Furnizarea căldurii va începe la Galaţi în circa şapte zile. Primăria s-a împrumutat de bani pentru a porni sistemul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În câteva zile, gălăţenii scapă de frigul din case. Foto: Mediafax
În câteva zile, gălăţenii scapă de frigul din case. Foto: Mediafax

Împrumutul de 20 de milioane de lei necesar pornirii sistemului public de încălzire este rambursabil în 20 de ani şi poartă o dobândă  de circa 3,5-4,5% pe an (3%, plus ROBOR). Dacă sistemul public nu devine eficient, iarna viitoare autorităţile nu vor mai avea nicio soluţie de finanţare.

Consiliul Local Galaţi a aprobat, luni seară, în şedinţă extraordinară, împrumutul de 20 de milioane de lei pe care Primăria îl ia de la Trezorerie pentru a putea porni sistemul de public de încălzire.

Creditul respectiv trebuie rambursat de municipalitate în 20 de ani (deci nu ne-am îndatorat doar pe noi, ci şi pe copiii noştri, în calitate de viitori contribuabili) şi poartă cu el o dobândă cuprinsă între 3,5 şi 4,5% pe an, respectiv 3% plus ROBOR (în ultima perioadă acest indice a oscilat în 0,58 şi 1,32%).

Practic, Primăria va plăti în primul an în jurul a 700.000 de lei doar dobânda la credit, plus o sumă de 1.000.000 de lei ca rată la împrumut. Ulterior, dobânda (care se aplică la sold) va scădea progresiv, însă rata de un milion rămâne constantă.

În şapte zile se încălzesc caloriferele

Potrivit primarului municipiului Galaţi, Marius Stan, odată contractat acest împrumut, în oraş se va porni furnizarea agentului termic în sistem centralizat, astfel încât caloriferele gălăţenilor ar putea să se încălzească peste minim şapte zile – perioadă estimată a fi necesară pentru punerea în funcţiune a sistemului de distribuţie a agentului termic.

Acesta este, de fapt, perioada estimată şi de Calorgal şi de Electrocentrale pentru ca sistemul să poată deveni funcţional.

Stan s-a arătat uşurat de faptul că s-a aprobat împrumutul, mărturisind sincer că fără aceşti bani ar fi fost imposibil să asigure căldura oraşului. „Dacă Guvernul nu dădea acest credit nu făceam nimic, stăteam şi tremuram cu toţii. Ce puteam să facem?, că dacă ştiţi dumneavoastră o modalitate de a produce agent termic fără să bagi ceva acolo, accesam şi noi acea modalitate”, a declarat primarul.

„ E un credit pe 20 ani, dar eu zic că nu împovăreaza chiar atât de mult bugetul, dar pe anii viitori poate apărea nevoie de finanţare şi s-ar putea să ne împiedice să accesăm un împrumut strict necesar poate o investitie majoră”, a mai spus Marius Stan.

Şi dacă lumea nu plăteşte (iar), ce facem?

Cam printre rânduri, primarul a lăsat să se înţeleagă că aceasta ar fi cam ultima şansă ca sistemul de încălzire din Galaţi să devină sustenabil.

Din păcate, însă, acest lucru este destul de greu de realizat din cauza gravelor probleme cu care se confruntă. Să nu uităm că sistemul nu a fost în stare să rămână pe linia de plutire nici măcar în condiţiile în care, în ultimii doi ani, s-au „pompat” în el peste 12 milioane de euro, bani NERAMBURSABILI de la Guvern şi de la bugetul local.

În condiţiile în care de data asta se lucrează pe un împrumut, care va trebui returnat (nici nu prea e clar din ce bani – sperăm că nu din taxe şi impozitele plătite de gălăţenii neracordaţi la sistem!), rămâne de văzut ce se va întâmpla, cu atât mai mult cu cât la anul nu se mai poate repeta figura cu împrumutul.

Asta înseamnă, în primul rând, că societatea Calorgal trebuie să aibă un control foarte clar al însasărilor, astfel încât rău-platnicii să fie blindaţi rapid, adică la cel mult două facturi restante. În acelaşi timp, trebuie investit în reparararea reţelelor, care pierd cantităţi uriaşe de energie, undeva între 25 şi 40% din ce pleacă de la CET.

Nu în ultimul rând, trebuie reglată şi problema Electrocentrale, care are, la rândul său, mari dificultăţi financiare şi tehnologice.

Un prim pas ar fi, potrivit lui Marius Stan, externalizarea sistemului de încălzire în ansamblul lui. „Anul viitor însă vom externaliza serviciul, pentru că e împovărător pentru noi, să facem aşa ceva. Sistemul necesită o schimbare de strategie, noi avem o strategie, este aprobată dar înseamnă foarte mulţi bani, aşa că vom externaliza sistemul”, a declarat Stan. 

Deocamdată un lucru este foarte clar: dacă nivelul încasării facturilor de la populaţie nu va fi de peste 95%, în cel mult două luni căldura devine din nou amintire la Galaţi, pentru că nu sunt bani pnetru a întreţine sistemul dacă oamenii nu plătesc.

Doar 25% dintre gălăţeni mai sunt la sistemul public de încălzire

Potrivit directorului Calorgal, Cristian Istrate, în municipiul Galaţi mai există  în acest moment circa 30.000 de locuinţe (apartamente, în proporţie de 99%) branşate la sistemul de încălzire centralizată, adică aproximativ 25% din cele 120.000 de locuinţe existente în oraş.

Restul apartamentelor şi caselor din municipiu au sisteme independente de încălzire, în mare parte centrale termice pe gaz, lemn şi energie electrică.

Faptul că pentru încălzirea a 25% din locuinţe se fac eforturi bugetare însemnate a creat nemulţumirea restului de 75% dintre locuitorii oraşului, care nu beneficiază decât de subvenţii sociale (adică în cazul în care au venituri extrem de reduse).

Dea altfel, există deja o asociaţie non-guvernamentală care a anunţat că va da Primăria în judecată pentru că plăteşte subvenţii după un sistem discriminatoriu, adică fără ca de ele să beneficieze în mod egal toţi contribuabilii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite