Pentru că pluteşte o uşoară incertitudine asupra ajutoarele alimentare, iată atribuţiile instituţiilor şi categoriile de beneficiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu anul 2014, fostul Program European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (PEAD), derulat în perioada 2007-2013 de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie in Agricultura, devine Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) şi trece în competenţa Ministerului Fondurilor Europene, care este autoritate de management şi principal beneficiar.

Baza legală europeană pentru derularea programului o reprezintă Regulamentul nr. 223/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 martie 2014, iar la nivel naţional a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 799/2014, care stabileşte cadrul colaborării instituţionale necesar, precum şi categoriile de persoane care vor beneficia de aceste ajutoare alimentare. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi  Ministerul Afacerilor Interne îşi păstrează în mare atribuţiile avute anterior. La nivelul instituţiilor publice locale, consiliile judeţene implicate în derularea PEAD în perioada 2007-2013 nu vor mai avea responsabilităţi, dar primăriile vor avea atribuţii sporite.

Instituţia Prefectului are responsabilitatea monitorizării distribuirii alimentelor, prin grupul de lucru ce va fi constituit prin ordin de prefect, grup format din specialişti ai instituţiei şi reprezentanţi ai structurilor teritoriale ale ministerelor cu atribuţii în derularea programului, un grup de lucru similar urmând a se constitui prin dispoziţie de primar la nivelul fiecărei unităţi administrativ teritoriale.

Principalele atribuţii care vor reveni primăriilor vizează asigurarea spaţiilor corespunzătoare de depozitare a alimentelor şi distribuirea acestora în baza cupoanelor pe care beneficiarii le-au primit prin poştă. Tot primăriile vor întocmi listele suplimentare cu persoanele care intră în categoriile beneficiare în intervalul cuprins între data constituirii bazei de date şi data distribuiri sau care, din eroare, nu au fost cuprinse în baza de date furnizată de Ministerul Muncii Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
 
Ajutoarele alimentare constau în făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conserve din carne de porc, conserve din carne de vită în suc propriu, conserve cu pateu de ficat. Operatorii economici cărora le-au fost atribuite contracte în urma câştigării licitaţiilor publice organizate de Ministerul Fondurilor Europene livrează ajutoarele alimentare direct primăriilor.

În ceea ce priveşte listele persoanelor beneficiare, acestea vor fi comunicate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială până la sfârşitul lunii noiembrie 2014, iar acţiunea de distribuire de către operatorii economici va începe cel mai probabil în prima decadă a lunii decembrie 2014.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite