Prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite se implică în conservarea melcului termal şi a roşioarei termale de la Grădina Botanică din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii a devenit partener în proiectul internaţional „Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii". Proiectul este finanţat de fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Coordonatorul proiectului este Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea care a depus spre aprobare documentaţia proiectului pentru conservarea roşioarei termale şi a melcului termal, două specii endemice, puternic periclitate, localizate în ecosistemul lacului Ochiul Mare din Băile 1 Mai Oradea. Valoarea proiectului este de 13.000 dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural şi a populaţiilor lor din rezervaţie. În acest demers ştiinţific mai este implicată şi Universitatea "Szent István" din Gödöllő, Ungaria.

Peştele Roşioara termală sau Roşioara lui Racoviţă (Scardinius racovitzai) şi melcul termal (Melanopsis parreyssii), sunt specii subtropicale unice în lume, doar în zona lacului Ochiul Mare din Oradea putând fi văzute şi care au supravieţuit ultimei glaciaţiuni (acum 10.000 ani), datorită ecosistemului în care trăiau, la o temperatura de 29°C - 34° C. De-a lungul timpului, din cauza impactului antropic (intervenţia omului), acestea au ajuns să fie puternic periclitate, chiar cu risc mare de extincţie.

Specialiştii din Galaţi şi Ungaria efectuează deja experimentele de menţinere şi creştere în captivitate a celor două specii endemice, după ce au colectat împreună cu reprezentanţii muzeului din Oradea exemplarele necesare. Pe 20 august, la Galaţi, au fost aduse cinci indivizi de melci termali şi cinci de roşioară termală. Acvariul gălăţean foloseşte 3 acvarii a câte 180 litri apă pentru cele două specii endemice, la o temperatură cuprinsă între 29°C – 30°C. Trebuie precizat faptul că speciile periclitate au putut fi prelevate din ecosistemul lor natural în urma unui ordin special emis de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice din România, care vizează doar instituţiile implicate în acest proiect ştiinţific.

„Este pentru prima oară în România când un muzeu se implică într-un proiect de conservare ex-situ a unor specii de pe lista roşie. Dată fiind toleranţa redusă şi în general puţin studiată a gasteropodelor şi a nevertebratelor în ansamblu – la substanţe chimice, medicamentoase – cele două specii sunt ţinute în bazine separate pe durata carantinei”, ne-a declarat muzeograful-ihtiolog, dr.ing. Gabriela Grigoraş, coordonatoarea Acvariului gălăţean.

rosioara termala

Pe parcursul derulării proiectului, specialiştii de la Galaţi vor trimite către Muzeul Ţării Crişurilor, în termen de 6, 12 şi 18 luni, rapoarte asupra rezultatelor, vor menţine în captivitate o rezervă de indivizi, vor reintroduce în rezervaţie exemplare obţinute în captivitate şi vor publica rezultatele în publicaţii ştiinţifice.

„Este un proiect ştiinţific deosebit de sensibil, pentru că vizează două specii endemice, deosebit de periclitate, a căror biologie şi ecologie sunt puţin cunoscute. Dezvoltarea şi reproducerea acestora în captivitate este deosebit de importantă. Melcii termali îşi au rădăcinile în EraTerţiară, acum 65 milioane de ani. Extinţia lor sau a roşioarei termale ar fi o pierdere mare pentru natură dar şi pentru ştiinţă”, a adăugat muzeograful-biolog, dr.Cecilia Şerban.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi va primi în urma acestui proiect suma de 5.000 de dolari pentru operaţiunile de creştere şi reproducere a celor două specii în cadrul acvariului.

„Este o colaborare internaţională care a are ca scop salvarea unor specii care trăiesc doar în România, care au supravieţuit mii de ani şi, acum, sunt ameninţate cu extincţia de intervenţia în timp a omului. Suma poate părea mică, însă fundaţia prinţului moştenitor din Abu Dhabi finanţează proiecte care au şi un mesaj indirect către populaţiile din ţările vizate: să fie mai atente cu mediul înconjurător ! Investiţia cea mai mare trebuie să vină din partea noastră, acelor care locuim în aceleaşi zone cu speciile periclitate. Dacă vom fi mai responsabili, câştigul pe termen lung va fi unul inestimabil: un patrimoniu natural unic în lume !”, ne-a declarat Emil Strungă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Perioada de parteneriat în care este implicat Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea este până la data de 11 decembrie 2014.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite