Olimpicul la Fizică ce se va specializa în aeronautică şi robotică: „Îmi folosesc cunoştinţele de Matematică la Fizică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Dumitriu Foto: Valentin Trufaşu
Alexandru Dumitriu Foto: Valentin Trufaşu

Alexandru Dumitriu, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, a obţinut medalia de aur la Olimpiada Naţională de Fizică încă din clasa a VI-a, trecându-şi apoi în cont o medalie de argint şi alte două medalii de bronz la aceeaşi olimpiadă. Este pasionat de Matematică şi de Informatică, dar doreşte să îşi pună amprenta şi în robotică.

Alexandru Dumitriu (16 ani), elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, este un obişnuit al olimpiadelor naţionale. La doar 12 ani obţinea medalia de aur la Olimpiada Naţională de Fizică, competiţia la care a punctat şi în clasa a VII-a, a VIII-a şi a IX-a, când a câştigat argintul şi de două ori medalia de bronz.

Este pasionat şi de Informatică, fiind la un pas să obţină medalia de bronz la olimpiada naţională din acest an. ”A început să îmi placă Fizica pentru că orele pe care le făceam la şcoală erau interactive şi făceam diferite experimente, iar meritul îi aparţine doamnei profesoare Cătălina Caragea. Îmi folosesc cunoştinţele de Matematică la Fizică. Îmi amintesc că în clasa a VI-a erau probleme care puteau fi rezolvate atât fizic, cât şi matematic. În clasa a IX-a învăţam integrale şi derivate de clasa a XI-a pentru a rezolva mai uşor probleme la Fizică”, ne explică olimpicul.

A început cu experimente simple, cum ar fi realizarea unui amestec de apă cu spirt, la care trebuia să afle densitatea şi a ajuns ca în clasa a VIII-a să încălzească diferite substanţe, pentru a afla masa de vapori. Deşi este doar în clasa a X-a, Alexandru se gândeşte deja la ce va face după absolvire. Una dintre variante este Imperial College London, o cunoscută universitate din Marea Britanie, pe specializarea aeronautică.

Cum se împacă Fizica cu prelucrarea video

Îl tentează însă ceva şi mai provocator. ”Vreau să combin Fizica cu Informatica, pentru că de când am început liceul, mă atrage şi Informatica. Îmi plac provocările ce ţin de limbajul de programare, pentru că faci uneori erori şi apoi trebuie să stai ore întregi în faţa calculatorului şi să analizezi unde ai greşit. Îmi place acel sentiment pe care îl ai când realizezi unde era greşeala”, ne povesteşte tânărul.

Este foarte interesat în prezent de limbajele de programare, în special de cele ce ţin de securitatea cibernetică, dar este pasionat şi de prelucrarea video, pentru că poate folosi Fizica în proiectele pe care le face.

”Am făcut calcule pentru a vedea ce amplitudini pot folosi, astfel încât sunetul să se audă mult mai clar şi mai puternic”, detaliază Alexandru. Face parte în prezent şi din clubul de robotică al liceului unde învaţă.

A creat alături de colegii săi un braţ metalic pentru un robot, dar recunoaşte că nu e o muncă simplă, chiar dacă îi place mult pentru că îi pune la lucru creativitatea. Anul viitor intenţionează să participe la Olimpida Internaţională de Robotică, însă visează să creeze şi ceea ce în anii 60 era denumită ”maşina zburătoare”. Este vorba de maşini care pot să se ridice de la sol pe baza unui sistem de propulsie. ”Sper ca până termin liceul, să nu reuşească nimeni asta, ca să îmi pot aduce şi eu contribuţia la această invenţie”, ne spune cu umor olimpicul.

”Vreau să las o amprentă asupra lumii”

Nu uită de unde a plecat şi le mulţumeşte dascălilor care şi-au adus contribuţia la ceea ce este astăzi. ”Am avut mai mulţi mentori de-a lungul timpului. Doamna Lungeanu în şcoala primară, doamna Rodica Matei la şcoala generală, doamna Cătălina Caragea, care mi-a stârnit pasiunea pentru Fizică, iar la liceu, doamnelor profesoare Liliana Dău şi Luminiţa Cobzaru, care m-au ajutat la Informatică, dar şi domnului profesor de Fizică, Onuţ Atanasiu”, îşi trece în revistă Alexandru profesorii.

I-ar place ca pe viitor colegiul unde învaţă să găsească soluţii pentru a susţine mai mult cluburile ştiinţifice, dincolo de partea financiară. Multe dintre acestea funcţionează sporadic deoarece profesorii nu acceptă, de regulă, ca elevii să lipsească de la ore pentru a face activitate de cercetare, deşi în Occident accentul se pune pe partea de aplicabilitate practică a cercetării.

Îi place şi Chimia şi ar vrea ca, pe viitor, să se ocupe şi de fizica atomică sau cea moleculară. Lucrul într-un laborator cu un accelerator de particule i se pare foarte interesant, însă urmează să se decidă dacă va merge pe Informatică, fiind ştiut că informaticienii români sunt în prezent printre cei mai buni din lume.

”Nu ştiu acum pe ce domeniu voi merge, sunt încă mic, dar vreau să simt că fac ceva important, să las o amprentă asupra lumii”, ne destăinuie olimpicul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite