Primarul Galaţiului, despre închiderea sistemului de termoficare: „Nu vrem să mai pierdem zilele aşteptând!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Pucheanu, primarul Galaţiului FOTO Arhiva Adevărul
Ionuţ Pucheanu, primarul Galaţiului FOTO Arhiva Adevărul

Vineri, 9 iunie 2017, Consiliul Local se va întruni în şedinţă extraordinară pentru a modifica hotărârile luate privind închiderea sistemului centralizat de termoficare din oraşul Galaţi, precum şi măsurile de sprijin financiar a populaţiei pentru montarea de sisteme alternative de încălzire a locuinţelor şi de producere a apei calde.

Scandalul căldurii şi apei calde capătă noi aspecte la Galaţi. După ce Consiliul Local a aprobat închiderea sistemului centralizat de distribuire a apei calde şi căldurii (motivul principal fiind pierderile de circa 10 milioane de euro ce erau acoperite anual din bani publici), iar prefectul Gabriel Panaitescu a atacat în contencios hotărârea CL, aleşii locali se vor întâlni din nou, pe 9 iunie 2017, pentru a rezolva toate aspectele legate de amintita decizie.

În esenţă, primele HCL vor fi modificate în anumite aspecte, astfel încât toate motivele care au dus la contestarea lor de către reprezentantul Guvernului în teritoriu să fie eliminate.

„Aşa cum bine ştiţi, în momentul în care au fost demarate toate procedurile pentru punerea în aplicare a celor două hotărâri ale Consiliului Local Galaţi, respectiv HCL 157 şi HCL 158, prefectul judeţului Galaţi a atacat în contencios administrativ HCL 157 care prevede suspendarea sistemului centralizat de termoficare. În aceste condiţii toate acţiunile ce urmau a fi întreprinse prin HCL 158, respectiv acordarea ajutoarelor pentru achiziţionarea unor sisteme alternative sunt tergiversate”, a informat biroul de presă al Primăriei Galaţi.

O povară uriaşă pentru urbe

Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, s-a arătat decis să ducă lucrurile până la capăt, aşa cum au fost stabilite, deoarece consideră nedrept şi imoral ca plătitorii de impozite şi taxe care au sisteme individuale de încălzire a locuinţei (adică peste 70% din populaţia oraşului!) să plătească sume consistente pentru a ţine un sistem centralizat de care ei nu beneficiază şi care a devenit o uriaşă povară pentru urbe, dat fiind faptul că înghite o sumă uriaşă, ce ar putea fi folosită pentru modernizarea celorlalte utilităţi publice: străzi, trotuare, parcuri, şcoli, spitale.

„Sunt de părere că fiecare zi de întârziere nu face decât să ţină pe loc demararea lucrărilor. Nu pot permite ca cetăţenii acestui oraş să sufere din cauza unor orgolii”, a spus Pucheanu.

Biroul de Presă al Primăriei Galaţi a precizat că la şedinţa extraordinară a Consiliului Local din 9 iunie se va propune revocarea HCL 157. „Această iniţiativă are la bază faptul că în HCL 157 nu este precizată foarte clar perioada pe care se suspendă serviciul centralizat de termoficare. Pe de altă parte, până la soluţionarea în instanţă a contestaţiei făcută de Prefectura Galaţi, această hotărâre nu poate produce efecte. Astfel, societatea Calorgal ar fi trebuit să reia imediat serviciul de furnizare a apei calde către populaţie, lucru pe care nu îl poate face conform adreselor şi informărilor trimise către Primăria Municipiului Galaţi”, informează instituţia.

Consilierii locali vor trebuie să ia în discuţie şi priveşte situaţia deosebită, nou creată, care conform legislaţiei în vigoare impune luarea unor măsuri din partea Primăriei pentru asigurarea furnizării unui serviciu cetăţenilor municipiului, respectiv pentru sezonul cald, apa cladă, iar pentru sezonul rece, agentul termic. Evident, asta nu înseamnă, cum au înţeles unii, că Primăria este obligată să menţină sistemul centralizat şi să-şi asume pierderile, ci poate să aplice orice fel de soluţii alternative, corecte pentru toate categoriile de contribuabili.

Cine e dispus să dea 1.500 de lei pe lună pentru căldură?

Situaţia nu este, de altfel, deloc simplă. Potrivit legii, Primăria nu este obligată să achite diferenţele de preţ la gigacalorie şi nici pierderile, ci doar să menţină funcţional sistemul, prin lucrări de întreţinere. Însă, în condiţiile în care toate subvenţiile de la bugetul public ar fi retrase, costurile apei calde şi căldurii ar creşte de 10 (zece) ori. Respectiv, calculând la un apartament cu două camere şi două persoane la întreţinere, factura la apă caldă şi căldură ar putea să fie între 300 de lei pe lună (în lunile de vară) şi 1.500 de lei pe lună (în lunile de iarnă).

Revenind la şedinţa de CL de vineri, trebuie să spunem că la punctul 3 este propusă modificarea HCL 158. Schimbarea acestei hotărâri va veni ca o urmare la condiţiile nou create prin adoptarea primelor două puncte descrise mai sus. Nu este vorba însă despre modificări esenţiale, ci despre adăugarea unor situaţii (cazuri) care până acum nu erau acoperite de HCL 158.

Primarul Ionuţ Pucheanu este de părere, cu argumente pertinente, că lucrurile nu se mai pot rezolva în privinţa sistemului public de distribuţie. 

„Am fost informaţi în mai multe rânduri de conducerea societăţii de distribuţie, Calorgal, că nu pot livra apă caldă către cetăţenii municipiului Galaţi în condiţiile actuale. Municipalitatea are datoria de a sprijini cetăţenii municipiului pentru ca acest serviciu să fie asigurat în continuare. Nu vrem să mai pierdem zilele aşteptând, oamenii trebuie să îşi primească ajutorul financiar pentru a-şi demara lucrările de instalare a sistemului alternativ de producere a apei calde şi căldurii”, a declarat edilul.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite