25 de milioane de lei - prima evaluare a pagubelor produse de inundaţii în judeţul Galaţi. Guvernul va elibera de urgenţă aceste fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţiile de săptămâna trecută au făcut ravagii în 34 de localităţi. Foto: Adevărul
Inundaţiile de săptămâna trecută au făcut ravagii în 34 de localităţi. Foto: Adevărul

Guvernul va acoperi pagubele rezultate în urma recentelor inundaţii din Galaţi, estimate într-o primă fază la circa 25 milioane lei, dar acest gest nu reprezintă un semnal de încurajare a proprietarilor pentru a nu-şi încheia asigurarea obligatorie a imobilelor, a declarat premierul Victor Ponta citat de Mediafax.

UPDATE ORA 15.57

Potrivit evaluărilor specialiştilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, au fost identificate 227 de locuinţe distruse de inundaţii, din care 15 deja prăbuşite, restul cu risc imediat de prăbuşire, după cum urmează: Cudalbi – 86, Costache Negri – 84, Slobozia Conachi – 13, Pechea – 12, Corod – 9, Cuza Vodă – 6, Corni – 5, Băneasa – 4, Frumuşiţa – 2, câte una la Cuca, Folteşti, Măstăcani, Oancea, Smulţi, Valea Mărului. Fişele de evaluare au fost completate de specialişti, în prezenţa proprietarilor, apoi au fost avizate de primari. 

Concomitent, distrugerile înregistrate la drumurile judeţene, săteşti şi la podeţe au fost evaluate la peste şapte milioane de lei, din care 2,4 milioane reprezintă numai costurile refacerii drumurilor judeţene.

Ţinând cont de aceste evaluări, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă a împuternicit aseară prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, şi preşedintele Consiliului judeţului Galaţi, Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, să fundamenteze proiectele de hotărâri care urmează a fi adoptate în şedinţa de Guvern de astăzi, privind alocarea unor sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013, pentru lucrările de refacere a caselor prăbuşite sau cu risc imediat de prăbuşire, precum şi pentru refacerea infrastructurii din zonele afectate. 

Întrucât bună parte din locuinţele afectate de inundaţii sunt din chirpici, există probablitatea ca, în timp, numărul caselor ce se vor prăbuşi să crească. În ceea ce priveşte restul locuinţelor inundate, dar care nu prezintă risc de prăbuşire, acestea vor fi evaluate în perioada următoare, în vederea acordării sprijinului cu materiale de construcţii.

De asemenea, de astăzi au început şi anchetele sociale în localităţile care au fost inundate, pentru a identifica exact numărul persoanelor afectate, şi care urmează a primi ajutoare financiare de urgenţă (1.000 de lei/familie).

_______________________________________________________________________________

Premierul a precizat că ajutoarele vor fi alocate inclusiv din Fondul de Intervenţii de Urgenţă şi, în forma în care au nevoie autorităţile locale - materiale de construcţii sau alte bunuri - vor ajunge cât mai repede la sinistraţi.
Premierul a arătat însă în acelaşi timp că asigurarea obligatorie a imobilelor este o prevedere legală foarte bună, pe care proprietarii trebuie să o respecte.

„N-aş vrea ca mesajul să fie «Nu vă faceţi asigurare că intervine Guvernul totdeauna». Intervine Guvernul când poate şi când sunt situaţii cu totul şi cu totul speciale”, a spus Ponta.

Prim-ministrul a adăugat că în comunele afectate de inundaţii şi vizitate de el nu au mai fost efectuate amenajări hidrologice şi nici nu a mai fost decolmatat vreum pârâu încă „de pe vremea lui Ceauşescu”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite