O studentă din România a câştigat cel mai puternic concurs de Drept din Europa, patronat de Curtea Europeană de Justiţie
0Emma Cristina Gheorghiu este în anul IV (ID) la Universitatea Danubius din Galaţi, însă a absolvit deja Queen Mary University of London şi este masterand în drept european la Leiden University din Olanda. Ea a câştigat anul acesta titlul de „Best General Advocate” la concursul European „Law Moot Court Competition” (ELMC).
Oricât de vocal ar fi corul bocitoarelor sistemului de învăţământ românesc (a devenit deja cam obositor să auzim zilnic că totul se duce de râpă, că noile generaţii sunt unele ratate s.a.m.d.), tinerii din România demonstrează, tot mai des, că sunt foarte valoroşi şi că viitorul ţării este pe mâini bune.
Un astfel de exemplu este Emma Cristina Gheorghiu, care a fost deja recunoscută oficial ca fiind unul dintre cei mai promiţători tineri jurişti din Europa. Emma este studentă în anul IV (ID) la Facultatea de Drept a Universităţii Danubius din Galaţi, însă a absolvit deja prestigioasa Queen Mary University of London şi este masterand în drept la Leiden University din Olanda.
Însă, dincolo de toate aceste strădanii de perfecţionare profesională, există şi recunoaşterea: tânăra gălăţeancă a reuşit anul acesta o performanţă de excepţie, respectiv să câştige titlul de „Best General Advocate”, acordat de Curtea Europeană de Justiţie, în competiţia internaţională „European Law Moot Court”.
Studiază şi-n ţară pentru că vrea să se întoarcă
Chiar dacă a ales să studieze în străinătate, Emma Cristina Gheorghiu nu vrea să devină o parte a marelui exod al creierelor care a afectat societatea românească în ultimele trei decenii.
De altfel, acesta este şi mobilul pentru care, deşi a absolvit una dintre cele mai importante facultăţi de Drept din Europa, a ales să studieze şi la o universitate românească.
„Deşi mi-am dorit încă din liceu (N.R.: a absolvit prestigiosul Colegiu „Vasile Alecsandri” din Galaţi, care, de decenii, se află între primele zece licee din România) să studiez în străinătate, nu am vrut niciodată să abandonez opţiunea de a mă întoarce, la un moment dat, în ţară şi de a avea un rol în dezvoltarea sistemului juridic românesc. De aceea am ales să studiez Dreptul şi la Universitatea Danubius”, a mărturisit tânăra pentru site-ul universităţii gălăţene.
A pledat în faţa celor mai mari judecători ai Europei
Concursul câştigat de Emma Cristina Gheorghiu, în urmă cu câteva zile, se numeşte European Law Moot Court Competition (ELMC) şi are o istorie de 28 de ani. Prima ediţie s-a ţinut în 1988, iar între timp a devenit cel mai prestigios concurs axat pe dreptul european.
De altfel, printre organizatori se numără şi directorul Departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, iar cei mai mulţi dintre asistenţii judecătorilor de la Curte (şi chiar unii dintre judecători) au participat în vremea studiilor la acest concurs.
La ediţia din acest an, s-au înscris echipele a 154 de universităţi din peste 20 de state membre ale Uniunii Europene, dar şi din Statele Unite ale Americii. Dintre acestea, numai şase universităţi au ajuns să participe la marea finală din Luxemburg, de la jumătatea lunii aprilie. Trebuie spus că prestigioasa competiţie a început încă din toamna anului trecut, fiind parcurse mai multe etape preliminare eliminatorii până la finală.
În cele din urmă, au fost trei învingători. Echipa câştigătoare a fost Universitatea Ljubljana, premiul pentru cel mai bun Avocat General a fost adjudecat de românca Emma Cristina Gheorghiu (din partea Universităţii Leiden), iar premiul pentru cel mai bun reprezentant al Comisiei Europene a fost atribuit (oricât ar părea de ciudat) unei universităţi americane: Columbia din New York.
„Concurenţii au ţinut pledoarii în faţa membrilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În prima zi, au fost cele două semifinale unde au participat toate cele patru echipe câştigătoare ale semifinalelor regionale şi care au fost prezidate de avocatul general Bobek şi judecătorii Ulloa Rubio şi Svenningsen. Aceştia au ales cele două echipe care au participat la marea finală unde completul de judecată a fost unul impresionant, format din avocaţii generali Kokott, Sharpston şi Bobek şi judecătorii Jaeger, Papasavvas, Buttigieg, Kancheva şi Bradley”, a povestit românca.
Cât priveşte viitorul, Emma este foarte încrezătoare. Îşi doreşte să rămână în domeniul justiţiei europene, însă, cel puţin deocamdată, nu este atrasă de magistratură, ci de avocatură.
„Îmi pregătesc aplicaţia pentru unul dintre stagiile oficiale de la Curtea Europeană, unde mi-aş dori să lucrez pe lângă unul dintre judecători. Pe de altă parte, de când am ales Facultatea de Drept, planul a fost dintotdeauna să fiu un avocat de succes aşa că, mi-ar plăcea, în egală măsură, să mă aflu în banca opusă judecătorilor, pledând în faţă Curţii de Justiţie. De aceea, pe lângă stagiile oficiale, mai aplic şi la o serie de firme de avocatură internaţionale”, a mai mărturisit Emma Cristina Gheorghiu, tânăra care ne face să fim mândri că suntem români.