Festivalul Internaţional „Leonard” se deschide, pe 4 noiembrie, cu un spectacol de excepţie: „Turandot”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa a avut premiera în primăvara acestui an şi beneficiază de o montare de excepţie, româno-italiană, dar şi de o distribuţie de zile mari. Preţul întreg al biletului pentru spectacolul Turandot este de 54 lei, iar reducerea pentru elevi, studenţi şi pensionari ajunge la suma de 32,4 lei.

Duminică, 4 noiembrie 2018, de la ora 18,00, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”  din Galaţi îşi invită spectatorii la deschiderea celei de a XV-a ediţii a Festivalului Internaţional „Leonard”. 

„Este o ediţie aniversară, dedicată Centenarului Marii Uniri, şi se va deschide cu o reprezentaţie extraordinară a operei Turandot de Giacomo Puccini, montată de curând pe scena Liricului gălăţean, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la naşterea compozitorului”, spune conducerea teatrului.

Spectacolul, animat sub bagheta dirijorală a lui Gheorghe Stanciu (Constanţa), este regizat de Paolo Bosisio (Italia), scenografia poartă semnătura lui Domenico Franchi (Italia), iar coregrafia Gabrielei Gegea.

La premieră, directorul general al teatrului, Teodor Niţă, declara: „Montarea operei Turandot la Galaţi înseamnă o confirmare a valorii profesionale a colectivului de azi, a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard”, rang câştigat prin multă muncă, dăruire şi spirit de echipă.”

Conform viziunii regizorale, Turandot „nu este o poveste de dragoste, ci doar povestea unei ciocniri lipsite de tact între nevroze diferite şi contrastante”. Tema exotică tratată în Turandot reprezintă în lumea pucciniană pretextul de manifesta idei filosofice, fără a renunţa cu totul la concepţia veristă a vieţii reale: evoluţia de la egoismul năzuinţelor personale la altruismul iubirii.

O distribuţie de excepţie

La realizarea spectacolului îşi vor da concursul invitaţi de marcă, personalităţi reprezentative ale artei vocale şi dirijorale internaţionale.

Mezzosoprana Olga Hristea-Stan, interpreta dificilului rol principal feminin, Turandot ,este  solistă la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, Republica Moldova. Datorită calităţilor sale vocale şi scenice solista are o frumoasă carieră internaţională, colaborând permanent cu teatrele din Marea Britanie şi efectuând turnee în ţări precum Italia, Spania, Portugalia, Scoţia, Irlanda, Franţa, Germania şi Olanda.

Tenorul Antonino Interisano este câştigătorul unei burse de studii, pentru cea mai bună voce tânără, în competiţia Giuseppe Di Stefano, din Trapani, alăturându-se celebrei Academii, la clasa sopranei Katia Ricciarelli. S-a perfecţionat apoi cu Maestrul Leone Magiera şi celebrul tenor Luciano Pavarotti. Antonino Interisano a debutat  la Opera din Roma cu rolul Rodolfo din opera La Bohème, urmat de debuturile în rolurile Foresto (Attila) şi Cavaradossi (Tosca). Datorită carierei sale fulminante, acesta a interpretat numeroase roluri în cele mai importante instituţii de operă din întreaga lume.

Basul Viorel Trofin este arhidiacon al Arhiepiscopiei Tomisului şi absolvent al Conservatorului de Muzică şi al Facultăţii de Teologie din Timişoara. Pasionat de arta vocală, Viorel Trofin a fost colaborator al Teatrului de Operă din Budapesta şi al Teatrului de Stat din Seged, unde a evoluat atât ca artist liric în cor, cât şi în calitate de solist. În ţară colaborează permanent cu Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa şi de anul acesta cu Liricul gălăţean.

Maestrul Gheorghe Stanciu este o personalitatea artistică de prim rang a artei dirijorale româneşti actuale, cu care gălăţenii se mândresc. Format la şcoala de interpretare muzi cală gălăţeană şi apoi la cea ieşeană, maestrul Gheorghe Stanciu a fost angajat ca dirijor la Teatrul Liric Constanţa, unde acumulează în decursul anilor un repertoriu de peste 35 de titluri de spectacole de operă, operetă, balet şi vocal-simfonice cu care efectuează numeroase turnee artistice în ţară şi în străinătate. 

În 1997 a fost numit Director General al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, iar în anul următor Manager – Director al Operei Constanţa. A participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional de Operă şi Balet de la Constanţa. Pentru întreaga carieră artistică, ziarul Cuget Liber din Constanţa l-a numit în 2001 Omul anului, iar în 2002 revista Tomis a declarat „cea mai bună operă a anului Madame Butterfly sub bagheta dirijorului Gheorghe Stanciu”.

Alături de invitaţi vor evolua soliştii teatrului: soprana Rodica Ştefan (debut), basul Dominic Cristea, tenorii Adrian Ionescu, Tudorel State, Florin Bobei, Valentin Vasopol, orchestra, corul şi baletul teatrului.
Preţul întreg al biletului pentru spectacolul Turandot este de 54 lei, iar reducerea pentru elevi, studenţi şi pensionari ajunge la suma de 32,4 lei.

Istoria neobişnuită a piesei

Giacomo Puccini a început să scrie muzica operei Turandot în martie 1920, iar 4 ani mai târziu, când la 29 noiembrie 1924 compozitorul va trece la cele veşnice, rămăsese de scris doar finalul. 

Ideea noii opere s-a născut în urma propunerilor făcute de libretistul Giuseppe Adami, care îi prezintă mai multe basme persane, printre care şi povestea stranie  şi sângeroasă a dragostei dintre Turandot şi Calaf, basm venit din Orient, cu costume şi ceremonii bizare. 

Puccini, captivat de subiect, porneşte imediat în documentare: obţine versiunea lui Schiller, studiază melodii chineze pentatonice, ascultă imprimări cu muzică populară chineză, studiază diverse timbruri unor instrumente musicale din Asia, căutând mai apoi să reproducă anumite sonorităţi caracteristice Orientului, cu ajutorul instrumentelor orchestrei clasice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite