Medici îngrijoraţi de înlocuirea restricţiilor cu recomandări: „Cea cu spălatul pe mâini ţine de cei şapte ani de acasă”
0Ridicarea restricţiilor şi înlocuirea acestora cu „recomandări” este criticată de unii medici, care spun că masca trebuie purtată în continuare la interior. În plus, specialiştii trag un semnal de alarmă privind impactul posibil al războiului din Ucraina asupra evoluţiei pandemiei, ca urmare a migraţiei masive.
Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar Cardiologie şi Medicină Internă la Spitalul Clinic De Urgenţă Floreasca din Bucureşti, fost preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, nu vede cu ochi buni măsurile anti-COVID recomandate „cu tărie” de Ministerul Sănătăţii, dar „neobligatorii”, începând cu 9 martie 2022.
Medicul spune că va continua să poarte masca în spaţiile închise, mai ales la cabinetul medical. De asemenea, el le transmite pacienţilor să poarte masca în incinta cabinetului.
„Noi vom continua să purtăm masca în spaţiile închise, inclusiv (şi mai ales) la cabinetul medical. Am rugămintea către toţi cei care doresc să vină acolo să poarte masca în incinta cabinetului. Asta până când vom constata că pandemia se stinge cu totul”, susţine dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu.
Medicul cardiolog critică şi recomandarea cu spălatul pe mâini, despre care spune că este o măsură de igienă, care ţine de cei şapte ani de acasă.
„Recomandarea cu spălatul pe mâini nu poate stârni decât zâmbete. Este o măsură elementară de igienă, care se învaţă în cei şapte ani de acasă (....)Se recomandă doar <persoanele care au simptome să se testeze, să se prezinte la medic, la centrul de evaluare> . Păi la şcoală am învăţat că trebuie să le spunem pacienţilor noştri să se prezinte la medic la primul semn de boală. Dacă nu, atunci când se hotărăsc, să afle ce boala au. S-ar putea să fie prea târziu”, spune medicul cardiolog.
„Să evaluăm impactul posibil al războiului asupra pandemiei”
Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovaţie în Medicină, susţine că odată cu războiul din Ucraina, pandemia nu s-a terminat şi pentru medici, pentru sistemele de sănătate publică şi pentru cercetare. Medicul susţine că trebuie evaluat impactul posibil al războiului asupra evoluţiei pandemiei, ca urmare a migraţiei masive
„Sunt câteva ameninţări şi oportunităţi asupra cărora trebuie să ne oprim imediat toată atenţia. Trebuie să evaluăm impactul posibil al războiului asupra evoluţiei pandemiei, ca urmare a migraţiei masive. De asemenea, trebuie să restartăm vaccinarea, pornind de la alte baze, trebuie să punem în practică un sistem performant şi inovator de supraveghere genomică a circulaţiei virusului (inclusiv prin testarea apelor uzate). Trebuie să avem o strategie <de la testare la tratament>, care să aibă un traseu bine definit şi să poată fi implementată în câteva zile”, afirmă dr. Geantă.
De asemenea, specialistul consideră că România trebuie să aibă asigurate stocuri de materiale sanitare, vaccinuri, dar şi medicamente, în special noile terapii orale.
„Noile vaccinuri, de care este posibil să avem nevoie chiar din toamnă, trebuie să fie autorizate în maximum trei luni”, susţine medicul.
Apelul medicilor de familie către Ministerul Sănătăţii
La rândul său, dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, face un apel către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii, să nu pună din nou pacienţii pe drumuri pentru medicamente.
„O dată cu ieşirea din starea de alertă ne întoarcem la obiceiurile păguboase de acum doi ani, când puneam pacienţii pe drumuri pentru medicamente pentru care noi medicii de familie nu aveam voie să iniţiem terapia?!Sau facem şi noi acel necesar pas de încredere înainte către o activitate firească?”, se întreabă medicul de familie, Sandra Alexiu.
Aceasta spune că procedurile ar trebui să rămână ca pe perioada pandemiei SARS-COV-2, când prescrierile au fost simplificate, iar medicii de familie nu au mai fost nevoiţi să plimbe pacienţii pentru anumite documente medicale.
„De doi ani, sub stare de alertă, prescrierile au fost simplificate, medicii de familie nu au mai fost nevoiţi să plimbe pacienţii pentru scrisori medicale. Ne temem că este una din lecţiile neînvăţate ale pandemiei, care ne va arunca înapoi cu doi ani, în aceleaşi reflexe automate de frânare. Nu putem decât spera că atât CNAS cât şi MS au înţeles şi ele că nu mai este cazul să privim înapoi şi vor face şi concret ceea ce afirmă de fiecare dată: <totul pentru pacienţi>”, a transmis medicul.
După doi ani de pandemie în care au fost impuse restricţii din cauza pandemiei, autorităţile au decis să renunţe la starea de alertă, începând cu 9 martie 2022. Astfel, toate măsurile obligatorii - inclusiv purtatul măştii în interior- au devenit recomandări.