Gigantul care moare „pe picioare“. Semnal SOS pentru salvarea celui mai mare spărgător de gheaţă din România
0Dorian Dumitru, directorul general al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), spune că uriaşa navă „Perseus”, cel mai mare spărgător de gheaţă românesc, trebuia reechipată încă de acum 10 ani, dar că niciodată nu s-au găsit la buget bani şi pentru ea.
Cel mai mare spărgător de gheaţă al României (şi singurul momentan de pe Dunărea maritimă), nava specială „Perseus”, este pe cale să fie scos la pensie dacă Guvernul nu va aloca în regim de urgenţă bani pentru modernizarea lui.
Veche de 27 de ani (a fost dată la apă în 1990), nava este în administrarea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi însă instituţia nu dispune de banii necesari pentru o reparaţie de anvergură.
Potrivit lui Dorian Dumitru, directorul general al AFDJ Galaţi, nava este uzată fizic şi moral, iar pentru modernizarea ei este necară alocarea unei sume de aproximativ 8,5 milioane de euro. „Dacă Guvernul va aloca această sumă, durata de funcţionare a navei Perseus se va prelungi cu încă 20 de ani”, a declarat directorul AFDJ
Suse din AFDJ ne-au spus că Perseus trebuia retehnologizat încă de acum 10 ani, dar acest lucru nu s-a făcut din cauza finanţării insuficiente, dar şi a unui management defectuos, care ar fi refuzat ideea de a face reparaţiile lotizat, în funcţie de suma disponibilă..
„În 2006 am avut filă de buget pentru Perseus, ni s-a alocat trei milioane de euro, dar am organizat de mai multe ori licitaţuie şi nu s-a prezentat nimeni, pentru că suma era insuficientă”, a declarat Dorian Dumitru.
Construirea uni nave noi de tip Perseus (este spărgător de gheaţă, remorcher de urgenţă, dar şi navă pompier) ar costa aproape 30 de milioane de euro, aşa că alocarea de la buget a numai 30% din această sumă pentru prelungirea duratei de folosinţă cu 20 de ani pare o soluţie convenabilă.
„Noi, cu cei 8,5 milioane de euro solicitaţi, putem să o modernizăm complet. Va rămâne doar tabla, în rest se schimbă totul, incluisv motoarele”, a precizat directorul AFDJ.
Deocamdată, în anul 2016, AFDJ a cheltuit 350.000 de euro cu reparaţiile curente ale Perseus (contract externalizat) şi alte 400.000 de euro pentru un proiect de retehnologizare a spărgătorului gheaţă,
Este important de spus că dacă Perseus cedează (lucru foarte posibil, dat fiind gradul avansat de uzură), există pericolul blocării şenalului navigabil al Dunării în caz de îngheţ, deoarece România nu mai dispune momentan de niciun spărgător de gheaţă performant.
Chiar dacă în ţară există o navă similară lui Perseus, respectiv spărgătorul de gheaţă Hercules, aflată la Constanţa, în administrarea Grupului Român pentru Salvarea de Vieţi Omeneşti pe Mare, aceasta se află, de câteva luni, în curs de modernizare.