Cum se conservă cel mai bine fructele, legumele şi verdeţurile pentru la iarnă. Metoda ideală de congelare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puteţi urma câţiva paşi simpli care fac diferenţa între o congelare ratată şi una care va aduce, la gătire, aceeaşi savoare a legumelor şi fructelor ca în timpul verii.

Chiar dacă fructele, legumele şi verdeţurile proaspete se găsesc în pieţe şi în sezonul rece, trebuie ţinut cont de faptul că acestea sunt de regulă mult mai scumpe decât vara sau toamna. Motivul lesne de înţeles este acela că producţia internă se reduce drastic (se mai produc legume doar în cele doar câteva zeci de hectare de sere existente în toată România), iar restul trebuie aduse de peste mări şi ţări, cu costuri substanţiale.

În aceste condiţii, poate fi o alternativă rentabilă şi practică să vă pregătiţi din vreme rezerve de legume, fructe şi verdeţuri. Dincolo de metoda clasică a conservării sub formă de zarzavat sterilizat, de dulceţuri sau de compoturi, mai există o alternativă pe care specialiştii în gastronomie o recomandă: congelarea. Dacă produsul este introdus şi într-o pungă vidată, atunci termenul de garanţie şi calităţile nutritive şi gustative pot fi prelungite luni de zile, ba chiar ani.

Congelarea fructelor

Perioada august-septembrie este cea mai bună pentru a congela fructele favorite, pe care iarna nu le mai găsiţi în piaţă, iar la supermaket au preţuri ameţitoare.

Pentru ca lucrurile să iasă cum trebuie, trebuie să alegeţi fructe care nu sunt stricate sau zdrobite. Acestea se spală în mod normal, sub jet de apă, iar după spălare se lasă la zvântat şi se şterg cu ajutorul unor şerveţele din hârtie.

Fructele de pădure (precum afinele, murele, zmeura sau coacazele) pot fi congelate ca atare, fără o spălare prealabilă, deoarece sunt foarte fragile. Ele pot fi puse în pungi sau, mai bine, în casolete din plastic.

„Produsele puse la congelat trebuie de aşa natură porţionate astfel încât să o pungă sau casoletă să conţină exact cantitatea ce poate fi consumată o dată. Fructele nu se mai pot recongela pentru că-şi pierd aproape toate calităţile”, ne sfătuieşte Gina Bradea, unul dintre cie mai reputaţi bloggeri culinari din România.

image

Fructe congelate FOTO elacraciun.ro

În cazul fructelor mari (precum caisele, piersicile, pepenele galben, etc) fructele de curăţă în prealabil de sâmburi şi de coajă (dacă este necesar, evident), apoi se taie cubuleţe, de dimensiunea dorită. În general, sunt practice cubuleţele cu latura între 1 şi 2 centimetri (ideale pentru salate de fructe, dar şi pentru creme), însă nu există neapărat un standard.

Un amănunt important este etichetarea pungilor sau casoletelor cu fructe puse la congelat. Este bine să scrieţi ce fructe conţine punga şi, eventual, data congelării (asta vă va ajuta să folosiţi produsele eficient, în ordinea depozitării). Pungile se închid bine, de preferinţă prin vidare.

În timpul iernii, fructele congelate sunt ideale pentru a prepara smoothie-uri delicioase, pentru a le consuma ca atare (evident, decongelate lent, la temperatura camerei), sau pentru a le introduce în diverse reţete de prăjituri.

Congelarea legumelor

În cazul legumelor, lucrurile sunt un pic mai complicate deoarece, în general, acestea sunt congelate pentru a fi folosite în diverse reţete, deci dimensiunile şi cantităţile pot diferi mult, în funcţie de ceea ce-şi doreşte fiecare să gătescă.

Legume tocate pentru congelare FOTO adihadean.ro

Legume tocate pentru congelare FOTO adihadean.ro

Iată în continuare care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi în cazul congelării legumelor ( cu precizarea că se pot congela şi pe categorii individuale, dar şi asortate pentru un anumit tip de mâncare).

1. Se spală bine legumele, apoi se şterge cu un prosop surplusul de apă. Explicaţia este simplă: apă multă înseamnă gheaţă multă, deci spaţiu irosit în congelator, plus o decongelare mai de durată.

2. Se curăţă legumele de coajă (dacă este necesar) şi  se taie cubuleţe sau „julienne”. Se pot da şi prin răzătoare, însă metoda presupune o pierdere mai mare de apă din legume şi o decongelare mai complicată.

3. Se opăresc timp de câteva secunde într-o oală mare cu apă în clocot. Nu opăriţi mai multe tipurid e legume în acelaţi timp, căci le amestecaţi gusturile, iar asta vă va da bătăi de cap mai târziu.

4. Se scot de la opărit (cum spuneam, după câteva secunde) şi se lasă să se scurgă de surplusul de apă şi să se răcească la temperatura camerei.

Legume pregătite pentru congelare FOTO adihadean.ro

Legume pregătite pentru congelare FOTO adihadean.ro

5. Se pun, porţionate, în pungi sa casolete, se închid bine (preferabil prin vidare), se etichetează şi se pun la congelat.

Şi verdeţurile (mărar, pătrunjel, leuştean şi alte ierburi aromatice) se pot congela cu succes. Acestea nu trebuie însă opărite, ci doar spălate, zvântate şi tocate aşa cum le toci de obicei pentru a le pune în mâncare.

Acestea se pun în pungi mici, care conţin cam cât se pune la o gătire, maximum două. Desigur, e bine să fie etichetate, căci în stare congelată sunt foarte uşor de confundat diversele sortimente.

Vă mai recomandăm şi:

Cum se prepară deliciosul pui la cuptor ca-n Moldova. O reţetă străveche adaptată la tehnologia modernă

Secretele bulionului de casă 100% natural, făcut ca pe vremea bunicii 

Trei metode naturale pentru  a păstra mustul timp îndelungat. Niciuna nu presupune adaos de chimicale 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite