Gravidele sportive nasc copii cu inimi puternice. Studii recente: exerciţiul fizic în timpul sarcinii programează vasele sanguine ale copilului să fie rezistente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai recente studii medicale au demonstrat că bebeluşii se nasc cu inimi sănătoase dacă  mamele lor practică sport înainte de a rămâne însărcinate.

Unul din 100 de bebeluşi se naşte cu probleme cardiace congenitale. Cele mai multe sunt minore, dar unele presupun intervenţii chirurgicale complicate. Studii anterioare efectuate de medici din Statele Unite ale Americii şi Germania au demonstrat că femeile trecute de vârsta de 35 de ani au un risc mai mare de a naşte copii cu probleme cardiace, decât mamele mai tinere. 


Potrivit medicilor, sportul în timpul sarcinii programează ca viitorul copil să aibă artere rezistente şi implicit, o inimă sănătoasă. Acest efect pozitiv se va resimţi şi la maturitate.

30 de minute de sport, sănătate pură

Femeile însărcinate pot practica aproape în fiecare zi cel puţin jumătate de oră de exerciţii fizice, de intensitate moderată. Medicii le explică acestora că sportul le va ajuta să fie în formă în perioada sarcinii şi să facă faţă mai uşor travaliului. 

„Exerciţiile fizice din timpul sarcinii programează vasele sanguine ale bebeluşului să fie mai rezistente, iar în viitor acesta nu va avea probleme cardiace”, a explicat doctorul Sean Newcomer, de la California State University, SUA.

„Acesta este primul studiu care demonstrează că exerciţiile fizice din timpul sarcinii au un impact semnificativ pentru viaţa viitorului copil, atunci când acesta va deveni adult. Sistemul său vascular va funcţiona mult mai bine”, a spus doctorul Martin Bahls, de la Universitatea Greifswald, Germania. 

Cercetătorii şi-au analizat teoria şi au făcut teste pe porci, organismul acestora răspunzând similar cu organismul uman după efort fizic. 

Abia acum înţelegem impactul exerciţiile fizice asupra organismului unei femei însărcinate şi care este cu adevărat impactul acestora asupra bebeluşilor şi a viitorilor adulţi. Doctorul Martin Bahls a afirmat că „activităţile fizice pot acţiona prin mai multe căi asupra sănătăţii organismului, dar totul depinde de durata, intensitatea şi frecvenţa exerciţiilor. Este esenţial ca în viitoarele studii să investigăm circulaţia coronariană şi să stabilim ce impact pot avea aceste schimbări în funcţionarea sistemului vascular al bebeluşilor şi care sunt riscurile apariţiei unor boli cardiovasculare.” 

Cu toate acestea, exerciţiile fizice sunt esenţiale pentru femeile însărcinate, dar şi pentru viitorul copil. Beneficiile pe care le câştigă sunt nenumărate. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite