Adolescenta care visează să devină a doua Laura Codruţa Kovesi a României. „Ştiu că sunt riscuri, dar mi le asum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Enache (15 ani), elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, a obţinut medalia de aur la Olimpiada Naţională de Engleză în 2018. Adolescenta a început să vorbească engleza de la doi ani, dar planul său pentru viitor nu include o carieră în învăţământ, ci una în magistratură.

Maria Enache (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri”, este o admiratoare a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, şi vrea ca după absolvirea liceului să urmeze facultatea de Drept pentru a deveni apoi procuror. A câştigat medalia de aur la Olimpiada Naţională de Engleză în 2018 şi îşi aminteşte că a început să vorbească engleza de când avea doar doi ani.

”Părinţii au început să mă hrănească cu linguriţa cu cuvinte în engleză şi să încerce să îmi formeze o pasiune pentru această limbă şi se pare că au reuşit. Dacă în fiecare zi a vieţii tale creşti şi înveţi atât româna, cât şi engleza, începi să o înţelegi”, ne mărturiseşte Maria. I-a fost totuşi greu la început, mai ales când a început să înveţe gramatica limbii engleze, dar a continuat să înveţe în fiecare zi până când a ajuns la performanţă.

În clasa a V-a, a câştigat Olimpiada Judeţeană de Limba şi Literatura Română şi a participat la naţională, dar nu a reuşit să se claseze pe podium. Un an mai târziu participa la un concurs interjudeţean de limba engleză organizat de colegiul la care învaţă, English For Exams, unde a ocupat locul al treilea, pentru ca în clasa a VIII-a şi a IX-a să îşi adjudece primul loc la o competiţie de tradiţie, ajunsă în 2018 la a XII-a ediţie.

La o vârstă la care alţi adolescenţi nu îşi ridică ochii din tablete şi smartphone-uri, Maria se gândeşte la moştenirea pe care vrea să o lase în urma ei. ”M-am născut într-o ţară care are mult de lucrat pentru a ajunge unde ar trebui să fie, adică ar trebui să fie mai puţin coruptă, ar trebui să se întâmple ceea ce se promite. România este o ţară foarte frumoasă, care are foarte mult de crescut şi foarte mult de câştigat de pe urma copiilor care rămân în ţară, iar eu mi-am dat seama că cel mai bine pentru mine este să rămân aici”, punctează olimpica.

Voia să devină politician, dar se va face procuror

După absolvirea liceului, va urma Facultatea de Drept, deşi când era mai mică îşi dorea să fie politician. A realizat apoi, după cum ne mărturiseşte, că este foarte greu să obţii corect o funcţie importantă în România. ”Sunt foarte multe persoane demne, corecte, care se îneacă într-un fel în politică şi ar fi fost greu pentru mine să fac aşa ceva, pentru că eu nu vreau să fac nimic ilegal, nu accept compromisurile şi vreau să-mi respect principiile”, ne declară Maria.

Pentru asta a decis să devină procuror, avându-l ca model profesional pe actualul procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. ”Este o luptă care trebuie începută şi continuată constant şi consecvent. Procurorii mi se par foarte curajoşi, muncesc foarte mult şi ştiu că îşi sacrifică viaţa personală, iar eu doresc să fac acest sacrificiu. Ştiu că sunt riscuri, dar mi le asum”, ţine să sublinieze adolescenta, care consideră că legile importante trebuie supuse dezbaterii publice şi votate prin referendum. Odată aprobată, o lege trebuie respectată cu adevărat, în opinia ei, însă crede că actele normative nu trebuie aplicate orbeşte, mai ales când se constată că o anumită prevedere este greşită.

Pasionată de desenul digital

După Drept, intenţionează să urmeze şi Facultatea de Arte, fiind pasionată şi de desen, în special de cel digital. Realizează portrete şi desene inspirate de personaje din diverse cărţi, iar recent a făcut şi primii banii din artă, vânzând un portret unei colege. Crede că sistemul de învăţământ poate fi îmbunătăţit, eliminând testele care se dau constant la şcoală.

”Dacă am elimina acest stres al testelor, foarte mulţi copii care au unele probleme, cum ar fi emoţii mari sau anxietate, ar putea fi încurajaţi să înveţe mai mult şi să nu fie atât de temători, mai ales că unii profesori pun accent pe ascultarea în picioare a elevilor sau la tablă, iar unii copii se blochează când sunt întrebaţi despre materie în această manieră”, subliniază Maria.

În opinia ei, elevii ar trebui să înveţe împreună, iar profesorii ar trebui să explice lecţiile într-un mod pe care copiii să îl înţeleagă, dar şi să fie receptivi la ce îşi doresc aceştia. Practic, olimpica pledează pentru o distrugere a barierei dintre profesor şi elev, având numai cuvinte de laudă pentru dascălii, mulţi la număr, care au reuşit să se apropie de elevi şi să le explice materia într-o manieră uşor de reţinut.

I-ar place ca la Istorie şi Geografie să nu se pună accentul exclusiv pe România, ci şi pe ţările îndepărtate din Africa şi Asia, despre care elevii nu ştiu mai nimic. Deşi este la un profil uman, îi place Matematica pentru că îi pune gândurile în ordine. ”Nu trebuie să ţii minte formulele, ecuaţiile, nu asta este partea care te ajută în viaţă din matematică. Această materie îţi face gândurile să curgă într-un fel, ţi le aranjează şi fluidizează. Formulele matematice sunt căile prin care profesorii te învaţă să gândeşti”, crede olimpica.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite