolari SUA.

Mai precis, Damen construieşte nava pentru Serco Defense, în numele Departamentului Australian pentru Mediu şi Energie, care asigură finanţarea în întregime. Damen Schelde Naval Shipbuilding din Olanda este responsabil pentru inginerie şi management de proiect, iar Dame Shipyards Galaţi va efectua construcţia, echiparea pentru navigaţie şi facilităţile standard.

În esenţă, ambarcaţiunea va fi folosită pentru cercetare (va avea un laborator spectaculos, cu 116 cercetători, care va costa, doar el, peste o jumătate de miliard de dolari), însă va funcţiona şi ca spărgător de gheaţă de clasa I, pentru a putea face aprovizionarea staţiilor antarctice fixe ale Australiei.

Deocamdată, nava nu a primit un nume, în documente fiind înscrisă ca Antarctic Supply Research Vessel (pe scurt, ASRV), ceremonia de botez specifică urmând să aibă loc în 2019, când lucrările vor fi gata. Trebuie spus că partea de construcţie navală care va fi făcută de la zero de şantierul naval de la Galaţi se ridică la 200 de milioane de euro, restul sumei, până la un miliard de dolari, fiind pentru echiparea specială (unele dintre echipamente sunt secrete) şi pentru imensul laborator.

Ce dotări are super-nava pentru Australia

Pe lângă faptul că este un spărgător de gheaţă foarte performant (spre exemplu, România - deşi are pe teritoriul ei un şantier naval, cel de la Galaţi, aflat în top 10 mondial - nu are o astfel de dotare, chiar dacă an de an sunt mari probleme cu gheaţa de pe Dunăre), ASRV înglobează şi tehnologie de observaţie şi de cercetare de ultimă oră.

Va deservi cele trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţia din insula Macquire, având facilităţi de cercetare şi de cazare permanentă pentru 116 oameni de ştiinţă, care vor putea efectua o gamă largă de studii interdisciplinare ale sistemelor biologice, fizice, chimice şi geologice din regiune. Puntea superioară va permite staţionarea a patru elicoptere, iar coca va fi prevăzută cu două structuri de andocare a unor ambarcaţiuni. Nava va avea o lungime de 160 de metri şi o capacitate de 23.400 tone.

image

Aşa va arăta nava FOTO proiectul ASRV

Achiziţia făcută de guvernul autralian face parte dintr-un foarte ambiţios program naţional de cercetare în domeniul mediului şi resurselor naturale, care este proiectat pentru următorii 30 de ani. Conducerea Damen Grup  a precizat că la Galaţi se va face construcţia navei propriu-zise, însă sofisticatele echipamente ştiinţifice, livrate de producători de renume mondial, vor fi montate ulterior.

Ceremonial misterios la amplasarea chilei

La ceremonia de amplasare a chilei ASRV, din 24 august 2017, au participat, la Galaţi, numeroşi reprezentanţi ai părţilor implicate. Pe lângă conducerea Damen Galaţi şi responsabilii de proiect, au fost de faţă dr. Nick Gales (directorul diviziei antarctice australiene - AAD), Roland Briene (directorul regional Asia-Pacific al Damen), Mark Irwin (directorul executiv al Serco Asia-Pacific) şi gălăţeanca Nineta Bărbulescu (ambasadoarea României în Australia şi Noua Zeelandă).

„Această navă este un salt important pentru activitatea ştiinţifică a Australiei în Antarctica.  Va asigura viitorul cercetării de înalt standard pentru următorii 30 de ani. Oamenii din Hobart vor fi impresionaţi atât de creşterea considerabilă a dimensiunilor, cât şi a performanţelor, faţă de nava predecesoare”, a declarat dr. Nick Gales.

„Sunt mândră că sunt româncă, sunt onorată de a servi în calitate de ambasador al ţării mele în Australia şi absolut încântată de performanţele deosebite ale constructorilor de nave din Galaţi. Astăzi, un vis îndrăzneţ tocmai a început să devină realitate!”, a spus şi ambasadoarea Nineta Bărbulescu.

Aşa arată monezile puse în chila navei ASRV FOTO Costel Crângan

Aşa arată monezile puse în chila navei ASRV FOTO Costel Crângan

Punerea chilei a fost însoţită de un ceremonial misterios, vechi de secole, moştenit de la vechii corăbieri olandezi (se pare că era considerat aducător de noroc; simbolistica s-a diluat de-a lungul timpului). Mai exact, este vorba despre plasarea unei monede sub chila navei, chiar la începutul construcţiei, gest similar cu punerea pietrei de temelie a unei clădiri.

În cazul ASRV, alegerea monedei a fost cu o simbolistică aparte, căci leagă istoria cu prezentul în ceea ce priveşte Olanda (ţara unde-şi are originea grupul Damen) şi Australia. De comun acord, s-a decis să fie o monedă olandeză de argint din 1642, anul în care exploratorul olandez Abel Tasman a devenit primul european care a ajuns în Tasmania. Interesant este că Tasmania nu numai că găzduieşte sediul Diviziei Antarctice australiene, dar capitala insulei, oraşul Hobart, va fi portul de origine al noii nave.


CITIŢI ŞI:

O supernavă construită la Galaţi a fost declarată cea mai bună din lume în 2016

„Farul“, primul remorcher finanţat de la bugetul de stat al României de la Revoluţie încoace. Cât a costat şi ce dotări are nava proaspăt lansată la apă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite