FOTO „Fabrica de otravă“ din inima oraşului Galaţi. Sănătatea oamenilor, ameninţată de deşeuri cancerigene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflată într-un cartier rezidenţial al Galaţiului, la doi paşi de Liceul CFR, de Patinoarul artificial şi de cel mai mare mall din oraş, fosta fabrică de echipamente hidraulice Mehid SA, acum în ruină, otrăveşte terenul, pânza freatică şi aerul cu substanţe periculoase, unele puternic cancerigene. Proprietarul a fost reclamat penal deoarece refuză să facă decontaminarea.

Până în urmă cu două decenii, Mehid SA Galaţi era considerată cea mai mare şi mai modernă fabrică de componente hidraulice din Moldova. Avea comenzi din toată ţara, dar şi de la numeroşi parteneri externi, iar povestea ei părea una de succes. În urmă cu circa 20 de ani, însă, fabrica avea să intre în morişca blocajului financiar şi a incompetenţei manageriale şi, în numai trei ani (respectiv în 2010), a ajuns să-şi închidă porţile.

Între timp,  patrimoniul fabricii, estimat la peste 25 de milioane de euro, a dispărut, lăsând în urmă doar nişte ruine otrăvitoare, situate pe un teren de circa patru hectare aflat în plin oraşul Galaţi, la doar câţiva metri de Liceul CFR (la care învaţă câteva sute de copii), de patinoarul acoperit şi de cel mai mare mall din oraş. De asemenea, o şcoală gimnazială şi Spitalul Militar se află la mai puţin de 400 de metri.

Drumul spre faliment

Înfiinţată în 1905, ca atelier de utilaje agricole, fabrica a fost reclădită în 1977, când devenea (sub numele IMH) cea mai mare şi mai modernă întreprindere de echipamente hidraulice din Moldova, cu peste 2.000 de angajaţi şi export în peste 40 de ţări.

În 2000, fabrica este cumpărată de omul de afaceri Corneliu Mangalea, iar activitatea intră într-un picaj accelerat. Societatea ajunge în situaţia de a fi executată de bănci (pentru credite de patru milioane de euro), dar şi de ANAF (pentru datorii de peste două milioane de euro).

În 2010, patronul dă afară toţi angajaţii şi mută sediul Mehid într-o altă locaţie. Fabrica de 35.000 de metri pătraţi este pur şi simplu abandonată, fără pază. Încercările statului de a valorifica terenul şi construcţiiile aferente eşuează din cauza ipotecilor bancare, dar şi a tergiversărilor din justiţie. Între timp, hoţii fac totul praf.

Atentat la sănătate

Alarmant este că în urma demolării s-a creat un pericol uriaş pentru sănătatea populaţiei oraşului Galaţi, lucru asupra căruia atrage atenţia chiar Garda de Mediu Galaţi.

„Obiectivul situat pe bulevardul George Coşbuc nr. 256, aparţinând SC Mehid SA, se află în stare avansată de dedegradare,  fiind transformat în depozit ilegal de deşeuri, dar pe care se găsesc şi deşeuri periculoase, neeliminate de la încetarea activităţii şi până în prezent. Deşi operatorul economic a fost sancţionat în mod repetat, nu a respectat niciuna dintre măsurile dispuse”, avertizează Garda de Mediu.

La faţa locului se poate vedea că vechile canale tehnologice pentru colectarea deşeurilor de la liniile de nichelare şi de zincare (care conţin elemente foarte toxice şi puternic cancerigene) au rămas pur şi simplu de izbelişte, deşi în ele se mai află cantităţi importante de otrăvuri. Potrivit celor de la Mediu, chimicalele (la care se adaugă resturi de carburanţi şi de pesticide) sunt spălate de ploi şi se duc în canalizarea oraşului Galaţi (iar de aici în Dunăre), dar şi în pânza freatică.

Deoarece proprietarul nu a putut fi convins, sub niciun chip, să ia măsuri de decontaminare a sitului (deşi a fost amendat repetat de Garda de Mediu şi de Primăria Galaţi), Ministerul Mediului a decis să facă o plângere penală contra acestuia. Dosarul se află pe rolul Parchetului Tribunalului Galaţi din octombrie 2016, însă deocamdată nu s-a ajuns la o concluzie. Între timp, Mehid rămâne în abandonare şi împrăştie în continuare otravă în jurul ei. Jurnaliştii „Adevărul“ l-au contactat pe proprietar, dar nu au primit un punct de vedere.

Vă mai recomandăm şi:

Un munte de deşeuri de 22 de ori mai mare decât piramida lui Keops otrăveşte aerul şi apele lângă Galaţi

Un munte de deşeuri toxice „fantomă“ otrăveşte oraşul Galaţi. Cum încearcă autorităţile să ascundă dezastrul

Satul blestemat din sudul Moldovei: în ultimii patru ani a fost lovit de trei inundaţii, de sute de cutremure şi de alunecări de teren FOTO VIDEO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite