Percheziţii la mai multe persoane bănuite de şantaj la nivel înalt
0
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unei infracţiuni de şantaj, persoana vătămată fiind preşedintele unei instanţe judecătoreşti din Capitală. Femeia care ar fi şantajat-o pe judecătoarea Livia Stanciu a fost reţinută pentru 24 de ore.
UPDATE: Femeia din Galaţi care ar fi şantajat-o pe Livia Stanciu, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost reţinută luni noapte pentru 24 de ore, potrivit DIGI24.
Ea va afla marţi dacă va fi arestată preventiv.
Procurorii au efectuat astăzi percheziţii în trei locaţii situate în municipiul Galaţi, din care una este punctul de lucru al unui agent economic. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.
Potrivit surselor judiciare, autoarea şantajului este soţia unui fost angajat al soţului Liviei Stanciu, avocatul Andrei Stanciu. Bărbatul şi-a adus aminte că ar avea de recuperat nişte bani de la Andrei Stanciu, decedat în 2011. Soţia acestuia ar fi ameninţat-o pe preşedinta Curţii Supreme să plătească pretinsa datorie.
Femeia care a şantajat-o pe Livia Stanciu a fost adusă luni la sediul DNA pentru a fi interogată. Aceasta ar fi ameninţat-o pe preşedinta Curţii Supreme că, în cazul în care nu-i va da 20.000 de euro, va face dezvăluiri în presă despre pretinsa datorie. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă între 1 şi 5 ani de închisoare.
Înainte de a fi numită preşedinte al Curţii Supreme, în 2010, Livia Stanciu a fost judecător la Secţia penală din cadrul instanţei supreme.
Din 2007 şi până în 2008, a ocupat funcţia de preşedinte delegat al secţiei. Anterior, a fost judecător la Secţia penală a Curţii de Apel Galaţi, între 2002 şi 2004, şi la Secţia penală a Tribunalului Galaţi, între 1994 şi 2002.
Livia Stanciu a prezidat completul de judecată care a decis cercetarea în libertate a doi şefi de servicii secrete şi a omului de afaceri Puiu Popoviciu. De asemenea, a decis condamnarea primarului de la Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.
Soţul său, Andrei Stanciu, a fost avocat în Baroul Tulcea. Acesta a decedat în 2011, în urma unui infarct.
Potrivit site-ului viata-libera.ro Livia Stanciu a lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, din 1994 şi până în 1996 a fost judecător la Secţia penală a Tribunalului Galaţi, alţi doi ani, până în 1998, a condus secţia penală a acestei instanţe. Din 1998 până în 2001 a fost judecător la Curtea de Apel Galaţi, la Secţia Penală, din 2001 până în 2002 a fost preşedinte cu delegaţie la Tribunalul Galaţi, din 2002 până în 2004 a activat din nou la Curtea de Apel, când a plecat la Înalta Curte unde a fost judecător simplu până în 2010. În 2007, timp de un an, a fost şeful secţiei penale a Curţii Supreme, iar din 2010 a devenit şefa celei mai înalte instanţe din România, dar şi omul care a dat cele mai comentate decizii judecătoreşti în dosare de corupţie grele. Amintim aici doar câteva nume ale căror procese i-au trecut prin mână - Adrian Năstase, Cătălin Voicu sau Gigi Becali.