FOTO Masacrarea teilor seculari continuă la Galaţi. Război între gălăţeni şi oamenii cu drujbe ai Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda protestelor locuitorilor Galaţiului, autorităţile continuă distrugerea teilor seculari din oraş. Sub pretextul unor toaletări sau a unor proiecte de modernizare, zeci de arbori perfect sănătoşi au fost ciuntiţi groaznic sau doborâţi cu drujba, pur şi simplu. Mai multe organizaţii neguvernamentale ameninţă Primăria cu procese.

Drama teilor seculari din Galaţi pare fără de sfârşit. În ciuda faptului că societatea civilă a protestat vehement împotriva decimării teilor din oraş, autorităţile locale îşi văd în continuare de treabă, iar distrugerile continuă.

Pe Domnească, peste 30 de tei au dispărut

Strada Domnească, cunoscută cândva ca fiind cea mai lungă stradă cu tei din Europa, lucrurile au luat-o razna încă din 2013, când, sub pretextul unor toaletări pentru regenerare, arborii au fost pur şi simplu măcelăriţi. Nu mai puţin de 30 de tei au dispărut, în special pe porţiunea hotel Dunărea-Prefectură.

Toaletarea, extrem de agresivă (s-au tăiat toate crengile mai subţiri de 20 de centimetri) s-a făcut în toiul verii, deşi se ştie că intervenţiile la coroanele arborilor trebuie făcute în perioada de repaos vegetativ, adică iarna sau primăvara foarte devreme.

Din urma drujbelor au rămas nişte cioturi hidoase care, în proporţie de 30% au dus la uscarea copacilor toaletaţi. Faptul că, ulterior, Garda de Mediu a dat municipalităţii o amendă de 100.000 de lei nu mai foloseşte la nimic, căci copacii vechi de 90-120 de ani nu mai pot fi aduşi la viaţă.

Şi mai grav este că o serie de firme şi de persoane au încercat să se folosească de pretext pentru o doborî copacii care le încurcau vizibilitatea, cum ar fi cazul din apropiere de Primărie, unde trei tei de doar 20 de ani au fost retezaţi cu drujba de persoane necunoscute. Chiar aşa de necunoscute nu-s, totuşi, căci operaţiunea a avut scopul evident de a lăsa la vedere vitrina unui magazin din vecinătate.

Alţi 18 tei seculari s-au uscat pe strada Brăilei, tot în urma „toaletării” făcute de ADP.

Crima de pe strada Mihai Bravu

O situaţie revoltătoare are în prim plan proiectul de modernizare a străzii Mihai Bravu. Din motive neclare, autorităţile de mediu au aprobat defrişarea celor 40 de tei seculari (sunt plantaţi între 1870 şi 1899) de pe porţiunea dintre strada Gării şi strada Basarabiei, deşi arborii sunt perfect sănătoşi.

Argumentele aduse de Primărie, cum că defrişarea era necesară pentru a se putea moderniza strada, a stârnit furia opiniei publice, care a cerut pedepsirea vinovaţilor, având în vedere că teii au fost taiaţi pentru un motiv stupid, respectiv pentru a se construi nişte locuri de parcare de care nu are nevoie nimeni. Pe porţiunea amintită de stradă sunt doar case vechi, cu curte.

Cum măsurile au întârziat să apară, mai multe organizaţii neguvernamentale au anunţat că vor da în judecată atât Primăria, cât şi autorităţile de Mediu.

Printre reclamanţi se numără şi Patronatul IMM-urilor din Galaţi, care, prin vocea preşedintelui Marian Filimon, şi-a arătat nemulţumirea faţă de nepăsarea autorităţilor pentru istoria acestui oraş.

„Am fost acolo, am văzut, nici vorbă de putregai, nici vorbă de copaci găunoşi şi aşa mai departe. Încă n-au scos şi rădăcinile, va fi o altă muncă ce cred că va costa enorm, pentru că rădăcinile sunt imense. Am numărat acele inele concentrice de pe cioturile rămase, sunt între 160 şi 210, deci copacii erau seculari. Practic, ei erau monumente ale naturii şi ar fi trebuit să fie protejaţi într-un fel, nu masacraţi. E o crimă ceea ce s-a întâmplat acolo, din punctul nostru de vedere”, a declarat Filiomon.

În Mazepa, locuitorii s-au fugărit cu drujbarii

Operaţiunea de ciuntirea ateilor s-a mutat, de câteva zile, de pe marile bulevarde pe străduţele din cartiere. În decurs de două zile, în zona Mazepa au fost ciopârţiţi peste 100 de tei, motivul operaţiunii neputând fi explicat de muncitorii puşi să manevreze drujbele.

„Aşa avem ordin de serviciu”, a încercat o explicaţie palidă unul dintre drujbari, care tocmai fusese luat la înjurături de locatarii zonei, nemulţumiţi că arborii sunt ciuntiţi absolut fără nicio logică. Mai mult decât atât, unii copaci au fost tăiaţi cu totul, sub pretextul că ar exista risc de prăbuşire, deşi nu există niciun document (act de constatare, expertiză etc) că ar exista un pericol.

Până la urmă, locatarii i-au alungat pe muncitorii veniţi să taie copacii, însă aceştia doar s-au mutat câteva străzi mai departe, unde şi-au continuat „opera”.

Coincidenţă sau nu, „toaletarea” s-a făcut mult mai agresiv în zona vitrinelor unor firme comerciale, ceea ce indică faptul că „interesul public” atât de clamat de ADP ar putea fi, în esenţă , o extrem de banală ciubucăreală.

Ciuntirea teilor nu-i doar imorală, ci şi ilegală!

Procesul de „toaletare” al teilor din Galaţi, aşa cum este el orchestrat de către Primărie,  încalcă în mod flagrant prevederile Legii nr. 24/2007, care, la articolul  12 (5) spune:

„ În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este INTERZISĂ intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene”.

Evident, conform legii, starea de pericol trebuie constatată de un specialist, în baza unui raport, şi nu stă la latitudinea unui mânuitor de drujbă cu cinci clase, care nu ştie să facă diferenţa dintre un copac şi un stâlp. De altfel, lipsa acestui raport de specialitate face ca acţiunile în instanţă ale contestatorilor să fie din start câştigătoare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite