Luni de foc pentru pompierii gălăţeni. Jocul copiilor cu focul şi acţiunile intenţionate, principalele cauze de incendiu din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul semestru al anului 2015, serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au desfăşurat 3.733 de acţiuni specifice. De asemenea, în această perioadă, pompierii gălăţeni s-au confruntat şi cu 66 de alerte false.

Dacă în 2014 pompierii gălăţeni au întregistrat 2.925 de acţiuni specifice, în acest an cifra a scăzut la 2.053. Ponderea cea mai mare este înregistrată de intervenţiile SMURD. al căror număr a crescut.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, pe teritoriul judeţului Galaţi au fost desfăşurate 1.753 intervenţii în situaţii limită şi pentru alte evenimente. Pe timpul intervenţiilor, pompierii au salvat 59 de adulţi şi doi copii, în timp ce alte 4.623 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD.

De la începutul celui de-al doilea semestru, au fost înregistrate 28 victime. Din numărul acestora, 7 adulţi şi 2 copil au fost răniţi şi 19 persoane au decedat în diverse situaţii de urgenţă.

Cele mai multe cazuri, în mediul urban

69 la sută din numărul intervenţiilor s-au desfăşurat în mediul urban şi 31 la sută în cel rural, în creştere cu 5%.

„În ultimele luni, cea mai frecventă cauză de incendiu a fost focul deschis. Alte incendii au fost generate de fumat, acţiuni intenţionate, instalaţii electrice defecte şi focul deschis în spaţii închise şi mijloacele de încălzire nesupravegheate, aparate electrice sub tensiune, coşuri de fum defecte sau necurăţate, echipamente electrice improvizate, focul deschis, scurgeri de produse inflamabile, autoaprindere sau reacţii chimice, jocul copiilor cu focul şi sudură”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

„Incendiile de vegetaţie au avut drept cauză determinantă nerespectarea legislaţiei specifice în domeniu de către cetăţeni, iar ca favorizantă, neimplicarea în conformitate cu atribuţiile legale în materie a personalului specializat din cadrul autorităţilor publice locale, prin măsuri pro-active de diminuare a acestui fenomen”, a mai precizat acesta.

Printre alte cauze, amintim perpetuarea unor tradiţii locale privind igienizarea suprafeţelor agricole, lipsa de responsabilitate manifestată de unii cetăţeni care prin nesupraveghere au facilitat propagarea focurilor deschise, precum şi condiţiile meteorologice care au dus la intensificări ale vântului cu schimbări bruşte ale direcţiei acestuia.

Printre efectele generate, pompierii atrag atenţia că incendiile de vegetaţie poluează mediul înconjurător, intoxică populaţia surprinsă de perdeaua de fum şi pun în pericol imobilele aflate în zona apropiată, precum şi culturile înalte sau pădurile.

„Au fost asistate un număr de 3600 persoane, din care 1953 adulţi şi 190 copii, în creştere faţă de anul anterior. După natura intervenţiei, distribuţia persoanelor asistate a fost următoarea: la asistenţa medicală de urgenţă, 3.100 de persoane (1.838 adulţi şi 193 copii), 15 persoane au fost descarcerate, toate adulte. Echipa pirotehnică a serviciului de urgenţă profesionist a executat 24 misiuni de cercetare, identificare şi transport a muniţiei neexplodate din timpul conflictelor militare, pentru 27 proiectile, 4 grenade ofensive, o bombă de artilerie, o mină antitanc şi 76 unităţi de muniţie de infanterie şi alte muniţii” a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.

 În ceea ce priveşte cazuistica, echipajele SMURD au intervenit la diverse afecţiuni medicale, traumatisme, intoxicaţii, afecţiuni neurologice şi psihiatrice, afecţiuni cardiace, stop cardio-respirator neresuscitat, arsuri şiprim ajutor la accidente rutiere.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite