Mesajul disperat al unui chirurg: „Situaţia este critică, vă rog să vă mobilizaţi şi pentru conaţionali!”
0Dr. Paul Ichim, chirurg la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, susţine că se confruntă cu din ce în ce mai multe cazuri disperate, pacienţi cu afecţiuni oncologice grave ajungând să practice „o chirurgie a disperării”.
Reputatul chirurg atrage atenţia că ajung la spital tot mai mulţi pacienţi cu probleme onclogice avansate, care necesită intervenţie chirurgicală de urgenţă. „Vin săracii oameni cu o patologie complexă, oncologică avansată de ne întrebăm uneori cum de au supravieţuit”, afirmă medicul Paul Ichim.
„Fără comentarii că vecinii trebuie ajutaţi în nenorocirea prin care trec, însă am să va comunic ceva privind realitatea din spitalele noastre şi am să vă rog în acelaşi timp, să faceţi un efort să va implicaţi. După ce a scăzut incidenţa cazurilor de Covid, au început să iasă din case oamenii cu restul patologiilor, pe care le-au ignorat mult prea mult timp. (…) Normal că în strategia terapeutică a cazurilor oncologice, intervenim şi noi, practicând de multe ori o chirurgie a disperării, cu exereze foarte mari de ţesut, ceea ce înseamnă pierderi inerente şi de fluid nobil, adică de sânge”, sustine dr. Paul Ichim.
Medicul susţine că sunt operaţii amânate din cauza lipsei stocurilor de sânge, iar pacienţii nu pot aştepta la nesfârşit.
„La astfel de cazuri trebuie să intri în sala de operaţii, având siguranţă unei rezerve de sânge. Deja de prea mult timp, amânăm cazuri neavând în stoc sânge, ori nici aceştia/pacienţii nu pot aştepta la nesfârşit. Am solicitat mobilizarea celor din familie, prieteni, cunoştinţe, să meargă să doneze, pentru cazul pe care-l au la noi. Fraţilor, situaţia este critică. Vă rog să ne înţelegeţi că stoarcem şi ultima picătură donată s-o utilizăm la pacienţi, nu se risipeşte nimic.
Nu mai mult decât astăzi am avut 3 cazuri de operat cu grupa A2+ şi ….stau pe tuşă. Nu pot face <glume> cu viaţă oamenilor. (…)Vă rog să vă mobilizaţi şi pentru conaţionalii noştri”, concluzionează medicul Paul Ichim.
În ultimii doi ani, din cauza pandemiei, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi vin din ce mai puţini donatori. Numărul acestora s-a înjumătăţit, însă nevoia de sânge este în continuare extrem de mare. Din sângele obţinut de la o singură persoană pot fi salvate trei vieţi.