Proiect unic în România. Locul unde  arborii „istorici“ devin obiective turistice protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tei care s-au uscat după ce u fost ciuntiţi sub pretextul toaletării FOTO C Crângan

Iniţiativa privind declararea arborilor „istorici“ ca obiective protejate aparţine comunităţii de activism civic „Curăţăm Galaţiul” şi se numeşte „Punem copacii pe harta Galaţiului”. De asemenea, amintita comunitate doreşte înfiinţarea unui traseu dendrologic prin oraş.

Ecologistul gălăţean Marian Dumitru a demarat, cu sprijinul Comunităţii „Curăţăm Galaţiul”, un proiect civic special, unic în România, care îşi propune să identifice, să protejeze şi să ţină evidenţa copacilor de dimensiuni mari (arborii aşa-numiţi „istorici”) din municipiul Galaţi.

Iniţiativa se  desfăşoară sub sloganul „Punem copacii pe harta Galaţiului” şi este, în esenţă, o parte a proiectului „Garda Verde Galaţi”. Practic, va avea loc o identificare şi o selecţie a arborilor monumentali ai oraşului, ei urmând să fie marcaţi pe o hartă online, dar şi în teren, cu plăcuţe indicatoare cu datele esenţiale.

Criteriile de selecţie sunt cumva simple, prezentând interes copacii maturi din toate speciile, cu vechime în peisajul urban şi cu aspect impozant, în vederea creării unui traseu dendrologic de care să se poată bucura toţi iubitorii de natură, fie ei localnici sau turişti.

Activitatea a început deja, iar speciile identificate până acum pot fi găsite pe pagina de Facebook „Garda Verde Galaţi”, unde cei care vor să vină în sprijinul proiectului pot oferi informaţii şi sugestii cu privire la identificarea arborilor care merită luaţi în calcul. De asemenea, voluntarii sunt primiţi cu braţele deschise în program.

„Vrem să iniţiem un adevărat traseu dendrologic al Galaţiului, de-a lungul căruia iubitorii de natură să poată descoperi şi admira copacii monumentali ai oraşului nostru. Va fi primul astfel de traseu urban din ţară. Fiecare copac va fi fotografiat şi măsurat. Se va verifica dacă este sănătos, verde, dacă are crengi uscate sau scorburi la nivelul trunchiului", a declarat Marian Dumitru, iniţiatorul proiectului.

Acesta a mai mărturisit şi că ideea proiectului a venit din dorinţa păstrării speciilor de arbori seculari din Galaţi şi a evitării tăierii abuzive a acestora (aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii ani, din păcate). Traseul dendrologic va fi stabilit după identificarea primilor zece copaci, urmând ca acesta să fie modificat şi îmbogăţit pe măsură ce noi exemplare vor fi adăugate în listă. Interesant este că fiecare copac nu va fi identificat doar prin prisma atributelor lui biologice, ci şi, acolo unde se poate, prin poveşti legate de trecutul lui sau al zonei unde se află.

„Dorim ca autorităţile să înţeleagă mesajul nostru, şi anume că tăierea de la rădăcină a unui exemplar matur trebuie să fie ultima măsură, nu prima. Fiecare copac contează”, a mai spus Marian Dumitru.

În ultimii ani, municipiul Galaţi a pierdut sute de arbori „istorici”, mai ales din zona străzilor Mihai Bravu, Domnească, Portului şi Brăilei, precum şi în parcurile Mihai Eminescu, Libertăţii şi Grădina Publică. Autorităţile au invocat, de fiecare dată, criterii legate de siguranţa populaţiei şi a bunurilor, însă în teren s-a văzut că, de multe ori, au fost tăiaţi şi arbori perfect sănătoşi, chiar dacă aveau vârste de peste un secol.

De asemenea, lucrările greşite de toaletare (practic, arborii au fost ciuntiţi fără milă, în plină perioadă de vegetaţie) au dus la uscarea altor câteva zeci de tei bătrâni de circa 50-100 de ani de pe străzile Domnească şi Brăilei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite