Grădina Zoologică din Galaţi va fi redeschisă publicului peste câteva zile, după o investiţie de 4,1 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona de acces la Zoo Galaţi. Foto: Adevărul
Zona de acces la Zoo Galaţi. Foto: Adevărul

Zona de agrement este închisă pentru modernizări de mai bine de patru ani, iar derularea investiţiei a fost presărată cu mai multe scandaluri. Deschiderea oficială va avea loc joi, 13 august 2015, de la ora 11,00. Lucrările au costat 4,1 milioane de euro, iar unele adăposturi de animale au costat, pe metrul pătrat, cât construirea unor vile de lux.

Potrivit conducerii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi (care are în administrarea obiectivul), modernizarea parcului zoo din pădurea Gârboavele "a pus accentul pe mărirea suprafeţelor de habitaţie, dar şi pe îmbunătăţirea condiţiilor de captivitate a speciilor de animale adăpostite, astfel încât acestea să fie cât mai apropiate de cele din mediul natural şi, nu în ultimul rând, să corespundă legislaţiei europene în vigoare".

Astăzi, grădina zoologică are suprafaţa de 14,69 ha, dublă faţă de cea dinaintea modernizării, iar animalele, deja cunoscute publicului, au ocazia de a se manifesta firesc în noile amplasamente.

Numărul speciilor de animalelor nu a crescut semnificativ, fiind o condiţie impusă de legislaţia de mediu din România, dar vizitatorii vor putea revedea cu plăcere tigrii siberieni, leii africani, urşii bruni, cerbii carpatini şi lopătari, mistreţii, lupii, câteva rase de cai şi ponei deosebit de frumoase, alături de rase de păsări domestice, porumbei, lebede, păuni şi multe altele.

Programul de vizitare va fi, pe timpul verii, după cum urmează: miercuri-vineri - intervalul orar 10,00-18,00; sâmbătă-duminică - intervalul orar 10,00-20,00. Preţul unui bilet de intrare va fi de 6 lei pentru adulţi şi de 1,5 lei pentru copii.

Fiind secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele va avea programul de vizitare şi tarifele biletelor de intrare, identice cu cele ale instituţiei muzeale.

Investiţie de 4,1 milioane de euro şi costuri exorbitante pe metrul pătrat

Teoretic, gălăţenii ar fi trebuit să meargă la Grădina Zoologică din pădurea Gârboavele încă din anul 2013, însă investiţia care a costat bugetul public peste 4,1 milioane de euro este de-abia acum gata.

Motivele pentru care primul termen, cel din 2013, nu a fost respectat este acela că proiectul a fost făcut, din păcate, cam cu picioarele. Proiectanţii de la Consproiect (societate aparţinând CJ, între timp intrată în insolvenţă) au uitat să introducă în proiect şi gardul împrejmuitor pentru cele 14 hectare pe care le ocupă grădina zoologică, aşa că, la demararea procedurilor de autorizare, s-a constatat că trebuie refăcută procedura de atribuire, deci totul a fost dat peste cap. Mai mult decât atât, pe parcurs au fost descoperite numeroase alte erori de proiectare şi de execuţie, care au trebuit remediate.

Lucrările au fost făcute de o asociere dintre firmele Garden Center Grup SRL Bucureşti şi Tancrad SA Galaţi şi au demarat în urmă cu patru ani, respectiv în august 2011. Finanţarea proiectului a fost asigurată în cea mai mare parte (aproape 80%) de la Ministerul Mediului, restul fiind acoperit de Consiliul Judeţului Galaţi, prin Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, instituţie care are în administrare Zoo.

Din capul locul, trebuie să spunem că necesitatea modernizării Zoo de la Galaţi nu este de comentat. Dacă respectivele modernizări nu se făceau, grădina zoologică nu mai putea obţine autorizaţiile de funcţionare în conformitate cu legislaţia la zi.

Adăposturile pentru animale nu respectau niciunul dintre stadardele europene, începând cu spaţiul alocat fiecărui animal şi terminând cu siguranţa vizitatorilor, aşa că era nevoie de o investiţie serioasă, altfel obiectivul urma să fie desfiinţat.

Cheltuielile făcute par însă destul de umflate, dacă le comparăm cu preţurile practicate în piaţă pentru lucrările de construcţii. Potrivit unui raport transmis de Consiliul Judeţului către prefectul Dorin Otrocol, la solicitarea acestuia (care a încercat să lămurească zvonurile cum că la Zoo se irosesc banii publici), cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru adăpostul maimuţelor.

Respectiva construcţie are 772 de metri pătraţi, dintre care doar o treime a presupus construcţii efective (adăpost zidit şi instalaţii de joacă), restul fiind o cuşcă din plasă metalică. Ei bine, întocmeala a costat 1,85 milioane de lei (415.000 euro), rezultând un preţ de 535 de euro pe metrul pătrat.

Asta  în condiţiile în care construirea unei vile cu toate utilităţile, la cheie, este în oferta firmelor de construcţii din Galaţi la preţuri cuprinse în 350 şi 450 de euro pe metrul pătrat, preţul cel mai mare fiind pentru „detalii arhitecturale speciale”. Adică pentru o vilă de lux.

CITEŞTE ŞI

Circul risipei la Zoo din Galaţi: cum a ajuns metrul pătrat de cuşcă pentru maimuţe, urşi şi lei să coste mai mult decât metrul pătrat de vilă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite