„Mâncarea ţăranului“: reţetă delicioasă de năut cu carne de raţă la ceaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul tradiţional din Moldova necesită atenţie la paşii pregătitori şi preparare. De pildă, năutul se pune cu o seară înainte la înmuiat în apă, iar ardeii iuţi se toacă şi se adaugă la final, pentru cei care preferă mâncărurile uşor condimentate.

Năutul nu se găseşte chiar în fiecare casă, dar poate fi cumpărat cu uşurinţă de la orice magazin alimentar, ca şi carnea de raţă. Important de ştiu pentru cei care se vor decide să pună în practică această reţetă tradiţională din zona Moldovei este că năutul se pune de seara la înmuiat în apă, pentru a fierbe apoi cu uşurinţă.

Ingrediente:

-năut-400-500 grame;

-carne tocată-0,800 grame-un kilogram;

-usturoi-50 grame;

-ardei iute roşu-o bucată;

-piper-după gust;

-sare-după gust;

-muştar-o lingură;

-cimbrişor-două crenguţe;

-suc de roşii-500 ml;

-ulei-150 ml;

-pătrunjel verde.

Cum trebuie prăjită carnea de raţă

”Năutul a făcut parte din consumul curent al ţăranului român, deşi este asimilat cu ţările arabe”, precizează maestrul de artă culinară Nichi Mărăcine.

Din condimente se face ceea ce în popor se numeşte baiţ, adică le amestecăm, iar cu acest amestec frecăm carnea şi o lăsăm tot cu o seară înainte să se întrepătrundă aromele. A doua zi este pus să fiarbă năutul la foc potrivit cam 2-3 ore cu o lingură de sare. Apa trebuie să fie cam încă o dată şi jumătate ca volum raportat la năutul pe care îl fierbem.

În perioada în care fierbe năutul, se taie roşiile şi ardeiul iute, iar apoi trecem la etapa în care prăjim carnea de raţă la foc mic. ”Carnea trebuie prăjită înăbuşit sub capac, în ceaun, cu adaos de lichid, asta însemnând apă sau supă de legume. Raţa trebuie lăsată să se pătrundă, să se înmoaie, pentru că este o pasăre cu carnea vânjoasă, cum se spune. De principiu, dacă punem năutul la fiert şi după jumătate de oră punem şi raţa, sunt gata amândouă deodată”, explică maestrul de artă culinară Nichi Mărăcine.

naut 2

Năutul fiert se adaugă peste carnea de raţă la finalul preparării Foto: www.povarenok.md

Ulterior, se scurge năutul de zeamă şi se adaugă roşiile tăiate în bucăţi mari peste carnea de raţă. Când observăm că roşiile încep să se înmoaie, se adaugă năutul. La final, putem pune ardei iuţi tocaţi mărunt într-o cantitate mai mică sau mai mare, în funcţie de gustul fiecăruia.

Amatorii de mâncăruri picante pot adăuga şi muştar în timpul fierberii cărnii de raţă sau după aceea. Dacă constatăm că mâncarea este puţin uscată, se poate pune puţină supă de legume sau apă. Înainte de a servi năutul cu carne de raţă se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Mâncarea se poate servi şi alături de nişte legume făcute la grătar sau cu murături. Este o mâncare care necesită atenţie, dar preparatul care va rezulta la final merită efortul. Poftă bună!

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite