Imagini spectaculoase cu Dunărea gata să iasă din matcă la Galaţi. Inundaţia a afectat o parte din faleză FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cota fluviului a ajuns la 529 de centimetri, însă în următoarele zile urmează că ajungă în sectorul Galaţi-Brăila încă două unde de viitură, care ar putea creşte nivelul apei cu aproape un metru, caz în care cota de atenţie va fi depăşită. Deocamdată, nu se ştie încă de efecte vor avea asupra debitului Dunării apele provenind din inundaţiile dramatice din Serbia.

După o lungă perioadă în care a tins către cele mai scăzute cote din istorie, Dunărea  a redevenit, de câteva zile, o titanică forţă lichidă, care înfulecă totul în cale, parcă pentru a demonstra vremelnicia creaţiei omului. 

Dacă în toamnă vorbeam la Galaţi despre cote de sub 65 de centimetri (ne referim aici la etalonul de la punctul de măsurare, pentru că şenalul n-a avut niciodată sub 7,62 metri în această zonă), luni, 14 martie, cota a urcat 529 de centimetri, cu 6 centimetri mai mult decât în ziua precedentă.

Cu alte cuvinte, faţă de septembrie 2015, acum apele fluviului sunt cu aproape cinci metri mai sus, iar efectele au început deja să se vadă. Digul falezei, în zona amenajată pentru promenadă, este plin până în buză, iar pe câteva porţiuni apa a trecut peste şi a inundat zone care în mod obişnuit se pot parcurge cu piciorul.

Deocamdată au de suferit din cauza invaziei lichide doar câteva restaurante de pe Faleza Dunării. Două terase au porţiuni inundate, iar accesul către pontoanele-restaurant este foarte dificil, după ce pasarelele pietonale au fost acoperite de un strat de peste o jumătate de metru de apă.
Dificultăţi sunt şi în zona trecerii bac, însă momentan nu se pune problema opririi traficului, existând soluţii pentru supraînălţarea podeţului de acces pe bac.

Prognozele specialiştilor de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) indică, pentru perioada următoare, o tendinţă de creştere consistentă a nivelului fluviului. Deocamdată se ştie că din amonte vin două unde de viitură, urmate probabil şi de o a treia.

image

Prima viitură, cu o evoluţie totală cuprinsă între 50-60 de centimetri înălţime, este în prezent în zona Călăraşi -Cernavodă- Hârşova şi va atinge în câteva zile Galaţiul, determinând  practic depăşirea cu 20-30 de centimetri a cotei de atenţie (aceasta fiind de 560 de centimetri).

A doua undă de viitură, cu un efect cumulativ cuprins între  20-25 de centimetri, este acum pe sectorul Orşova Severin-Gruia. Va ajunge la Galaţi după o scurtă perioadă de stagnare a creşterii debitului Dunării, însă va duce cota fluviului undeva la peste 600 de centimetri, adică peste cota de inundaţie.

image

În ultimul deceniu, cota de inundaţie (600 cm) a mai fost depăşită la Galaţi în 2006, 2010 şi 2013 (cam din trei în trei ani, după cum se poate observa, însă niciodată nu a fost atinsă cota de pericol (700 cm), deşi, cel puţin în 2010, oraşul a scăpat în extremis de o adevărată catastrofă, după ce digul din Valea Oraşului nu a mai făcut faţă apelor.

Deocamdată, autorităţile de la Galaţi dau asigurări că nu există un pericol iminent, însă hidrologii sunt cu ochii pe situaţia din Serbia şi Ungaria, acolo unde au avut loc recent ruperi de nori şi inundaţii grave. Rămâne de văzut care va fi aportul de apă ce va ajunge în Dunăre din aceste inundaţii, situaţia urmând să fie clarificată în două-trei zile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite