Deliciu la cuptor: crap umplut cu orez. Secretul care dă savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crap cu orez Foto: www.bucataras.ro
Crap cu orez Foto: www.bucataras.ro

Cunoscuta mâncare tradiţională românească se pregăteşte uşor şi repede, în cel mult o oră şi jumătate, dar e nevoie de atenţie la pregătirea ingredientelor şi la ordinea în care le adăugăm pentru a asigura reuşita preparatului.

Vom începe prin a curăţa crapul de solzi şi a-l eviscera, cu menţiunea că vom tăia peştele pe şira spinării pentru a face acest lucru. Crapul va fi apoi sărat şi lăsat pe un platou, în timp ce pregătim celelalte ingrediente, iar cuptorul va fi pornit şi dat la foc mic.

În etapa următoare vom curăţa legumele (ceapa, ceapa verde, morcovul, ardeiul gras şi roşiile) şi le vom toca, punându-le apoi într-o tigaie cu puţin ulei la foc mic, iar când s-au înmuiat, adăugăm orezul.

”Va fi călit şi orezul, adăugând şi puţină sare, iar puţin mai târziu vom pune şi o ceaşcă de apă şi îl vom lăsa la foc mic să se înmoaie maxim opt minute. Ţinând cont că peştele nu are o carne foarte riguroasă, care se pregăteşte termic repede, avem nevoie ca legumele să fie uşor procesate termic pentru ca preparatul să fie o reuşită”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Crap-două, trei kilograme;

-Orez-150 de grame;

-Ceapă-200 de grame;

-Ceapă verde-două, trei fire;

-Morcov-o bucată;

-Ardei gras-o bucată;

-Roşii-200 de grame;

-Lămâie-o bucată;

-Suc de roşii-200 de mililitri;

-Ulei de floarea soarelui-80 de mililitri.

-Vin alb-150 de mililitri;

-Boia, piper şi sare, după gust;

-Pătrunjel, mărar-câte o legătură din fiecare.

Ce legumă nu se poate servi ca garnitură

Vom toca mărarul şi pătrunjelul, iar jumătate din cantitatea de verdeaţă rezultată va fi amestecată cu legumele şi orezul, iar cu acest amestec vom umple ”buzunarul” făcut în peşte prin şira spinării. Important de ştiut este că nu trebuie să umplem total crapul cu legume şi orez, pentru că, în timpul procesului termic, orezul îşi va mări volumul şi există riscul să ne trezim cu peştele crăpat în mai multe locuri.

Vom pune apoi crapul pe o tavă, îl ungem cu ulei şi facem acest lucru în prealabil şi cu recipientul în care peştele va fi preparat termic. Peste crap vom pune apoi roşiile tăiate felii şi îl introducem la cuptor, temperatura urmând să fie setată între 150 şi 170 de grade Celsius.

”După ce l-am lăsat la cuptor pentru maxim 20 de minute, preparatul îşi lasă puţină zeamă în tavă. Peştele va căpăta o culoare uşor arămie, iar roşiile se coc în proporţie de 50-60%. Vom gusta şi orezul din interiorul peştelui pentru a fi siguri că s-a pregătit bine. Ultimul pas este să adăugăm sucul de roşii amestecat cu paharul de vin peste peştele din tavă, în acest amestec adăugând şi o linguriţă de boia pentru a accentua culoarea roşie a preparatului. Vom pune apoi peştele la cuptor pentru încă 30 de minute, astfel încât acesta să se pătrundă bine, iar aromele să se întrepătrundă”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

După ce scoatem preparatul de la cuptor, îl putem decora cu rondele de roşii şi lămâie, peste care vom adăuga la sfârşit restul de pătrunjel şi mărar care ne-a rămas. Crapul umplut cu orez merge servit cu legume, dar nu cu cartofi, pentru că orezul cu care am umplut peştele ţine loc de garnitură.

În funcţie de gust, la preparat merge şi un sos realizat din roşii, cimbru, foi de dafin, usturoi, sare şi piper, care se va servi pe farfurie, alături de peşte, nu pus peste acesta, pentru că şi-a lăsat deja un suc propriu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite