Metode ecologice cu ajutorul cărora poţi să scapi de ţânţarii care îţi asaltează locuinţa. Nu presupun chimicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Toamna foarte caldă prognozată de meteorologi aduce o nouă provocare privind ţânţarii. Deoarece în majoritatea localităţilor dezinsecţia se face doar până la 1 septembrie, vă punem la dispoziţie câteva metode ecologice, fără chimicale, cu ajutorul cărora puteţi scăpa de ciupiturile sâcâitoarelor insecte.

De regulă, sosirea toamnei coincide cu încheierea sezonului ţânţarilor, însă în acest an vom avea parte, dacă este să ne luăm după prognoza meteo, de o situaţie mai puţin obişnuită. Toată luna septembrie, dar şi o bună parte din luna octombrie, se anunţă foarte caldă, presărată cu ploi sporadice.

În aceaste condiţii, ţânţarii vor avea parte de condiţii ideale pentru a se înmulţi, iar noi va trebui să facem faţă asaltului lor, mai ales că, în majoritatea localităţilor, contractele de dezinsecţie sunt valabile doar până la 1 septembrie.

Având în vedere această situaţie, dar şi faptul că majoritatea românilor ezită să folosească substanţele chimice în zona locuinţelor, ne-am gândit să vă oferim câteva metode ecologice de alungare a ţânţarilor.

Îngrijiţi spaţiile verzi

Este ştiut că deşi ţânţarilor le place căldura, obişnuiesc să-şi depună ouăle în spaţiile verzi, în zone umede şi umbrite. Pentru a-i ţine departe de grădina sau peluza ta, este bine să tunzi iarba des şi să o cureţi de buruieni.

Interesant este că un cuib de ţânţari poate apărea şi în cuiburile părăsite de păsări (insectele se folosesc de restuile de găinaţ pentru a-şi creşte urmaşii), aşa că este bine să scăpaţi de acestea rapid.

De asemenea,  gardul viu şi tufele de flori trebuiesc curăţate de uscaturi şi de frunze în exces, astfel încât să nu conţină zone închise şi încărcate de vegetaţie.

Evitaţi umezeala din jurul casei

Se ştie, ţânţarii iubesc umezeala. În special după o ploaie torenţiala este bine să împrăştiaţi apa din zonele în care aceasta s-a acumulat. Altfel, apa va atrage peste noapte zeci de ţânţari, iar aceştia vor părăsi foarte greu curtea ta, căci este un loc bun de „creşă”.

Nu lasaţi la întâmplare vase cu apă şi nici obiecte care reţin umezeala mult timp.

Dacă folosiţi un sistem pentru irigarea gazonului sau pentru împrospătarea aerului din curte, asiguraţi-vă că udarea se face astfel încât apa să nu se menţină la suprafaţa solului, chiar dacă acest lucru presupune udarea mai frecventă, în reprize scurte.

Folosiţi dispozitive speciale

Dacă, toţuşi, prevenirea de la primele două capitole nu a dat roade, treceţi la alungarea gângăniilor înţepătoare. Este bine de ştiut că sistemul de ultrasunete sau cel de raze ultraviolete există şi în varianta pentru exterior sau cu posibilitate de încărcare la bateria auto. Astfel le poţi lua cu tine la pescuit sau în excursie cu cortul.

Atenţie, însă! Unele dintre aceste dispozitive pot fi dăunătoare mediului înconjurator sau animalelor. Citiţi cu atenţie instrucţiunile şi folosiţi doar acel aparat care nu generează probleme.

Mizaţi pe efectul fumului

Dacă ai organizat un picnic sau grătar,  sau eşti pe malul unei ape, un foc vesel şi un un truc pentru a scoate fum este binevenit.

Efectul antiţânţari este garantat dacă aruncaţi în flăcări nişte de frunze de salcie sau un pic de papură udă.

Alte trucuri utile

Nu folosiţi parfumuri cu mirosuri dulci, exotice, florale. Deşi pare greu de crezut, acestea atrag ţânţarii.

Purtaţi haine închise la culoare, deoarece unele studii arată că insectele sunt atrase de culorile deschise.

Nu staţi pe afară seara şi dimineaţa, căci atunci sunt cei mai activi ţânţarii.

Vă mai recomandăm şi:

Cum se conservă cel mai bine fructele, legumele şi verdeţurile pentru la iarnă. Metoda ideală de congelare

Trei metode naturale pentru  a păstra mustul timp îndelungat. Niciuna nu presupune adaos de chimicale

Secretele bulionului de casă 100% natural, făcut ca pe vremea bunicii 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite