FOTO  Teleportaţi cu un secol înapoi. Galaţiul de altădată a ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţiul de altădată a ieşit în stradă. Foto: Costel Crângan
Galaţiul de altădată a ieşit în stradă. Foto: Costel Crângan

Mii de gălăţeni s-au adunat  sâmbătă în grădina Publică din Galaţi pentru a participa la un eveniment de excepţie, organizat de instituţiile de cultură ale oraşului.

Gălăţenii fascinaţi de istoria locală au avut parte, sâmbătă, de o surpriză de proporţii. Oraşul s-a întors în timp cu un secol, iar Grădina Publică a fost nucleul de unde a izvorât parfumul epocilor trecute.

„Este o invitaţie să teleportăm în timp şi să ne întoarcem la finalul secolului XIX, începutul secolului XX, când Galaţiul reprezenta un element extrem de important în economia şi diplomaţia românească. În perioada interbelică, în Galaţi existau 22 de consulate şi era cel de-al treilea oraş ca populaţie din România. Tot în acea perioadă, în Galaţi existau comunităţi etnice foarte puternice. Aici erau cu puţin peste 50 la sută românii, restul populaţiei fiind formată din populaţii minoritare”, a declarat amfitrionul evenimentului, Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

image

Foto

Galaţiul de altădată a ieşit în stradă

Pe scena amenajată la fântâna din Grădina Publică au apărut, pe rând, artişti, muzeografi, cercetători în istorie, domniţe, ofiţeri, copilaşi de o şchioapă, oferind publicului, multă, foarte multă, emoţie.

„Sunt foarte fericit să asist la un astfel de eveniment, care încearcă să readucă strălucirea de altădată a acestei urbe. Este minunat!”, ne-a declarat actorul Vlad Vasiliu, care a urcat pe scenă pentru a recita câteva versuri excepţionale din lirica de acum un secol şi mai bine.

Una dintre atracţiile dosebite ale evenimentului a fost un superb Peugeot 202 fabricat în perioada interbelică, cu care toată lumea a vrut să se fotografieze.

Nici negustorii nu s-au lăsat mai prejos, căci la standurile (discrete – o minune pentru vremurile noastre) amenjate în grădină muşteriii puteau găsi bragă, produse de patiserie după reţetele de acum 100 de ani, dar şi celebra bere Ploll, prima marcă de bere fabricată în Galaţi, la 1870, de către cehul Josef Ploll.

Însă cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie cu adevărat emoţia momentului, aşa că vă sugerăm să vizionaţi galeria foto ataşată acestui articol.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite