Medic cardiolog: „Cei care iau preventiv iodură de potasiu riscă să se trezească cu tiroida dată peste cap”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu
Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu

Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar Cardiologie şi Medicină Internă la Spitalul Clinic De Urgenţă Floreasca din Bucureşti, fost preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, avretizează că iodura de potasiu utilizată preventiv afectează glanda tiroidă.

Isteria iodurii de potasiu este demontată de medici, care spun că nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Aud acum că ideea de a te îndopa cu iodura de potasiu a apărut în urma unei veşti potrivit căreia rusii au spart sarcofagul de beton de la Cernobîl şi de acolo scapă radiaţii. Primii care ar fi avut de suferit ar fi fost soldaţii ruşi. Toată coloana aia de 64 de km ar fi fost acum în boala de iradiere şi razboiul s-ar fi terminat. 

S-a anunţat oficial de două ori că aşa ceva nu s-a întamplat şi că nivelul de radiaţii este normal. Aş zice să ne revenim... altfel ne pomenim cu tiroida dată peste cap şi o naţiune întreagă care va lua Tyrozol, Euthyrox etc”, avertizează dr. Chiţoiu.

Şi medicul pneumolog Sorin Bivolaru, de la Spitalul Miltar din Galaţi, spune că iodura de potasiu nu se administrează profilactic pe principiul „poate că„ sau „în caz că”. Potrivit acestuia, iodura de potasiu se administrează doar dacă are loc un accident nuclear, însă există stocuri naţionale care vor fi puse la dispoziţie cetăţenilor în eventualitatea unui accident

După isteria naţională de la începutul pandemiei cu stocuri nebuneşti de alimente şi hârtie igienică. După isteria din timpul pandemiei cu antiviralele din RM, plaquenilul şi ivermectina, a început pandemia cu iodura de potasiu. Oameni buni, iodura de potasiu nu se administrează profilactic pe principiul <poate că> sau <în caz că>. Iodura de potasiu se administrează doar dacă are loc un accident nuclear. Atât. Din cate ştiu, există stocuri naţionale care vor fi puse la dispoziţie cetăţenilor în eventualitatea unui accident. Doamne fereşte! Iodura de potasiu NU se găseşte la liber în farmacii”, susţine pneumologul.

Ministerul Sănătăţii a transmis vineri, 34 martie, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

„În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore. SC Antibiotice SA asigură producerea de iodură de potasiu, care este stocată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Vă recomandăm şi:

Virusolog român din SUA, despre Omicron: „Toată lumea zice că vom scăpa mai repede, eu o să vă dezamăgesc”

Dr. Cristian Apetrei, virusolog român din SUA: „O mască purtată corect este mult mai eficientă decât testările inutile“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite